Per valandą užkibo tik kelios stintos. Visos viltys – nakčiai

Danės upės krantines Klaipėdoje, ties Kruizinių laivų terminalu, aplipo žvejai – juos čia suviliojo pasirodžiusios stintos. Nors laimikis kol kas nedidelis, vyrai nenusimena ir juokauja, kad žvejyba – proga pailsėti, pabūti gryname ore ir pabėgti nuo žmonų.

Nors ir nekimba, svarbiausia – užsiimti vietą.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Nors ir nekimba, svarbiausia – užsiimti vietą.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

2015-01-28 20:39, atnaujinta 2018-01-14 18:55

Stintos turi didžiulę trauką – į uostamiestį vakar buvo suvažiavę vyrai iš Tauragės, Žemaičių Naumiesčio, Telšių, net iš Biržų.

„Per valandą užkibo tik kelios žuvelės. Buvome keturiese atlėkę praėjusį sekmadienį, tada sekėsi geriau – kiekvienas parsivežėme po trejetą kilogramų stintų. Ir šiandien nenusimename – geriausiai kimba naktį. Liksime čia, negalime grįžti tuščiomis, žmonos nepatikės, kad buvome Klaipėdoje“, – sakė Vygantas Šinkūnas iš Biržų.

Tauragiškis Stasys Skirmantas apgailestavo, kad šįmet žiema tokia šilta – jam labiausiai patinka poledinė žvejyba.

Vaclovas Meškys iš Tauragės į Klaipėdą žvejoti stintų atvyko jau ketvirtą kartą. Jo teigimu, vakarykštę žvejybą sutrukdė ledų sangrūdos Danės upėje – negali užmesti meškerės.

Plūduriuojantys ledai išvaikė žvejus iš Smiltynės pakrančių. Ankstesnėmis dienomis stintautojai iš kitos Kuršių marių pusės namo grįždavo paskutiniu keltu – pusvalandis po vidurnakčio.

Tarp didžiulio būrio vyrų meškerykočius kilnojo ir dvi pusamžės moterys.

Iš Viekšnių atvažiavęs Vytautas tikino, kad stintų nemėgsta nei jis, nei jo žmona. Tačiau kasmet bent keletą kartų traukia į uostamiestį jų žvejoti. Jei lydi sėkmė, šviežiais agurkais kvepiančiomis žuvimis apdalija kaimynus ir pamalonina savo katiną Rainį.

Šilališkis Alfonsas tikino visada paisantis tam tikrų taisyklių. Viena jų – niekada nevažiuok gaudyti stintų, jei rytą sutikai kibirą nešančią moterį, nes niekas neužkibs.

Kitas tikino, kad žvejams niekada nereikia linkėti sėkmės. Geriausia pasakyti: „Nei žvyno, nei uodegos.“ Tuomet esą geras laimikis garantuotas.

Vakarop žvejų sumažėjo, bet krantinėje liko išdėlioti meškerykočiai, sulankstomosios kėdutės, kibirai – tai reiškia, kad ši vieta užimta.

Naktimis į uostamiesčio Kruizinių laivų terminalą vyrai suvažiuoja su specialia įranga – generatoriais ir lempomis. Mat žuvis vilioja šviesa.

Žvejai tikino, kad kasmet stintų ištraukia vis mažiau ,ir svarstė, gal jas tinklais išgaudo priekrantės žvejai. Toliau nuo Klaipėdos gyvenantys vyrai prieš ruošdamiesi kelionei skambina pažįstamiems klaipėdiečiams ir prašo pažiūrėti, ar Danės krantinėse yra žvejų. Tai – pats geriausias ženklas, kad jau laikas stintauti.

Stintų padaugėjo ir Klaipėdos turgavietėse. Kilogramas žuvų čia kainuoja nuo 3,5 iki 5 eurų. Prekybininkai teigia, kad tokia pat kaina buvo ir pernai. Panašios kainos ir didžiuosiuose prekybos centruose. Bet, žvejų tikinimu, ten žuvelės dažniausiai smulkios ir nekvepia agurkais. Gali būti, kad jos atvežtos iš Latvijos.

Didysis stintmetis – dar ateityje. Daugiausia šių žuvų būna vasario mėnesį, kai stintos Kuršių mariomis būriais plaukia neršti į Nemuno žemupį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.