Įprotį rūšiuoti diegia ir būreliuose bei mokyklose

Kaip jaunajai kartai įskiepyti įprotį rūšiuoti atliekas? Ir ką daryti, jei tokio pavyzdžio vaikas nemato savo namuose? Galbūt verta siekti, kad tokį elgesio modelį jaunas žmogus pirmiausia pamatytų savo mokykloje ar lankomame būrelyje?

Technologijų amžiuje elektros ir elektroninės įrangos bei senų baterijų atliekų klausimas tampa vis opesnis. Įrangai neišvengiamai senstant, būtina aktyviai spręsti susidarančių atliekų klausimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Technologijų amžiuje elektros ir elektroninės įrangos bei senų baterijų atliekų klausimas tampa vis opesnis. Įrangai neišvengiamai senstant, būtina aktyviai spręsti susidarančių atliekų klausimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Mar 2, 2015, 4:13 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 8:37 PM

Atsakymus į šiuos klausimus vis sėkmingiau randa Lietuvos švietimo įstaigų darbuotojai bei atliekų rūšiavimo specialistai. Parodyti teigiamą pavyzdį, papasakoti apie nerūšiuojamų atliekų žalą, paskatinti vaikus azartiškai dalyvauti atliekų rūšiavimo procese, o būtiną informaciją perteikti ne nuobodžiai, bet patraukliai ir vaizdingai. Toks receptas jau ne vienoje šalies švietimo įstaigoje sukėlė tikrą perversmą: rūšiuoti atliekas tapo įprasta ne tik moksleiviams, bet ir mokyklų pedagogams.

Tokiu receptu žada pasinaudoti ir viena Vilniaus krepšinio mokykla, kurios auklėtiniai bus skatinami rūšiuoti elektroniką ir baterijas. Vasarį prasidėjusi akcija tęsis netrumpai – net iki rugsėjo vidurio. Taigi laiko išsiugdyti naujam įpročiui ir tinkamai atsisveikinti su senomis baterijomis bei elektronikos atliekomis tikrai pakaks.

Aktyviai rūšiuoti atliekas vaikus skatins ir kurstomas azartas: auklėtinių komandos varžysis dėl pagrindinio prizo – pasivažinėjimo kartodrome. Mažiau atliekų surinkę krepšinio mokyklos auklėtiniai taip pat bus paskatinti prizais.

Tokie aplinką tausojantys ir atliekas rūšiuoti skatinantys projektai bei akcijos nuolat vyksta visoje Lietuvoje. Jų organizatoriai džiaugiasi, kad jaunoji karta į atliekų rūšiavimo svarbą nenumoja ranka, o kartais surinktų atliekų kiekiais pranoksta net ir suaugusiuosius. Pavyzdžiui, Elektronikos platintojų asociacijos organizuotos akcijos metu moksleiviai beveik keturis kartus viršijo elektronikos atliekų surinkimo normatyvus. Vienam gyventojui šio tipo atliekų reikėtų surinkti 4 kilogramus, tuo metu moksleiviai jų pririnko net iki 15 kilogramų vienam mokiniui.

Kiti atliekų tvarkymo rinkos dalyviai – Gamintojų ir importuotojų asociacija – jau ne pirmus metus ragina mokyklas aktyviai rūšiuoti atliekas. Pavyzdžiui, praėjusiais mokslo metais į asociacijos kvietimą atsiliepė ir aktyviai elektros ir elektroninės įrangos, buitinės technikos, nešiojamų baterijų bei akumuliatorių atliekas rūšiavo apie 1400 Lietuvos švietimo įstaigų.

Technologijų amžiuje elektros ir elektroninės įrangos bei senų baterijų atliekų klausimas tampa vis opesnis. Daugelis moksleivių dar būdami jaunesnio mokyklinio amžiaus kasdien naudojasi kompiuteriais bei mobiliaisiais ar išmaniaisias telefonais. Įrangai neišvengiamai senstant, būtina aktyviai spręsti susidarančių atliekų klausimą. Pavyzdžiui, mobiliuosiuose telefonuose, kurie laikomi viena vertingiausių elektroninių atliekų rūšių, yra daug sidabro, vario, aukso, paladžio, tačiau taip pat gausu ir kenksmingų medžiagų. Tinkamai neutilizuotos, jos gali kelti pavojų aplinkai.

Lietuvoje elektros ir elektroninės įrangos atliekų surenkama kasmet vis daugiau. Jau nuo kitų metų šalis įsipareigoja surinkti mažiausiai 45 procentus šio tipo atliekų, skaičiuojant pagal rinkai patiektą elektros ir elektroninės įrangos kiekį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.