Lietuvoje pirmą kartą pastebėtas retas paukštis iš šiltų kraštų

Žiemai persiritus į antrą pusę gamta pateikė staigmeną – Panevėžio rajone, netoli Upytės, fotografas Marius Čepulis aptiko dar neregėtą paukščių rūšį. Iš pažiūros – tai labai nedidelis, į žvirblį panašus paukštelis. Tačiau aštrus fotografo žvilgsnis nepraslydo pro pakelėje ant sniego spurdantį svetimšalį sparnuotį.

Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Jan 30, 2015, 2:41 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 2:12 PM

„Vos prieš valandą pirmą kartą Lietuvoje užtikau naują paukščių rūšį – paprastąjį stepinį vieversį“, – socialiniame tinklo „Facebook“ paskyroje „Čepulio klajonės“ rašė Marius.

Atsargiai privažiavęs automobiliu,  Marius nufotografavo transporto priemonės nepabūgusį paukštelį.

„Kai išgirdau jo balsą, pamaniau, kad tai – vieversių rūšies paukštis, tačiau tokio dar nebuvau matęs“, – portalui lrytas.lt sakė fotografas M.Čepulis. 

Nuotraukas fotografas tuoj pat nusiuntė ornitologams Vytautui Jusiui ir Mariui Karlonui. Šie patvirtino, kad tai – paprastasis stepinis vieversys (Melanocorypha calandra).  Šis sparnuotis paplitęs šiltesnio klimato kraštuose, tačiau pasitaiko, kad atklysta ir į Šiaurės Europos šalis.

Šis vieversys užauga iki 17,5–20,5 centimetrų ilgio. Jo plunksnos – pilkšvai rudos, o krūtinę puošia dideles juodos dėmės. Sparnai platūs, uodega – medaliono formos.

Savo lizdus suka ant žemės, padeda 4–5 kiaušinius. Mitybos racionas apsiriboja sėklomis ir vabzdžiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.