Telšiai žengia į naują atliekų tvarkymo etapą

Kiek įmanoma mažinti susidarančių atliekų kiekius ir kuo labiau didinti perdirbamą ar kitaip pakartotinai panaudojamą jų dalį. Prie tokio visos šalies tikslo intensyviai prisijungs ir Telšiai, ką tik patvirtinę regioninį atliekų tvarkymo planą 2014 – 2020 m.

Mažės stiklo, metalo, medienos atliekų kiekiai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mažės stiklo, metalo, medienos atliekų kiekiai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 12, 2015, 10:47 AM, atnaujinta Jan 10, 2018, 8:51 PM

Regiono atliekų tvarkymo specialistai prognozuoja, kad artimiausius kelerius metus Telšių regione mažės tų atliekų, kurios sudarytos iš didesnę ekonominę vertę turinčių medžiagų. Tai yra, mažės stiklo, metalo, medienos atliekų kiekiai. Tačiau manoma, kad labiau nei vidutiniškai didės tų atliekų kiekiai, kurių sudėtyje yra popieriaus bei plastiko.

Kaip tvarkyti visas minėtas atliekas, o svarbiausia – kaip išvengti jų augimo sąvartynuose, yra numatytos priemonės patvirtintame Telšių regiono atliekų tvarkymo plane. Jau artimiausiu metu ketinama gerokai padidinti perdirbamų ar kitaip pakartotinai panaudojamų komunalinių atliekų kiekius. Iki kitų metų Telšių regione perdirbti ketinama ne mažiau kaip beveik 23 tonas šių atliekų, o iki 2020 m. šį kiekį padidinti dar beveik 9 tonomis.

Pasiekti šių tikslų regionui padės šiuo metu Jėrubaičių sąvartyne jau įpusėję atliekų rūšiavimo gamyklos darbai. Mechaninio rūšiavimo ceche atliekos bus išrūšiuojamos, o iš jų atskirtos bioskaidžios atliekos keliaus į fermentavimo tunelius. Čia iš jų bus išgaunamos biodujos, naudojamos šilumos ir elektros gamybai. Tuo metu atskirtos antrinės žaliavos, tarp jų – pakuočių atliekos – bus paruošiamos pakartotiniam panaudojimui ir perdirbimui. Iki 2020 m. tam paruošti planuojama ne mažiau kaip 8600 tonų antrinių žaliavų.

Be to, daug dėmesio ketinama skirti ir tekstilės bei virtuvės atliekoms. Jau šiais metais planuojama užtikrinti, kad tekstilės atliekos regione būtų surenkamos stambiagabaričių atliekų aikštelėse. Tuo metu per artimiausius ketverius metus Telšių regione žadama įdiegti ir priemones, skirtas atskirai surinkti maisto bei virtuvės atliekas. Telšių regiono atliekų tvarkymo centras (TRATC) žada aktyviau bendradarbiauti tiek su tekstilės atliekas apdorojančiomis įmonėmis, tiek ir su didžiaisiais prekybos centrais bei maitinimo paslaugas teikiančiomis įmonėmis. Suvienijus jėgas ir pasitelkus bendrą patirtį bus galima geriau išnaudoti tiek tekstilės, tiek maisto atliekų panaudojimo galimybes.

Sudaryti dar geresnes sąlygas rūšiuoti atliekas ketinama ir individualiuose namuose bei sodų bendrijose įsikūrusiems gyventojams. Jau šiais metais planuojama papildyti antrinių žaliavų konteinerių išdėstymo schemas. Prie sodų ir garažų bendrijų turės būti mažiausiai po vieną antrinių žaliavų surinkimo aikštelę.

Tuo, kad gyventojai pasiryžtų atsikratyti kartais metų metais laikomais sulūžusiais baldais, senų langų rėmais ar sugedusia buitine technika, pasirūpins atliekų tvarkytojai. Nors šio tipo atliekos iš gyventojų priimamos stambiagabaričių atliekų aikštelėse, ketinama bent du kartus per metus apvažiuoti skirtingas regiono vietoves ir paimti šias atliekas tiesiai iš gyventojų.

Detaliau susipažinti su patvirtintu planu gyventojai gali TRATC tinklalapyje, o savo pasiūlymus ar pastabas jie kviečiami pareikšti šio centro specialistams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.