Žaliųjų atliekų degintojus įspėja apie pasekmes

Nors visose Lietuvos apskrityse veikia žaliąsias atliekas priimančios aikštelės, o gyventojams nebe pirmus metus savivaldybės nemokamai dalina kompostavimo dėžes, vis dar atsiranda tokių, kurie su šiomis atliekomis sugalvoja atsisveikinti tik jas sudegindami. Tačiau toks poelgis smarkiai kenkia gamtai, kelia gaisro pavojų, o kaltininkams gali užtraukti nemenkas baudas.

Ypač specialistus gąsdina kasmet ankstyvą pavasarį prasidedantys ražienų, nenupjautų javų ar senos nesugrėbtos žolės deginimai. Tačiau ne tik tokiais atvejais, bet ir deginant sausą sugrėbtą žolę, nukritusius medžių lapus ar daržo atliekas nepavyksta išvengti skaudžių pasekmių.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Ypač specialistus gąsdina kasmet ankstyvą pavasarį prasidedantys ražienų, nenupjautų javų ar senos nesugrėbtos žolės deginimai. Tačiau ne tik tokiais atvejais, bet ir deginant sausą sugrėbtą žolę, nukritusius medžių lapus ar daržo atliekas nepavyksta išvengti skaudžių pasekmių.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Mar 23, 2015, 4:53 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 11:32 AM

Vilniaus savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai jau sulaukė pirmųjų šį sezoną pranešimą apie deginamas šakas ir lapus. Pažeidėjams primenama, kad miestų teritorijose bioskaidžias atliekas deginti draudžiama. Šio tipo atliekų deginimui apribojimai taikomi ir ne miestietiškose vietovėse: pavyzdžiui, dalyje sodų bendrijų yra priimtos taisyklės žaliąsias atliekas deginti tik tam tikromis dienomis.

Nors dažnai atliekas deginantys žmonės mano, kad tokiu poelgiu jie nekelia niekam pavojaus, praktika rodo priešingai. Esant stipresniam vėjui nuo vos kelių deginamų šakų gaisras gali įsiliepsnoti akimirksniu ir pareikalauti aukų, jau nekalbant apie sudegančius pastatus, gyvulius ir kitą turtą.

Ypač specialistus gąsdina kasmet ankstyvą pavasarį prasidedantys ražienų, nenupjautų javų ar senos nesugrėbtos žolės deginimai. Tačiau ne tik tokiais atvejais, bet ir deginant sausą sugrėbtą žolę, nukritusius medžių lapus ar daržo atliekas nepavyksta išvengti skaudžių pasekmių.

Todėl specialistai įspėja, kad sezono pradžioje itin atidžiai stebės galimas gaisravietes, o deginantys atliekas bus griežtai baudžiami. Piniginės baudos siekia net kelis šimtus eurų: pavyzdžiui, deginantiems sausos žolės, medžių lapų, šakų, daržo atliekas didžiausia gresianti bauda siekia 231 eurą. Beje, atsakomybė už žolės gaisrus numatyta ir žemės savininkams, valdytojams bei naudotojams, kurie nesiima priemonių užgesinti pastebėtas deginamas žaliąsias atliekas.

Deginant žaliąsias atliekas, ypač jei nepavyksta ugnies suvaldyti ir liepsna išplinta plačiau, sudega daugybė gyvūnijos. Todėl regioninių parkų ir kitų saugomų teritorijų direkcijos jau šį pavasarį paskelbė itin atidžiai stebėsiančios savo prižiūrimas teritorijas ir sieksiančios užkirsti kelią gaisrams. Tokiose vietovėse deginant žaliąsias atliekas išdega vertinga augmenija, nukenčia daugybės gyvūnų jaunikliai, o į atmosferą išsiskiria dideli teršalų kiekiai.

Sostinės viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai savo ruožtu taip pat ketina daugiau dėmesio skirti miesto teritorijoms, kur gali būti deginamos žaliosios atliekos. Vilniečiai savo ruožtu, pastebėję tokius atvejus, taip pat raginami nedelsdami informuoti pareigūnus ir taip užkirsti kelią galimai nelaimei.

Atliekų tvarkymo specialistai primena, kad žaliąsias atliekas galima vežti į žaliųjų atliekų aikšteles. Informaciją apie arčiausiai namų esančią aikštelę ir jos darbo laiką gyventojai gali rasti savo regiono atliekų tvarkymo centro tinklalapyje. Individualiuose namuose gyvenantys žmonės ar sklypų sodų bendrijose savininkai jau ne pirmus metus gali naudotis galimybe nemokamai gauti kompostavimo dėžę. Patogūs, šiuolaikiški konteineriai leidžia gyventojams ne tik tinkamai pasirūpinti nukritusiais lapais, žolės ar kitomis žaliosiomis atliekomis, bet ir pasigaminti savo reikmėms kokybiško komposto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.