Seni plastiko buteliai virto gyvybės medžiu

Plastikinis butelis, į kurį paprastai pilamas mineralinis vanduo, vaisvandeniai, gira ar kiti gėrimai, gamtoje suyra tik per kelis šimtus metų. Todėl kuo daugiau tuščių butelių patenka į bendruosius konteinerius, o iš jų – į sąvartynus, tuo labiau juose auga atliekų kalnai ir tuo didesnė žala daroma aplinkai. Tuo metu efektyvus atliekų rūšiavimas leistų perdirbti butelius ir sutaupyti daugybę gamtos išteklių.

Kuo daugiau tuščių butelių patenka į bendruosius konteinerius, o iš jų – į sąvartynus, tuo labiau juose auga atliekų kalnai ir tuo didesnė žala daroma aplinkai. Efektyvus atliekų rūšiavimas leistų perdirbti butelius ir sutaupyti daugybę gamtos išteklių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kuo daugiau tuščių butelių patenka į bendruosius konteinerius, o iš jų – į sąvartynus, tuo labiau juose auga atliekų kalnai ir tuo didesnė žala daroma aplinkai. Efektyvus atliekų rūšiavimas leistų perdirbti butelius ir sutaupyti daugybę gamtos išteklių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Apr 1, 2015, 12:47 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 7:55 PM

Norėdami atkreipti dėmesį į šią problemą, Vilniaus mokytojų namai pakvietė vilniečius rinkti plastikinius butelius ir iš jų „išauginti“ stilizuotą gyvybės medį. Vilniaus mokytojų namų projektų vadovė Lina Ališauskienė pasakojo, kad butelius rinko tiek paties kultūros centro darbuotojai bei čia veikiančių kolektyvų nariai, tiek ir sostinės švietimo bei ikimokyklinio ugdymo įstaigos, taip pat miesto gyventojai. Daugiausia plastiko butelių surinkti nepatingėjusioms įstaigoms buvo įsteigti ir prizai.

„Daugiausia butelių pavyko surinkti darželiuose. Auklėtojos su vaikais tuo tikrai aktyviai užsiėmė. Nemažai surinkome ir mes, Mokytojų namų darbuotojai. Iš viso pavyko surinkti ne mažiau kaip tūkstantį plastikinių butelių“, – pasakojo L.Ališauskienė.

Iš surinktų butelių Vilniaus mokytojų namų kiemelyje išdygo stilizuotas daugiau nei 3 metrų aukščio gyvybės medis. Jį spėjo pamatyti tiek daugybė vilniečių, tiek miesto svečių.

„Reakcijų buvo visokių – ir skeptiškų, ir labai palankių. Įdomiausi buvo vaikų atsiliepimai: jie nesakė, kad čia mato butelius. Dauguma jų sakė, kad mato eglę. Buvo ir užsienio turistų, kuriems parodėme šį medį ir papasakojome apie sumanymo tikslą“, – pasakojo L.Ališauskienė.

Tokį gyvybės medį iš atliekų Vilniaus mokytojų namai sukūrė pirmą kartą. Tačiau aplinkosaugai čia nuolat skiriama daug dėmesio. „Aš pati labai domiuosi ekologija, atliekų rūšiavimu. Mūsų kultūros centre stovi ir skirtingi konteineriai atliekoms rūšiuoti. Šįsyk norėjosi tiesiog padaryti kažką didesnio, kad ne tik primintume apie ekologiją bei atliekų rūšiavimą, bet ir sukeltume žmonėms įspūdį“, – pasakojo sumanymo koordinatorė L.Ališauskienė.

Įspūdinga konstrukcija iš plastikinių butelių sostinės kultūros centro kiemelyje stovės iki šios savaitės pabaigos. Vėliau ją išveš ir perdirbimu pasirūpins sostinės atliekų tvarkytojai.

Statistikos duomenys rodo, kad Lietuvoje kasmet plastikas sudaro apie 10 procentų komunalinių atliekų. Į šalies rinką kiekvienais metais patenka apie 50 tūkstančių tonų plastikinės pakuotės. Iš jos maždaug trečdalis – PET pakuotės, kuri labiausiai tinka perdirbimui.

Jei vienas PET butelis yra ne išmetamas į sąvartyną, o perdirbamas, sutaupoma tiek energijos, kiek pakaktų 60 W elektros lemputei šviesti net tris valandas.

Pagerinti situaciją ir padėti perdirbti kuo didesnius kiekius plastikinių butelių turėtų padėti užstato sistema. Nuo kitų metų vasario už plastikinę tarą teks sumokėti užstatą, kurį bus galima atgauti tuščią pakuotę grąžinus į taros supirkimo automatus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.