Seni langai – ne tik būstų savininkų rūpestis

Negali daryti spaudimo

Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Jan 26, 2015, 1:59 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 1:34 AM

Negali daryti spaudimo

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas, komentuodamas šią situaciją, sako, kad bendrovės turi teisę pasiūlyti namų savininkams pasilikti senuosius langus. „Gal, pavyzdžiui, žmogus norėtų juos panaudoti statydamas šiltnamį. Tačiau apskritai Lietuvoje galioja gamintojo ir/ar importuoto atsakomybės principas“, – priminė ministras.

Tai reiškia, kad už senųjų langų išvežimą atsakomybė tenka ne gyventojui, bet langus gaminančiai ar jais prekiaujančiai kompanijai. „Šis principas galioja ir kitose srityse: pavyzdžiui, padangų gamintojai ar pardavėjai, pardavę naujas padangas, įsipareigoja iš žmogaus priimti senąsias. Jei kompanija negali atliekomis tapusių gaminių išvežimu pasirūpinti pati, ji turi samdyti šias paslaugas teikiančią įmonę“, – pabrėžė K.Trečiokas.

Ministro teigimu, verslininkai gali gyventojams pasiūlyti pasilikti langus, tačiau negali versti jų tai daryti, jei savininkui seni langai nereikalingi. „Jokio spaudimo gyventojui neturi būti“, – teigė K.Trečiokas.

Kūrenti griežtai draudžiama

Kartais gyventojai arba langus gaminančios bendrovės naudotus, dažytus medinius ar plastikinius gaminius bei jų atliekas bando panaudoti kaip kurą. Tačiau tai yra griežtai draudžiama ir taip pat gali užtraukti baudą. Seni mediniai ar plastikiniai langai yra priskiriami stambiagabaritėms atliekoms. Tokio tipo atliekos Lietuvoje turi būti šalinamos specialiose aikštelėse, kurių visoje šalyje yra beveik devyniasdešimt. Daugelį stambiagabaričių atliekų jose gyventojai gali palikti nemokamai. Griežtai draudžiama stambiagabarites atliekas, tarp jų ir senus langus, palikti prie komunalinių konteinerių. Už ne vietoje paliktų stambiagabaričių atliekų išvežimą atsirandančios išlaidos padalinamos visiems gyventojams, kurie naudojasi konteineriais ir jų išvežimo paslauga. Todėl ir gyventojai savo ruožtu turėtų neignoruoti pamatytų atvejų, kai prie konteinerių tempiami seni baldai ar langų liekanos: apie tai reikėtų informuoti atliekų vežėjus ar regioninį atliekų tvarkymo centrą.

Be to, patekę į sąvartynus ar, dar blogiau, numestos pamiškėse stambiagabaritės atliekos ilgai nesuyra. Pavyzdžiui, plastikas gamtoje suyra tik per 200-500 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.