Žvarbus vėjas atneš ir snaigių, ir lietaus

Kovą orus dažniausiai lemia anticiklonai, todėl jis laikomas vienu sausiausių ir giedriausių mėnesių.

Pirmąją kovo pusę kol kas dažniau vyrauja debesuoti nei saulėti orai.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Pirmąją kovo pusę kol kas dažniau vyrauja debesuoti nei saulėti orai.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Margarita Kirkliauskaitė („Lietuvos rytas“)

2015-03-12 07:53, atnaujinta 2018-01-10 21:41

Pavasarį į Lietuvą užsukantys aukštesnio slėgio sūkuriai pilkus debesis išsklaido kur kas greičiau nei žiemos mėnesiais, tad saulė kai kuriomis dienomis, kartais ir savaitėmis, gali šviesti nuo ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro.

Pagal daugiamečius duomenis, kovą saulė vidutiniškai spindi 110–140 valandų. Bet pavieniais metais, nelygu sinoptinė situacija, spindėjimo trukmė gerokai skiriasi.

Šįmet kol kas dažniau vyrauja debesuoti nei saulėti orai, tačiau ketvirtadienį ir ateinančiomis dienomis orus lems šiauriau Lietuvos į rytus slenkantis anticiklonas. Kadangi esame pietiniame jo pakraštyje, daugiau pragiedrulių bus šiauriniuose rajonuose, o Pietų Lietuvoje saulė lepins rečiau.

Ketvirtadienį pakrapnos kai kuriuose rytiniuose ir pietiniuose rajonuose, kitur lietaus tikimybė bus minimali. Pradedant šiaurės vakariniais regionais debesys pamažu nyks, vėliausiai pragiedrulių atsiras pietrytiniuose rajonuose.

Pūs stiprokas ir ne itin malonus šiaurės rytų vėjas, popietinėmis valandomis vietomis jo gūsiai sieks 15–16 m/sek. greitį. Temperatūra įdienojus svyruos tarp 4 ir 8 laipsnių šilumos.

Žvarbaus šiaurės rytų, rytų vėjo šuorai bus juntami ir penktadienį. Vėlgi daugiau debesų kaupsis ties pietiniais rajonais, o ir kritulių tikimybė šiose vietovėse bus didesnė. Naktį iš debesų kris šlapios snaigės, o dieną snaigės kaitaliosis su lietumi.

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį beveik visoje šalyje temperatūra taps silpnai neigiama, tik prie jūros bus 1–2 laipsniai šilumos. Taigi kai kur, ypač šalies pietuose, teks pasisaugoti besiformuojančio plikledžio.

Dieną mūsų šalį pasiekus kiek šaltesnei oro masei, net šilti saulės spinduliai sunkiai temperatūrą kilstelės iki 3–6 laipsnių šilumos.

Šeštadienį orai keisis nedaug, menkų kritulių sulauks tik Pietų Lietuva. Rytų, pietryčių vėjas nurims. Temperatūra naktį bus artima nuliui, dieną bus 1–2 laipsniais šilčiau nei penktadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.