Kauniečiai blaškėsi mieste, ieškodami kur dėti nupuoštas egles

Pasibaigus didžiosioms žiemos šventėms Kaune surengta Kalėdų eglučių surinkimo akcija. Tačiau pilietiškumą ir ekologiją skatinanti idėja žmones su žaliaskarėmis rankose privertė blaškytis po gatves, aikštes ir kiemus.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė („Lietuvos rytas“)

Jan 18, 2015, 10:15 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 6:04 PM

Kauniečiai, norintys nugabenti eglę į tam iš anksto numatytas 33 jų surinkimo vietas, dažnu atveju pasijuto apkvailinti. Mat daugelį seniūnijų paskelbtų eglučių surinkimo vietų sunku surasti.

Didelėse erdvėse nepažymėta, kur iki sausio 28 dienos palikti nupuoštas žaliaskares.

Todėl dažnas, pasidairęs ir neradęs paskirtos eglučių surinkimo vietos, daug nesuka galvos, bruka ją į buitinių atliekų konteinerį, stato šalia jo, palieka voliotis patvoryje ar prie kokios nors sudžiūvusių senų šakų krūvos.

Nuorodos skamba ironiškai

Kasmet sausį Kaune surenkama nuo šešių iki dešimties tūkstančių kauniečių nupuoštų Kalėdų simbolių. Jų greičiausiai būtų gerokai daugiau, jeigu medelių surinkimo akcija būtų organizuojama geriau.

Tokios abstrakčios nuorodos, kaip Rotušės ar Vienybės aikštė, „prie A.Puškino mokyklos“, „prie Zanavykų turgaus“, „prie prekybos ir pramogų centro „Molas“, „prie Kultūros ir sporto centro „Girstutis“ skamba gana ironiškai.

Aikščių ir turgaus erdvės didelės, o pastatai dažniausiai turi bent kelis įėjimus, šalia jų paprastai būna automobilių stovėjimo aikštelės, prie mokyklų – stadionai.

Kur palikti eglę, jeigu net apėjus ar automobiliu apvažiavus nurodytą objektą neįmanoma rasti nei konkrečios lentelės su užrašu, nei į krūvą sukrautų eglučių?

Įvairiuose miesto rajonuose sutikti kauniečiai išgirdę šį klausimą tik gūžčiojo pečiais. Kai kurie žmonės neslėpė, jog savo eglutes tiesiog įkišo į atliekų konteinerius, nors seniūnijų ir įmonės „Kauno švara“ atstovai ragino jų nemaišyti su buitinėmis šiukšlėmis ir nemesti būtent čia.

Praeiviai siūlė net neieškoti

Prie prekybos centro „Molas“ sutikta moteris su didele eglės šaka apibyrėjusiais spygliais rankose sakė, jog seniūnijos iš žmonių tikriausiai tyčiojasi.

„Ką reiškia nurodymas palikti eglutes prie „Molo“? Kur tai reikia daryti – automobilių aikštelėje, prie pagrindinio įėjimo, o gal kažkur prie gatvės? Dar paeisiu už parduotuvės, pažiūrėsiu, gal ten surenka egles“, – piktinosi vietos gyventoja.

„Meskite tą šaką į šiukšlių konteinerį prie namų ir būsite tikra, kad tada tvarkdariai ją tikrai išveš. Nereikės be reikalo vaikščioti ir šalti“, – moteriai patarė pro šalį einantys žmonės.

Tikslios vietos, kur prie šios prekyvietės reikėtų palikti nupuoštą Kalėdų eglutę, nepavyko rasti ir žurnalistams. Tačiau jos prieigose mėtėsi ne viena kauniečių atsikratyta žaliaskarė.

Nežada vilkti per kvartalus

Pavienių ar į krūvas sukrautų eglių nepavyko išvysti ir apvaikščiojus Vienybės aikštę, kai kurių eglučių surinkimo akcijos sąraše nurodytų mokyklų prieigas. Jų nebuvo ir daugelio į akciją įtrauktų Kauno daugiabučių kiemuose.

Vieną į atliekų konteinerį atremtą eglę išvydome Rotušės aikštėje. Gerai paieškojus nemenką krūvą nupuoštų eglių pavyko rasti Šilainiuose, tarp Baltų prospekto 33 ir 35 numeriais pažymėtų daugiabučių namų. Vietos gyventojai tvirtino, jog į aikštelę egles atnešė ne tik šių dviejų, bet ir aplinkinių namų gyventojai.

„Pasisekė, kad viena iš vos keturių Šilainiuose nurodytų eglių surinkimo vietų yra kaip tik mūsų kieme.

Jeigu ji būtų kitame mikrorajono gale, tikrai neneštume medelio taip toli. Manau, nereikėtų tikėtis, kad ir kiti žmonės per keletą kvartalų eglutes vilks iki mūsų“, – kalbėjo Baltų prospekto gyventoja.

Mieste pavyko išvysti ir kelias iš anksto seniūnijų nenumatytas, bet pačių gyventojų pasirinktas eglių surinkimo vietas. Vienos didžiausių – Baltijos gatvėje ir Neries krantinėje.

Žino tik seniūnai

Kalbinti įvairių miesto seniūnijų atstovai tikino, jog eglučių surinkimo vietas jie parinko pagal tai, kur ankstesniais metais kauniečiai atnešdavo eglutes.

„Šilainiuose parinkome keturias eglių surinkimo vietas. Jas žmonės žino, nes egles neša jau ne pirmus metus. Akcijai baigiantis jos bus suvežtos į vieną vietą – už seniūnijos pastato. Paskui jos bus išgabentos perdirbti“, – kalbėjo Šilainių seniūnas Gintautas Sinkevičius.

Pernai šioje seniūnijoje buvo surinkta keli šimtai nupuoštų eglių. Į vieną vietą buvo surinktos ir pavienės prie gatvių ir sporto aikštelėse besivoliojančios eglės.

Gričiupio seniūnė Jolanta Žakevičienė tikino, jog šįmet seniūnijoje yra trys vietos, kur kauniečiai neša egles.

„Tie, kas eglutes atneša ne pirmąsyk, žino, kur jas palikti. Kitiems galbūt dėl to ir kyla problemų. Galiu pasidžiaugti, kad šią savaitę sulaukiau skambučių daugybės žmonių, klausiančių, kur krauti nupuoštas žaliaskares. Tai rodo, kad žmonės tampa sąmoningesni“, – kalbėjo seniūnė.

J.Žakevičienė sakė, jog „Kauno švaros“ darbuotojai surenka ne tik iš nurodytų aikštelių, bet ir kitose vietose sukrautas kauniečių eglutes. Jos paverčiamos kompostu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.