Po audros Klaipėda skuba gelbėti nuniokotus paplūdimius

Savaitgalį siautusi audra, kai kur siekusi uragano lygį, Klaipėdos pajūriui pridarė didžiulės žalos. Nuostoliai dar skaičiuojami, bet jie gali siekti ir 80 tūkst. eurų.

Audra Klaipėdos pajūriui pridarė daug žalos.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Audra Klaipėdos pajūriui pridarė daug žalos.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Jan 12, 2015, 1:13 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 8:24 AM

Pirmadienį pajūrį apžiūrėjo Klaipėdos savivaldybės ir paplūdimiais besirūpinančios bendrovės vadovai. Bene daugiausia eibių audra prikrėtė Smiltynėje – čia paplauta centrinė gelbėjimo stotis, nuniokotos jos prieigos, geriamojo vandens fontanėliai, dušinės, apgraužtos kopos.

„Smarkiai nukentėjo visas Klaipėdai priklausantis aštuonių kilometrų pajūris, nėra nė vieno stichijos nepaliesto metro. Bangos pasiglemžė vieno – pusantro metro pločio smėlio kopų per visą pajūrio ilgį. Nuniokota paplūdimių infrastruktūra, aplaužyti ar visiškai nuplauti mediniai laiptai, kai kur išjudinti net trinkelių takai, asfalto danga, net vamzdynai, sugadintos žabtvorės“, - nuostolius vardijo bendrovės „Klaipėdos paplūdimiai“ vadovas Virginijus Urbonas.

Didžiulių nuostolių patyrė ir lauko kavines pajūryje pastatę verslininkai. Iš septynių kavinių trys – visiškai nugriautos, kitos - smarkiai aplaužytos.

„Feliksas“ buvo ne toks grėsmingas, kaip prieš keliolika metų siautėjęs „Anatolijus“, tačiau paplūdimiams jis pridarė labai daug žalos, nukentėjo ne tik Smiltynė, bet ir visas pajūrio ruožas nuo šiaurinio molo Melnragėje iki Karklės.

Pajūryje pilna nuolaužų, statinių likučių, šiukšlių. Dabar visų pirma reikia galvoti apie valymo ir atstatymo darbus, o ne apmokėjimą, nes jei iškart nepulsime tvarkyti, viską užneš smėlis, o tuomet pavasarį turėsime daug daugiau problemų“, - sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Jis žada iškart kreiptis į Lietuvos policijos mokyklą, kariuomenės pajėgas, savanorius, kad žmonės kuo greičiau išeitų valyti paplūdimių.

„Turėtų būti vienijamos ne tik savivaldybės ir paplūdimius bei kopas prižiūrinčių bendrovių, bet ir prekybininkų pastangos“, - mano V.Grubliauskas.

Kol kas jis negalėjo įvardinti, kiek kainuos paplūdimių sutvarkymo darbai, tačiau mano, kad jie gali siekti ir 80 tūkst. eurų. Tam bus skirta pinigų iš savivaldybės direktorės rezervo fondo, tačiau turėtų prisidėti ir Aplinkos ministerija.

„Pinigus suskaičiuosime, o darbų reikia imtis nedelsiant. Visų pirma reikia sutvarkyti avarinį taką, vedantį prie jūros ties šiauriniu molu – jis smarkiai nuplautas ir dabar užtvertas, o jei atsitiktų kokia nelaimė, prie jūros negalėtų privažiuoti sunkioji technika“, - kalbėjo V.Grubliauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.