Tvarkyti atliekas moko ir parodomis, ir dirbtuvėmis

Vis daugiau žmonių Lietuvoje susivokia, kad išmesti atliekas pakelėse, miškuose ar kitose tam netinkamose vietose ir teršti gamtą – gėdinga. Tačiau pritrūkę laiko, noro ar galimybių nugabenti tam tikrų rūšių atliekas į joms skirtas vietas, nemaža dalis gyventojų tiesiog laiko jas namuose.

Ypač aktyviai žmonės suneša senų baterijų atliekas: jų iš renginių išsivežame daugybę.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Ypač aktyviai žmonės suneša senų baterijų atliekas: jų iš renginių išsivežame daugybę.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

2015-03-17 09:29, atnaujinta 2018-01-09 18:48

Išeitis iš šios situacijos – įvairūs renginiai, kuriuose atliekų rūšiavimo nauda derinama su pramogomis, edukaciniais užsiėmimais ar netgi kultūrine veikla. Todėl Lietuvoje atliekų tvarkytojai vis aktyviau ne tik ragina gyventojus ieškoti rūšiavimo konteinerių ar nepatingėti atvykti iki stambiagabaričių atliekų aikštelių, bet ir patys žengia vartotojo link.

Dar praėjusiais metais visoje Lietuvoje vykusių kino vakarų po atviru dangumi metu buvo ne tik rodomas lietuviškas kinas, rengiamos diskusijos su pamėgtais aktoriais, bet ir renkamos elektros, elektroninės įrangos bei baterijų ir akumuliatorių atliekos.

Šiemet šalies miestų ir miestelių gyventojai vėl gali ne tik tinkamai atsikratyti senomis baterijomis, bet ir įdomiai praleisti laiką. Vienai dienai skirtingose šalies vietovėse įsikuria vadinamieji ekomiesteliai, siūlantys daugybę pramogų: ekodirbtuves, atliekų rūšiavimo varžybas, muzikinę programą, dainuojančių mimų pasirodymą, filmo peržiūrą.

Ekomiestelių koordinatorė Jūratė Morkvėnaitė-Paulauskienė pasakojo, kad į tokius renginius žmonės eina ypač noriai.

„Kaskart susirenka apie porą šimtų žmonių ir daugiau. Susidomėjimas iš tiesų labai didelis. Dauguma žmonių kaip pagrindinę tokių renginių patrauklumo priežastį nurodo tai, kad apie atliekas ir jų tvarkymą informacija pateikiama labai inovatyviai. Be to, žmonės viename renginyje gali išbandyti net kelis užsiėmimus: apžiūrėti parodą, dalyvauti ekodirbtuvėse, klausytis koncerto“, – pasakojo J.Morkvėnaitė-Paulauskienė.

Ekomiesteliuose bei panašiuose inovatyviuose atliekų tvarkymui skirtuose renginiuose galima piešti vaikams skirtame kampelyje, keistis drabužiais, mokytis rūšiuoti atliekas. Tačiau gyventojai naudojasi ne tik galimybe aktyviai praleisti laisvalaikį, bet ir tinkamai atsikratyti namuose sukauptomis atliekomis.

„Ypač aktyviai žmonės suneša senų baterijų atliekas: jų iš renginių išsivežame daugybę. Gyventojai, matyt, įprato nebemesti šio tipo atliekų kur pakliuvo, nemaišyti su buitinėmis, tačiau patys jų išmesti tam skirtose vietose, matyt, neprisiruošia. Todėl mes iš gyventojų surenkame tokias atliekas ir paliekame jas degalinėse, kuriose yra specialiai baterijų atliekoms skirtos dėžutės“, – pasakojo J.Morkvėnaitė-Paulauskienė.

Atliekų tvarkymo specialistai primena, kad visoje šalyje artimiausiu metu kuo didesnę dalį atliekų bus siekiama perdirbti ar kitaip pakartotinai panaudoti. Todėl jau namuose susidarančias atliekas gyventojai privalo rūšiuoti tam, kad į sąvartyną patektų kuo mažesnė, perdirbimui ar kitokiam pakartotiniam panaudojimui netinkama atliekų dalis. Pakuočių, metalo, stiklo, popieriaus atliekas gyventojai gali mesti į specialius konteinerius, pasenusią buitinę techniką, kitas stambiąsias atliekas – gabenti į stambiagabaričių atliekų aikšteles, o žaliąsias atliekas gali kompostuoti nemokamai regioniniuose atliekų tvarkymo centruose dalinamose dėžėse. Taip pat rekomenduojama sekti savivaldybėse bei atliekų tvarkymo centruose skelbiamą informaciją apie renginius, kurių metu iš gyventojų nemokamai surenkamos įvairių tipų atliekos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.