Bilietus į saugomas Lietuvos teritorijas pirks tik savanoriai

Praėjusią savaitę pasklidusi žinia, kad nuo gegužės pirmosios klaipėdiečiai turės mokėti po vieną eurą, norėdami patekti į savo miesto teritoriją – Smiltynę, nepasitvirtino. Vadinamieji lankytojų bilietai į visas saugomas Lietuvos teritorijas taip pat nebus privalomi – juos galės įsigyti tik tie, kurie pageidaus.

Kol kas Smiltynės gerbėjams už apsilankymą joje mokėti nereikės.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Kol kas Smiltynės gerbėjams už apsilankymą joje mokėti nereikės.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Mar 24, 2015, 10:29 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 10:21 AM

Taip pareiškė antradienį į Klaipėdą atvykęs aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Praėjusią savaitę tokią pribloškiančią naujieną pranešė Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aušra Feser. Ji teigė, kad toks sprendimas jau parengtas, belieka aplinkos ministrui jį pasirašyti.

Kalbėta, kad kelto bilietas iš Klaipėdos į Smiltynę per Kuršių marias ir atgal pėsčiajam kainuos nebe 0,8 euro, kaip iki šiol, o 1,8 euro.

Tokia naujiena pribloškė Klaipėdos merą Vytautą Grubliauską, jis baiminosi, kad tokiais sprendimais saugomos teritorijos bus saugomos nuo lankytojų ir ėmė atakuoti aplinkos ministrą. A.Feser aiškino, kad tokia tvarka galioja daugelyje užsienio šalių. Surinkti pinigai skiriami saugomų teritorijų apsaugai, dar geresnių sąlygų sudarymui čia besilankantiems turistams, reklamai.

„Gal tokios nepatvirtintos žinios pasklido dėl magnetinių audrų. Svarstoma lankytojų bilietų idėja, tačiau juos pirkti bus galima savanoriškai, o ne privalomai. Tie žmonės, kurie supranta būtinybę ir svarbą paremti Lietuvos saugomas teritorijas, tokius bilietus galės nusipirkti. Bilietas savaitei kainuotų vieną eurą, mėnesiui – tris eurus, o visai šeimai metams – 25. Bilietus nusipirkę žmonės gaus lipdukus ar ženklelius, jei juos įsisegs, bus galima matyti, kad jie labiau myli gamtą, yra savo krašto patriotai. Tačiau bilietų nepirkusių žmonių niekas nekontroliuos ir nebaus“, – sakė K.Trečiokas.

Ministras paaiškino, kad kol kas toks projektas dar tik kuriamas. Kol kas per anksti kalbėti apie visus jo niuansus. Kai projektas bus parengtas, Lietuvos žmonės bus su juo supažindinti. K.Trečiokas neabejoja, kad atsiras nemažai žmonių, norinčių paremti saugomas šalies teritorijas – nacionalinius ir regioninius parkus.

Antai Aukštaitijos nacionaliniame parke pernai savanoriai paaukojo beveik 40 tūkst. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.