Už varnų ramybės drumstimą – bauda

Mažeikių miesto parke varnoms lizdus suktis trukdę seniūnijos darbuotojai sulaukė baudos.

Varnų ramybę vėl bus galima drumsti tik nuo liepos pirmosios.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Varnų ramybę vėl bus galima drumsti tik nuo liepos pirmosios.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Mar 20, 2015, 3:31 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 4:10 PM

Varnų lizdus ardyti jau po aplinkosaugininkų nustatyto termino darbininkus pasiuntusiam Mažeikių seniūno pavaduotojui Alfredui Valančiui skirta 14 eurų bauda.

„Šiaip seniūno pavaduotojas nieko blogo nepadarė ir galima sakyti, kad nukentėjo per politikų nerangumą. Tačiau įstatymas yra įstatymas, ir nebausti jį pažeidusio valdininko mes negalėjome“, – portalui lrytas.lt paaiškino Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Mažeikių rajono agentūros vyriausiasis specialistas Steponas Margalikas.

Reguoliuoti varninių paukščių populiaciją mažeikiškiams aplinkosaugininkai leido nuo vasario 19-osios iki kovo pirmosios.

Tačiau šis leidimas beveik savaitę gulėjo Mažeikių rajono savivaldybės valdininkų stalčiuose, kol galiausiai vasario 26-ąją Mažeikių rajono savivaldybės administracijos direktorius Bronius Kryžius pasirašė įsakymą „Dėl varninių paukščių populiacijos gausos reguliavimo Mažeikių miesto teritorijoje“.

Todėl varnų lizdams ardyti ir šiems paukščiams baidyti beliko vos kelios dienos.

„Per tas kelias dienas seniūnijos darbuotojai spėjo išardyti didelę dalį parke susuktų varnų lizdų, tačiau neišvežė ant žemės sumestų žabų, todėl varnos vėl ėmė suktis lizdus.

Nenorėdami, kad jų triūsas nueitų niekais, darbininkai dar pakrapštė vėl susukti spėtus lizdus, tačiau tai jau buvo padaryta pasibaigus nustatytam varninių paukščių populiacijos reguliavimo terminui.

Nuo kovo pirmosios iki liepos pirmosios medžioti, pirotechniniu būdu vaikyti varnas ar ardyti jų lizdus draudžiama, nes tuo metu šie paukščiai peri“, – sakė S.Margalikas.

Pasak aplinkosaugininko, varnų populiacija Mažeikiuose yra išties didelė ir ją reikia reguliuoti.

„Šie paukščiai ne tik dergia, bet ir kelia triukšmą. Be to, varnas išgyvendinti iš miesto parkų nėra jau taip paprasta.

Pradėjus naikinti lizdus centriniame parke, šie paukščiai persikelia į netoli ligoninės esantį parkelį. O čia susitelkusių varnų krankimas ligoninės pacientams ne tik trukdo ilsėtis, bet ir kelia slogias mintis“, – sakė S.Margalikas.

Į kovą su varnomis Mažeikių seniūnijos darbuotojai vėl galės kilti tik vidurvasarį – tai gavus aplinkosaugininkų leidimą bus galima daryti nuo liepos pirmosios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.