Atliekų tvarkymo planus parengė dar ne visos savivaldybės

Jau artimoje ateityje – iki 2020 m. – Lietuva įsipareigoja iš esmės pagerinti savo atliekų tvarkymo sistemą kuo didesnę dalį jų perdirbdama ar kitaip pakartotinai panaudodama ir kuo mažesnę išveždama į sąvartynus. Tačiau dalis šalies savivaldybių šiandien vis dar negali atsakyti į klausimą, kokiomis priemonėmis pasieks šių tikslų.

Jau artimoje ateityje – iki 2020 m. – Lietuva įsipareigoja iš esmės pagerinti savo atliekų tvarkymo sistemą kuo didesnę dalį jų perdirbdama ar kitaip pakartotinai panaudodama ir kuo mažesnę išveždama į sąvartynus.<br>D.Umbraso nuotr.
Jau artimoje ateityje – iki 2020 m. – Lietuva įsipareigoja iš esmės pagerinti savo atliekų tvarkymo sistemą kuo didesnę dalį jų perdirbdama ar kitaip pakartotinai panaudodama ir kuo mažesnę išveždama į sąvartynus.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

2015-03-23 16:58, atnaujinta 2018-01-08 11:32

Aplinkos ministerijos atliktos savivaldybių ir regionų plėtros tarybų apklausos duomenimis, kol kas tik 23 savivaldybės iš 60 yra pasiruošusios naujam atliekų tvarkymo laikotarpiui. Tai yra, kone du trečdaliai šalies savivaldybių dar nėra parengusios atliekų tvarkymo planų, kaip artimoje ateityje ketina tvarkyti atliekas ir pasiekti Valstybiniame atliekų tvarkymo 2014-2020 m. plane iškeltus uždavinius.

Regioninių atliekų tvarkymo planų situacija yra kiek geresnė: jau patvirtinti 6 tokie planai, kuriuose numatoma, kaip atliekas tvarkys konkretus regionas. Parengti tokius planus privalo visi Lietuvos regionai.

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas sako, kad dėl neparengtų planų savivaldybės teisinasi įvairiai: vienos motyvuoja, kad pritrūko laiko, kitos – kad nepakako žinių kokybiškam planui parengti. Trečios jau yra parengusios savo atliekų tvarkymo planus, tačiau jie dar nėra patvirtinti.

„Galbūt tokį kai kurių savivaldybių vėlavimą nulėmė ir politinė situacija – savivaldos rinkimai. Galbūt kai kur buvo per daug dėmesio skirta kitiems dalykams nei atliekų tvarkymo planai“, – dar vieną galimą priežastį įvardino K.Trečiokas. Tačiau, ministro teigimu, dar nespėjusios atliekų tvarkymo planų parengti savivaldybės tiesiog turi pasitempti ir įgyvendinti šį uždavinį: apie alternatyvą visai neparengti tokio plano net negalima svarstyti.

„Savivaldybės negali sau leisti tokios prabangos. Atliekų tvarkymas yra vienas didžiausių savivaldybių uždavinių, todėl jos privalo tuo rūpintis. Atliekų tvarkymo planai juk nėra rengiami tiesiog dėl formalumo: tai – būtinas dokumentas, numatantis, kaip konkreti savivaldybė tvarkys savo atliekas ir sieks užsibrėžtų tikslų“, – teigė aplinkos ministras K.Trečiokas.

Svarbiausi atliekų tvarkymo uždaviniai visai šaliai numatyti Valstybiniame atliekų tvarkymo 2014-2020 m. plane. Čia nurodoma, kad pirmiausia privalu užtikrinti kuo efektyvesnę atliekų susidarymo prevenciją. Tarp kitų prioritetų rikiuojasi atliekų perdirbimas ar kitoks pakartotinis panaudojimas. Šalinti sąvartynuose ateityje bus galima tik tas atliekas, kurios pakartotiniam panaudojimui nebetinkamos.

Savivaldybės privalo parengti savo atliekų tvarkymo planus, kurie padės įgyvendinti ambicingą tikslą iki 2020 m. sąvartynuose šalinti ne daugiau kaip 35 procentus bioskaidžių atliekų. Be to, svarbu perdirbti ar kitaip pakartotinai panaudoti ne mažiau kaip 65 procentus komunalinių atliekų.

Tačiau kokiomis priemonėmis būtų efektyviausia siekti šių tikslų, turi spręsti pačios savivaldybės, atsižvelgdamos į vietos specifiką, gyventojų skaičių ir tankumą ir kitus faktorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.