Iškyla medžių viršūnėmis – jau vasarą

Prireikė 395 tonų metalo ir 1,5 tūkstančio kubinių metrų betono, kad Anykščių regioniniame parke iškiltų vienintelis toks Baltijos šalyse statinys – 300 metrų ilgio medžių lajų apžvalgos takas.

Medžių lajų takas nuo žemės pamažu pakils į 21 metro aukštį. Iš jo pabaigoje esančio bokšto atsivers Šventosios upės vingiai ir aplinkiniai kaimai.<br>V.Skujos nuotr.
Medžių lajų takas nuo žemės pamažu pakils į 21 metro aukštį. Iš jo pabaigoje esančio bokšto atsivers Šventosios upės vingiai ir aplinkiniai kaimai.<br>V.Skujos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas“)

Mar 20, 2015, 7:59 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 5:38 PM

Naujuoju Anykščių taku lankytojai galės pasivaikščioti jau šios vasaros viduryje.

„Padaryta didžioji darbų dalis. Trūksta tik apžvalgos bokšto ir kelių palyginti nedidelių tako dalių.

Tos dvi dalys – 32 ir 25 metrų ilgio – jau atvežtos, bet dar nesumontuotos. Tačiau bokštas jau dažomas, jis balandžio pradžioje dalimis bus pradėtas vežti iš gamyklos ir montuojamas“, – sakė parko direktorius Kęstutis Šerepka.

Iš viso Anykščių šilelyje pastatyto tako ilgis nuo pradžios iki apžvalgos bokšto sudarys 300 metrų. Jis nuo žemės pamažu kils iki 21 metro.

Apžvalgos tako pabaigoje iškilsiančio bokšto aukštis sieks 35 metrus. Į bokštą bus galima pakilti specialiu keltuvu. Takas pritaikytas ir neįgaliesiems.

Keliaujantiems lajų taku bus suteikta puiki proga iš arčiau stebėti medžius. Čia pat bus įrengta lankytojams skirtų informacijos stendų apie medžius, miško augalus ir gyvūnus.

Liftu pakilusiems į bokštą atsivers Šventosios upės vingių ir slėnio, aplinkinių kaimų kraštovaizdis. Šio statinio vertė – beveik 2,5 milijono eurų.

Išskirtinių apžvalgos takų yra ir svetur

Europoje yra keli gamtos parkai, kuriuose galima keliauti medžių lajų takais. Įspūdingi turistams skirti takai pastatyti Austrijos Alpėse ir Vokietijoje, Bavarijos srityje, netoli sienos su Čekija.

Austrijoje esančiu taku galima keliauti 1 kilometrą. Kelionę paįvairina 200 metrų ilgio kabamasis tiltas.

Vokietijoje 1300 metrų ilgio takas kyla virš medžių. Jis pereina į įspūdingą kiaušinio formos 44 metrų aukščio statinį, sudarytą iš laiptų, besisukančių 360 laipsnių kampu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.