Perdirbk, paaukok, kompostuok: sąmoningumo gidas (II)

Net jeigu namuose susidarančias atliekas stengiamės rūšiuoti, o plastikinį pirkinių maišelį jau senokai iškeitėme į daug kartų naudojamą medžiaginį, vien šių pastangų nepakanka. Nežymiai pakeitę savo buities įpročius galime gerokai sumažinti susidarančių pakuočių kiekius ir vis mažiau perkrauti namų šiukšliadėžes.

Nežymiai pakeitę savo buities įpročius galime gerokai sumažinti susidarančių pakuočių kiekius ir vis mažiau perkrauti namų šiukšliadėžes. Neišmeskite dar tinkamų dėvėti drabužių.<br>D.Umbraso nuotr.
Nežymiai pakeitę savo buities įpročius galime gerokai sumažinti susidarančių pakuočių kiekius ir vis mažiau perkrauti namų šiukšliadėžes. Neišmeskite dar tinkamų dėvėti drabužių.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Mar 26, 2015, 9:49 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 6:17 AM

1.Pirkdami dairykitės gaminių didesnėse pakuotėse. Dažnai tai – ir itin ekonomiškas sprendimas, nes produktai didesnėse pakuotėse paprastai kainuoja mažiau nei tas pats kiekis produkto, perkamo mažesnėse pakuotėse. Tačiau toks sprendimas leis ir gerokai sumažinti susidarančių pakuočių atliekas: didesnėse pakuotėse esančius gaminius naudojame ilgiau, taigi ir išmesti jų pakuotes prireikia rečiau. Jei yra galimybė pasirinkti, visuomet reikėtų rinktis prekę be pakuotės arba tokią, kurios pakuotę sudaro mažiau dalių. Pavyzdžiui, perkant higienos priemones verta pagalvoti, ar rinktis vien plastiko pakuotėje esančią dantų pastą, šampūną ar dužo želę, ar dar ir į popierinę dėžutę, į pakuotę tokios pat paskirties gaminį.

2.Neišmeskite dar tinkamų dėvėti drabužių. Permainingi madų vėjai kartais kaip viesulas įsisuka į drabužinę ir nebereikalingais paverčia kalnus drabužių. Visgi prieš atsikratant dar tinkamu dėvėti sijonu, švarkeliu ar puikios kokybės, tačiau nusibodusiu paltu verta pagalvoti apie kitokias atsisveikinimo alternatyvas nei tekstilės atliekų konteineris. Įvairios labdaros organizacijos dažniausiai mielai priima įvairių dydžių drabužius bei avalynę vaikams ir suaugusiems. Kitas būdas atsisveikinti su drabužiais gali net papildyti piniginę: tereikia juos nunešti į komisą ar bandyti parduoti virtualioje erdvėje.

3.Kompostuokite. Privatus namų kiemas ar nedidelis sodo sklypas, poilsiavietė prie ežero ar kelios daržovių lysės – visur lengvai įmanoma rasti kvadratinį metrą žemės, kuriame galima pastatyti kompostavimo dėžę. Kieme susidarančias atliekas vis tiek tenka surinkti ar sugrėbti, tad kodėl jų neišmetus į ten, kur tam specialiai skirta vieta, ir nepasigaminus kokybiško komposto savo reikmėms?

4.Sutrumpinkite buitinės chemijos lentyną. Dažnuose namuose buitinės chemijos priemonės užkariauja vis didesnes teritorijas. Langams, kiliminei dangai, baldams, orkaitėms ir viryklėms, vonios kambariui bei tualetui valyti perkama po vis skirtingą priemonę, o kur dar indų plovikliai, skalbimo priemonės ir t.t. Tačiau dalį ploviklių galima pakeisti viena universalia priemone, taip sutaupant ne tik lėšų, bet ir vietos spintelėse, o taip pat – ir mažinant susidarančių pakuočių skaičių. Be to, dalį nešvarumų galima išvalyti paprasčiausia soda, užuot kaupus kenksmingas sveikatai chemines priemones.

5.Atidžiau rinkitės kosmetiką. Įvairias kosmetikos bei kūno priežiūros priemones taip pat verta įsigyti didesnėmis pakuotėmis. Be to, reikėtų kiek įmanoma vengti aeorozolinių preparatų. Purškiami jie kenkia atmosferai ir ardo ozono sluoksnį. Todėl verčiau rinktis tepamas ar kitu principu naudojamas kosmetikos priemones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.