Lazdijų atliekų tvarkymo sistemoje – pokyčių metas

Naujos šiukšliavežės ir nauja atliekų tvarkymo apmokėjimo sistema – tokiomis naujovėmis pavasarį pasitinka Lazdijai.

Naujos šiukšliavežės ir nauja atliekų tvarkymo apmokėjimo sistema – tokiomis naujovėmis pavasarį pasitinka Lazdijai.<br>V.Balkūno nuotr.
Naujos šiukšliavežės ir nauja atliekų tvarkymo apmokėjimo sistema – tokiomis naujovėmis pavasarį pasitinka Lazdijai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Mar 5, 2015, 3:16 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 12:46 PM

Šiame rajone jau važinėja trys modernios, šiais metais pagamintos šiukšliavežės. Dvi iš jų turi po tris atskiras dalis, į kurias galima vienu metu iškrauti, išskirstyti ir šiukšliavežėmis išvežti popieriaus, plastiko, stiklo ir buitines atliekas. Gyventojams tai reiškia patogesnio ir greitesnio atliekų rūšiavimo galimybę: jiems nebereikės nuolat tikrinti grafikų ir galvoti, kurią dieną kuriuos konteinerius reikia išstumti. Visi jie bus aptarnaujami vienu metu pagal tiksliai vežėjų nurodytus grafikus.

Naujosios šiukšliavežės buvo būtinos tam, kad rajonas galėtų pereiti prie naujos atsiskaitymo su atliekų tvarkytojais sistemos. „Anksčiau mes atliekų tvarkytojams mokėjome pagal tai, kiek tonų atliekų jie išveždavo ir sutvarkydavo. Tačiau dabar pereiname prie pažangesnio modelio ir atliekų tvarkytojams mokėsime pagal pakeltų ir išvežtų konteinerių skaičių“, – pasakojo Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) direktorius Algirdas Reipas.

Moderniosiose šiukšliavežėse įmontuota konteinerių identifikavimo įranga. Ji leis realiu laiku fiksuoti konteinerių pakėlimų skaičių, kartu sutaupydama daugybę atliekų tvarkymo darbuotojų laiko: jiems nebereikės pildyti daugybės popierinių kelionės lapų.

Naujasis atsiskaitymo su atliekų tvarkytojais modelis parengtas remiantis gerąja Švedijos praktika. Kiekvieną mėnesį tvarkytojams bus mokama fiksuota kaina už aptarnavimą, sieksianti 70 proc. mokesčio, o likusi dalis bus kintamoji ir skaičiuojama už kiekvieną pakeltą bei aptarnautą konteinerį.

Specialistų nuomone, tokia atsiskaitymo tvarka bus ne tik efektyvesnė, bet ir kainodarai suteiks daugiau skaidrumo. Be to, ateityje bus sukurta elektroninė sistema, kurioje tiek atliekų tvarkytojams, tiek ir gyventojams bus galima matyti, kiek realiai atliekų sukaupia kiekvienas klientas.

Naujoji atsiskaitymo sistema už senąją pranašesnė ir tuo, kad ji neskatina verslo tikėtis vis didesnių atliekų kiekių. Kol su tvarkytojais būdavo atsiskaitoma už išvežtas atliekų tonas, jiems didesni atliekų kiekiai reiškė didesnį pelną. Tačiau tokia samprata iš esmės prieštarauja šiuolaikiniam atliekų tvarkymo sistemos uždaviniui kiek įmanoma mažinti susidarančių atliekų kiekius. „Taikoma sistema ateityje sudarytų galimybę tokią sistemą taikyti ir gyventojams: jie taip pat galėtų mokėti už realiai pakeltų ir aptarnautų konteinerių skaičių. Tačiau tai – tolimesnės ateities perspektyva“, – teigė A.Reipas.

Nors Lazdijai moderniąsias šiuškliavežes bei naująją atsiskaitymo už atliekas sistemą įsidiegė pirmieji, kitos regiono savivaldybės taip pat sparčiai seka jų pavyzdžiu. Pavyzdžiui, Prienai, Birštonas, Druskininkai jau taip pat turi įsigiję naujas šiukšliavežes ir netrukus ketina įdiegti naująją atsiskaitymo sistemą savo savivaldybėse. Dar dviem savivaldybėms – Varėnai ir Alytui – šiukšliavežės šiuo metu yra perkamos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.