Naujas radaras padės sudaryti tikslias orų prognozes

Meteorologai galų gale pristatė savo pasididžiavimą – Trakų Vokėje iškilusį naują meteorologinį radarą, padėsiantį daug tiksliau sudaryti orų prognozes.

Antradienį buvo galima užkopti į 40 metrų aukščio bokštą ir apžiūrėti radarą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Antradienį buvo galima užkopti į 40 metrų aukščio bokštą ir apžiūrėti radarą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos ryto“ inf.

2015-03-29 20:07, atnaujinta 2018-01-08 00:34

Radaras Trakų Vokėje pradėtas statyti prieš dvejus metus, o veikia nuo praėjusių metų gruodžio. Praėjusį antradienį visi besidomintys meteorologija galėjo užkopti į 40 metrų aukščio bokštą ir iš arčiau pasižiūrėti į radarą.

Jo kupole sukasi lėkštė, kuri siunčia radijo bangas.

Pasitelkus meteorologinį radarą galima gauti vertikalų ir horizontalų atmosferos pjūvio vaizdą, nustatyti apatinę ir viršutinę debesų ribas, sekti debesų sistemų ir kitų atmosferos reiškinių pokyčius.

Pirmasis naujos kartos meteorologinis radaras pastatytas 2011 metais Laukuvoje. Pastačius antrąjį radarą abiejų spinduliai apima visą Lietuvos teritoriją.

Radaro matavimo spindulys efektyviausiai tiria atmosferą 150 kilometrų spinduliu.

Netoli radaro bokšto yra gyvenvietė, tačiau meteorologai ramino, kad radijo bangų spinduliai žmonėms nekenkia.

„Šis meteorologinis radaras yra pats moderniausias pasaulyje ir atlieka radiolokacinius matavimus. Radaras siunčia radijo bangas 250 kilometrų spinduliu ir skenuoja atmosferą.

Spindulys supjausto atmosferą sluoksniais kaip pyragą – tiek horizontaliai, tiek vertikaliai. Todėl sinoptikai mato ne tik debesies formą, bet ir turinį, – sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos direktorė Vida Augulienė. – Radaro informacija labai svarbi ekstremalių situacijų metu, pavyzdžiui, per audrą, perkūniją, škvalą.

Sinoptikas informaciją iš radaro gauna kas 15 minučių. Be to, tarnybos interneto tinklalapyje radaro duomenis gali matyti ir visuomenė, todėl ir paprasti žmonės gali prognozuoti, kur judės audros debesys.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.