Molėtų rajone pastebėtas retas paukštis

Ukmergės ir Molėtų rajonuose vykusio paukščių ralio dalyviai pastebėjo ir užfiksavo 56 paukščių rūšis. Viena įdomesnių ir retesnių – upinė žuvėdra, pastebėta Molėtų rajone, Alaušų ežere.

Nugalėtojų komandai atiteko ši per paukščių ralį K.Jarmalavičiaus daryta mažojo apuoko jauniklių nuotrauka.
Nugalėtojų komandai atiteko ši per paukščių ralį K.Jarmalavičiaus daryta mažojo apuoko jauniklių nuotrauka.
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė („Lietuvos rytas“)

Mar 26, 2015, 7:20 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 6:33 AM

Paukščių stebėjimo ralis – varžybos, kurių metu paukščių stebėtojų komandos rungiasi, kas per nustatytą laiką numatytoje teritorijoje pamatys ar išgirs kuo daugiau paukščių rūšių.

„Kadangi stebėjimo teritorija būna gana didelė, visos komandos paukščių ieško važinėdamos automobiliais, todėl šios varžybos ir vadinamos raliu“, – sakė paukščių ralio organizatorius, Ukmergės miškų urėdijos Želvos girininkijos girininko pavaduotojas 33 metų Kęstutis Jarmalavičius.

Paukščius stebinčiais „ralistais“ gali būti visi norintys pažinti paukščius ir aktyviai praleisti laiką gamtoje.

Tereikia turėti kelias darbo priemones: optinius prietaisus ir fotoaparatus, kad būtų lengviau pamatyti ir nustatyti paukščio rūšį, ir su tuo susijusią pažintinę literatūrą.

Ralis „Laumėnai 2015“ vyko Želvos (Ukmergės r.) apylinkėse ir dalyje Molėtų rajono iki Balninkų miestelio. Renginyje dalyvavo miškininko šeimos draugai, bendraminčiai – iš viso 24 žmonės, kurių amžius – nuo 6 iki 34 metų.

Šeštadienį susirinkę į Laumėnų kaimą, kur gyvena K.Jarmalavičius, ir pasiskirstę į penkias komandas jie paukščių paieškoms skyrė visą dieną.

Ralio nugalėtojais tapo K.Jarmalavičiaus komanda, pasivadinusi „Pritrenk mane varteliais“ ir užfiksavusi 42 paukščių rūšis. Antrąją vietą užėmė „Pečkuriai“, suskaičiavę 39 paukščių rūšis, treti – „Žalia pieva“, pastebėjusi 32 paukščių rūšis, ketvirti – „Giedantys vieversiai“ su 27 ir penkti – „Lakštingalos“ su 19 paukščių rūšių.

Vienas įdomesnių ir gana ankstyvų tokiu metų laiku radinių buvo komandos „Pečkuriai“ Molėtų rajono Alaušų ežere aptikta upinė žuvėdra.

Kasmet maždaug tuo pačiu metu ir toje pačioje teritorijoje paukščių stebėjimo ralį K.Jarmalavičius rengia nuo 2012-ųjų.

Jau 10 metų vyras su žmona Asta aktyviai dalyvauja ir Lietuvos ornitologų draugijos organizuojamame paukščių stebėjimo ralyje pamaryje.

Pamaryje sparnuočių dairomasi spalį

Pirmoji paukščių stebėtojų ralį nuo 2000-ųjų pradėjo rengti Lietuvos ornitologų draugija.

Šios tarptautinės varžybos apima Nemuno deltos, Kuršių marių ir Baltijos jūros teritoriją – ten, kur susitelkia didžiausi migruojančių paukščių būriai.

Renginys kasmet organizuojamas priešpaskutinį spalio mėnesio savaitgalį, į jį susirenka ne tik mėgėjai, bet ir profesionalai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?