Aplinkos viceministras: Alytus – atliekų tvarkymo lyderis

Ryškus proveržis pirmyn. Taip Alytaus regiono atliekų tvarkymo sistemą įvertino aplinkos viceministras Algirdas Genevičius, neseniai viešėjęs šiame regione. Pasak jo, Alytaus regionas gali būti puikiu pavyzdžiu kitiems šalies regionams, kaip efektyviai ir konstruktyviai kurti ir įgyvendinti atliekų tvarkymo sistemą.

Atliekų tvarkymas.<br>D.Umbraso nuotr.
Atliekų tvarkymas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

2014-12-22 15:56, atnaujinta 2018-01-18 14:01

Viešnagės metu viceministras lankėsi Alytaus regiono atliekų tvarkymo technologijų centre, kuriame eksploatuojami mechaninio rūšiavimo įrenginiai. Nors tokios gamyklos pamažu kyla visoje Lietuvoje, būtent Alytuje eksploatuoti mechaninio rūšiavimo įrenginius pradėta pirmiausia. 2015–ųjų pavasarį regione pradės veikti ir biologinio apdorojimo įrenginiai.

Alytus tikrai yra puikus pavyzdys atliekų tvarkymo srityje. Kalbu ne tik apie jau veikiančius rūšiavimo įrenginius, nors jie, žinoma, taip pat labai svarbūs. Tačiau čia efektyviai veikiančios sistemos rezultatai matyti net plika akimi, važinėjant po regioną: kalbu ir apie gyventojams išdalintus ir išdėliotus konteinerius“, – teigė A. Genevičius.

Viceministro teigimu, net į menkiausias atliekų tvarkymo sistemos detales Alytaus regione žvelgiama labai ekonomiškai, pasveriant ir įvertinant galimą naudą. „Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro vadovo kompetencija, centro kolektyvo darbas, įgyvendinti projektai – viskas leidžia teigti, kad kitus regionus Alytus yra ženkliai aplenkęs. Tai, kas čia vyksta, yra smarkus proveržis“, – teigė A. Genevičius.

Nors, kaip ir kiekviename regione, sprendžiant atliekų tvarkymo klausimus netrūksta nei problemų, nei galvosūkių, juos Alytuje stengiamasi išspręsti kuo greičiau ir protingiau, neatidėliojant ir nevilkinant problemų.

Kartu su Alytaus regiono atliekų tvarkymo specialistais viceministras aptarė ir keletą tokių problemų, iškylančių tobulinant atliekų tvarkymo sistemą. Pavyzdžiui, jau veikiančiuose mechaninio rūšiavimo renginiuose atskiriamos degiosios atliekos. Jos turėtų būti deginamos specialioje gamykloje, tačiau kol kas tokia gamykla veikia tik Klaipėdoje. Suskaičiavus transportavimo išlaidas bei sąvartyno mokestį, kurį tektų mokėti už parsivežtus pelenus, alytiškiai nuogąstauja, kad tokia praktika būtų neekonomiška.

Tačiau aplinkos viceministras mano, kad jau artimoje ateityje situacija gali pasikeisti. Pasak jo, klaipėdiečiai galbūt šiek tiek piktnaudžiauja tuo, jog kol kas vieninteliai turi tokią gamyklą. „Kodėl Alytus turėtų mokėti už atvežamas atliekas? Gal turėtų būti atvirkščiai? Manau, per artimiausius kelerius metus, atsiradus didesnei konkurencijai, atliekų deginimo mokestis galėtų sumažėti iki nulio. O gal net nutiktų ir priešingai: mokėti turėtų ne tas, kuris atveža atliekas, bet tas, kuris turi gamyklą ir kuriam tos atliekos yra reikalingos“, – svarstė A. Genevičius.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras aprėpia Alytaus miesto savivaldybę, Alytaus rajono savivaldybę, taip pat Birštono, Druskininkų, Prienų rajono, Lazdijų rajono ir Varėnos rajono savivaldybes. Visose šiose vietovėse veikia vieninga efektyvi atliekų tvarkymo sistema, leidžianti didžiuotis atliekų tvarkymo lyderių titulu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.