Gariūnuose kyla atliekų rūšiavimo ir apdorojimo gamykla

Prie sostinės jau dedami pamatai vienai didžiausių regione atliekų rūšiavimo ir apdorojimo gamyklų. Tikimasi, kad naujoji gamykla leis bent penkis kartus sumažinti atliekų, vežamų į Vilniaus regiono sąvartyną, kiekį. Ten atliekos bus ruošiamos ir deginimui. Ekspertai savo ruožtu tikina, kad šilumą pradėjus gaminti iš atliekų, sostinėje sumažėtų tarša, būtų galima tikėtis ir šilumos kainų mažėjimo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 16, 2015, 10:45 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 10:23 PM

Būtina dėl įsipareigojimų

„Pradedami polių montavimo bei pamatų betonavimo darbai, įrenginėjami lauko vandentiekio ir nuotekų tinklai. Iš viso statybvietėje darbuojasi apie aštuoniasdešimt darbininkų ir inžinerinio personalo darbuotojų. Palankios meteorologinės sąlygos leido mėnesiu anksčiau nei planuota pradėti vykdyti biologiškai apdorojamų atliekų korpuso statybos darbus. Nuo vasario pradžios statybininkų skaičius, planuojama, padvigubės ir sieks beveik du šimtus“, – sakė projektą įgyvendinančios bendrovės direktorius Donatas Majus.

Įgyvendinus šį projektą, bus priartėta prie šalies aplinkosauginių įsipareigojimų Europos Sąjungai įvykdymo. Jų nesilaikymas Lietuvai užtrauktų baudas, kaip jau nutiko Graikijai ir Italijai. „Statoma rūšiavimo gamykla padės įgyvendinti Valstybinį strateginį atliekų tvarkymo planą, kuriame nurodyta užtikrinti, kad sąvartynuose šalinamos komunalinės biologiškai skaidžios atliekos sudarytų ne daugiau kaip 35 procentus 2000 metais susidariusių komunalinių biologiškai skaidžių atliekų ir užtikrinti, kad iki 2020 metų, vertinant pagal atliekų kiekį, mažiausiai pusė komunalinių atliekų sraute esančių popieriaus ir kartono, metalų, plastikų ir stiklo atliekų būtų paruošiama naudoti pakartotinai ir perdirbti“, – pasakojo projekto vykdytojas B.Povilanskas

Nuogąstavimai nepagrįsti

Praėjusiais metais viešojoje erdvėje buvo pasigirdę nuogąstavimų, kad planuojamos statyti atliekų rūšiavimo gamyklos smarkiai padidins atliekų tvarkymo kainą gyventojams. Tačiau Aplinkos ministerija tuomet informavo, kad tai – realybės neatitinkanti informacija. Gamyklų statymas didžiąja dalimi finansuojamas iš struktūrinių ES fondų. Likusi dalis bus apmokėta iš valstybės ir savivaldybių biudžetų. Pradėjus gamykloms veikti, savivaldybės operatoriui turės mokėti, kad šis rūšiuoja gyventojų atliekas, tačiau gamyklos gamins ir produkciją. Kitaip tariant, atrinks kokybišką žaliavą perdirbimui, gamins kurą atliekų deginimo gamykloms. Pagamintą produkciją galės parduoti ir iš dalies padengti savo išlaidas.

Aplinkos ministerijos specialistų skaičiavimu, šiuo laiku atliekų tvarkymas vienam namų ūkiui atsieina nuo 8 iki 18 litų per mėnesį. Tuo tarpu 2020 metų pabaigoje atliekų tvarkymas vienam namų ūkiui gali dar pabrangti ir siekti 250 litų per metus. Aplinkos ministerijos parengtame Valstybinio atliekų tvarkymo 2014–2020 metams plane numatoma, kad vienam namų ūkiui tenkančios išlaidos už komunalinių atliekų tvarkymą per metus neturėtų viršyti vieno procento metinių namų ūkio pajamų. Tam, kad toks planas būtų įgyvendintas, būtina imtis priemonių, padėsiančių sumažinti atliekų tvarkymo kainas gyventojams.

Mažiau atliekų į sąvartyną

Planuojama, kad naujojoje gamykloje Gariūnuose per metus iš bendro komunalinių atliekų srauto pavyks ištraukti apie 36 tūkstančius tonų perdirbimui tinkamų atliekų: beveik aštuonis tūkstančius tonų popieriaus bei kartono, apie septynis tūkstančius tonų stiklo, daugiau ne 16 tūkstančių tonų plastiko ir daugiau nei penkis tūkstančius tonų įvairių metalų. Pastačius gamyklą Vilniuje bus sukurta daugiau nei 80 naujų darbo vietų.

Iš viso gamykla bus pajėgi priimti iki 277 tūkstančių tonų komunalinių atliekų iš visų Vilniaus apskrities savivaldybių. Planuojama, kad iki penktadalio šioje gamykloje perrūšiuotų atliekų bus tinkamos perdirbimui. Pusė antriniam panaudojimui netinkamų atliekų bus paruošta kaip kuras deginimui ir iki 20 procentų perdirbimui ar deginimui netinkamų atliekų bus išvežama į Kazokiškių sąvartyną. Likusi dalis – atliekų masės sumažėjimas biodžiovinimo procese, kuriame, panaudojant biologinio irimo metu išsiskiriančią šilumą, bus sausinamos atliekos.

Ruoš deginimui

Deginimui tinkamos atliekos bus ruošiamos specialiose biodžiovinimo tuneliuose, kuriuose susidarys 70 laipsnių temperatūra, užtikrinsianti, kad atliekos džiūtų natūraliai ir būtų higienizuotos. Šis procesas visiškai saugus, nesusidaro sprogios dujos. Iš atliekų pašalinta drėgmė kurui suteiks daugiau kaloringumo, tad iš to paties atliekų kiekio bus galima išgauti santykinai daugiau šilumos energijos.

Gamykloje taip pat planuojama įdiegti pažangia oro valymo sistemą su vakuumo siurbliais ir biofiltrais, kurie užtikrins, kad į aplinką patektų tik nuo kvapų ir dulkių išvalytas ir bekvapis oras.

Tokios gamyklos statybos atsieis iš viso apie 35 milijonus eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.