Šilčiausia kovo diena vilniečius iškrapštė iš biurų

Antradienis – kol kas šilčiausia pavasario diena. Kaip ją leidžia vilniečiai? Dauguma sostinės gyventojų patraukė į miesto žaliąsias zonas. Antradienio popietę Vingio parkas ir Bernardinų sodas buvo pilni poilsiaujančių vilniečių.

Vilniečius iš namų ir biurų iškrapštė geras oras.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniečius iš namų ir biurų iškrapštė geras oras.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

2015-03-17 17:16, atnaujinta 2018-01-09 16:43

Vingio parke šiltą pavasario dieną netrūko dviratininkų, bėgikų, vežimėlius stumdė mamos su mažais vaikais. Vilniečiai lepinosi saulės šiluma, kuri antradienį Vilniuje siekė 13 laipsnių, o atokaitoje šildė dar stipriau.

Parkus valdo mamos

„Tokią dieną būtina išeiti į gamtą. Mes einame visada, kai yra giedra ir puikus oras – ar tai būtų žiema, ar vasara“, – sakė Vingio parke saulėje besišildžiusi pora.

„Šilčiausią pavasario dieną reikėtų praleisti gamtoje, o ne sėdėti namie. Aš su dukra į parką ateinu kiekvieną dieną, nesvarbu koks būtų oras“, – sakė mažą dukrelę auginanti vilnietė Leodita.

Jos nuomone, Vingio parke turėtų būti įrengtos didesnės vaikų žaidimų aikštelės. Palyginimui – Bernardinų sodas yra mažesnis už Vingio parką, bet vaikai čia šėlsta didelėje žaidimų aikštelėje.

Vilnietė priminė ir seną parko bėdą. Ji, kaip ir dauguma sostinės gyventojų pastebi, kad Vingyje trūksta tualetų, nes estradoje įrengtas tualetas yra mokamas, o kiek toliau esantys vieši tualetai atgraso savo nešvara.

„Gaunasi taip, kad žmonės priversti tūpti po krūmu. Nelabai gerai, ypač, kad čia lankosi tikrai labai daug žmonių. Tiesa, greitai turėtų atsidaryti keletas naujų kavinių, tai bus galima nueiti ten“, – svarstė Leodita.

Be to, Vingio parke ribojamas eismas dėl varlių migracijos. Jos migruoja nuo Neries upės, todėl zoologai antradienį baigė įkasinėti žemas tvoras, kurios turėtų sutrukdyti varliagyviams iššokuoti tiesiai prieš automobilius.

Kiekvieną pavasarį, kovo – balandžio mėnesiais tūkstančiai varlių migruoja į neršto vietas ir daug jų žūva keliuose po automobilių ratais. Eismas kelyje nuo Geležinio Vilko gatvės į Vingio parko teritoriją ribojamas nuo kovo 13 d. iki balandžio 20 dienos.

Gamtoje – lengviau susikaupti

Bernardinų sodą taip pat valdė motinos su vaikais. Tačiau čia buvo ir daugiau jaunimo, papietauti atėjusių vilniečių ir ant suoliukų besiilsinčių įsimylėjusių porelių.

Saulės atokaitoje netoli Vilnios ant suoliuko antradienio popietę leido ir senjoras Kazimieras. Čia jis atėjo pasisemti idėjų.

„Bičiulio jubiliejus artėja – jau devintą dešimtį skaičiuoja, bus 85-eri. Todėl atsisėdau čia ir rašau prisiminimus. Šventės metu esu įpareigotas pasakyti kalbą. O to neplanavau daryti, todėl reikia kruopščiai pasiruošti“, – nusijuokė vyriškis ir pridūrė: „O jūs, matyt, pagalvojote, kad aš čia meilės laišką ar poeziją rašau? Čia sėdint galima ir tai parašyti.“

Kai orai šilti ir šviečia saulė, Kazimieras dažnai ateina į parką. Jam tenka užsiimti darbų, minčių, apžvalgų rašymu.

„Galima tai daryti kabinete arba bibliotekoje, tačiau ta tyla spengianti ir varginanti. O čia tyla ir ramybė visai kitokia, tad ir mintys visai kitos ateina“, – įsitikinęs Kazimieras.

Meteorologų teigimu, trečiadienį džiaugsimės panašiais orais. Dieną bus giedra, vyraus 9–13 laipsnių šiluma, o naktį viešpataus 1–4 laipsnių šaltis.

Sinoptikai perspėja, kad savaitgalį sugrįš šaltukas ir šlapdriba. Pranešama, kad ir dienomis gali vyrauti neigiama temperatūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.