Tauragiškiai sulauks rūšiavimo konteinerių

Tauragės regione gyventojams jau pradėti dalinti atliekų rūšiavimo konteineriai. Regiono atliekų tvarkymo specialistai sako, kad per šiuos metus konteineriais pavyks aprūpinti didžiąją dalį gyventojų.

Tauragės regione gyventojams jau pradėti dalinti atliekų rūšiavimo konteineriai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tauragės regione gyventojams jau pradėti dalinti atliekų rūšiavimo konteineriai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Mar 16, 2015, 10:56 AM, atnaujinta Jan 9, 2018, 9:24 PM

Tauragės regiono atliekų tvarkymo centras (TRATC) dar šių metų pradžioje pasirašė sutartį, pagal kurią įsigyta beveik 22 tūkstančiai antrinių žaliavų (be stiklo) konteinerių, beveik 20 tūkstančių stiklo ir beveik 6 tūkstančiais – žaliųjų atliekų surinkimui skirtų konteinerių.

„Iki šiol regione tokių konteinerių beveik nebuvo. Išimtis – tik Šilalė, kurioje rūšiavimui skirtų konteinerių buvo keli tūkstančiai. Ten žmonės jais naudojosi pakankamai aktyviai. Manau, kad mūsų regiono gyventojai laukia galimybės tvarkingiau rūšiuoti atliekas. Mes vis sulaukiame skambučių: žmonės domisi, kada juos pasieks konteineriai“, – pasakojo TRATC Atliekų tvarkymo skyriaus vadovė Vilmantė Krištopaitienė.

Skaičiuojama, kad išdalinus šių metų pradžioje įsigytus konteinerius galimybės teisingai rūšiuoti atliekas bus sudarytos didžiajai daliai regiono gyventojų. „Mes skaičiuojame, kad šiemet konteineriais aprūpinsime apie 90 procentų namų ūkių“, – teigė V.Krištopaitienė.

Rūšiavimui skirti konteineriai bus nemokamai dalinami tiek daugiabučiams, tiek ir individualioms valdoms. Daugiausia antrinių žaliavų konteinerių regione bus išdalinta Tauragės rajono gyventojams – beveik 19 800 vienetų.

TRATC informuoja, kad nupirkti žaliosioms atliekoms, plastiko, popieriaus bei metalo atliekoms skirti konteineriai yra 240 litrų talpos, o skirti stiklo atliekoms – 120 litrų talpos. Miesto individualiose valdose gyvenantys žmonės galės nemokamai gauti po tris konteinerius: du – 240 litrų talpos ir vieną mažesnįjį, skirtą stiklo atliekoms. Kitoms individualioms valdoms bus skirta po du konteinerius – didesnį ir mažesnį.

Atliekų tvarkymo specialistai pabrėžia, kad visi konteineriai gyventojams bus dalinami nemokamai, o aptarnaujami pagal atliekų vežimo grafikus.

Kad gyventojams būtų lengviau atsiminti, kokias atliekas į kokius konteinerius reikia mesti, jie paženklinti skirtingomis spalvomis. Popieriui, plastikui bei metalui skirti antrinių žaliavų konteineriai turi mėlynos spalvos dangčius, o stiklo konteineriai – žalios. Miesto individualių namų gyventojams skirtas trečias konteineris, skirtas surinkti žaliosioms atliekoms, bus su rudu dangčiu. Ant konteinerių bus ir konkretų juose šalinamų atliekų tipą aprašantys užrašai.

Atliekų rūšiavimui skirti konteineriai padės regionui siekti tikslo iki 2020 m. perdirbti arba kitaip pakartotinai panaudoti ne mažiau kaip 65 procentus komunalinių atliekų. Toks uždavinys suformuluotas Valstybiniame atliekų tvarkymo 2014-2020 m. plane.

Prasidedant pavasario lauko darbams atliekų tvarkymo specialistai ypač atkreipia dėmesį į žaliųjų atliekų tvarkymą. Tam, kad šios atliekos nekeliautų į sąvartynų, būtina jų nemaišyti su komunalinėmis atliekomis, o mesti į tam skirtus konteinerius. Taip pat žaliąsias atliekas, pavyzdžiui, nugenėtų medžių ar krūmų šakas gyventojai gali atvežti į žaliųjų atliekų kompostavimo aikšteles. TRATC informuoja, kad Šilalės bei Jurbarko žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelės šiemet darbą pradės anksčiau nei įprastai ir dirbs jau nuo kovo 17 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.