Žinios apie rūšiavimą domina ir vaikus, ir suaugusius

Ne tik vaikams reikia nuolat aiškinti apie atliekų rūšiavimo svarbą – suaugusiems šios žinios ir nuolatinis raginimas atsakingai atsisveikinti su atliekomis reikalingi gal net labiau. Tuo įsitikino po visą Lietuvą vykstančio ekomiestelių turo organizatoriai, sulaukiantys didelio ir mažųjų, ir suaugusiųjų dėmesio.

Dar šių metų pradžioje prie Vilniaus jau pradėti kloti pamatai vienai didžiausių regione atliekų rūšiavimo ir apdorojimo gamyklų.<br>D.Umbraso nuotr.
Dar šių metų pradžioje prie Vilniaus jau pradėti kloti pamatai vienai didžiausių regione atliekų rūšiavimo ir apdorojimo gamyklų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Apr 13, 2015, 12:26 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 11:24 PM

Neseniai ekomiestelis užsuko ir į sostinę. Vilniaus mokytojų namuose vaikai ir suaugusieji galėjo apžiūrėti iš atliekų sukurtų darbų, kurių autoriai – sostinės darželinukai, parodą. Renginyje viešėjęs aplinkos viceministras Algirdas Genevičius pastebėjo, kad suaugusiuosius išmokyti rūšiuoti atliekas yra sudėtingiau nei vaikus.

Todėl būtina, kad vaikai poreikį rūšiuoti atliekas jaustų nuo mažens, o po rūšiavimo pamokų grįžę į namus atsakingai elgtis su atliekomis paragintų ir savo tėvus.

Ekomiestelių rengėjai ir dalyviai įsitikino, kad net ir rūšiuoti atliekas bei įsisąmoninti, kodėl kuo didesnę dalį jų reikia perdirbti ir kuo mažesnę – vežti į sąvartynus, gali būti ne tik naudinga, bet ir smagu.

„Sulaukiame daug padėkų už tai, kad informaciją apie atliekų rūšiavimą jaunimui pateikiame patraukliomis formomis. Svarbu tai daryti nenuobodžiai, priešingu atveju vaikai neišlaiko dėmesio ir greitai atranda reikalų savo mobiliuosiuose telefonuose“, – šyptelėjo projekto „Atliekos – vertinga žaliava, nešvaistyk!“ koordinatorė Jūratė Morkvėnaitė – Paulauskienė.

Mimų pasirodymas, senų drabužių, knygų ir aksesuarų mainai, ekodirbtuvės, kuriose mokoma persiūti senus drabužius, azartiškos rūšiavimo varžybos, žaidimai, viktorinos, mažiausiems dalyviams skirta žaidimų erdvė – tokiomis patraukliomis priemonėmis vaikams siekiama įdiegti suvokimą, kad atliekas būtina rūšiuoti atsakingai.

Be to, ekomiesteliuose vieši ir kompetentingi specialistai, kurie vaikams ir suaugusiems pasakoja apie atliekų tvarkymo naujoves konkrečioje jų gyvenamoje vietovėje.

Pavyzdžiui, Vilniuje vykusio renginio metu su dalyviais bendravo Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro specialistas, kuris pasakojo apie sostinėje iškilsiančią atliekų rūšiavimo gamyklą.

Dar šių metų pradžioje prie Vilniaus jau pradėti kloti pamatai vienai didžiausių regione atliekų rūšiavimo ir apdorojimo gamyklų.

Už informatyvus, patrauklius ir inovatyvius būdus supažindinant vietos bendruomenę su atliekų rūšiavimo svarba ekomiestelių organizatoriai sulaukia daugybės padėkų. Pavyzdžiui, Šiaulių Medelyno progimnazijos atstovai organizatoriams adresuotame laiške džiaugėsi, kad Šiauliuose vykęs renginys sulaukė didžiulio susidomėjimo.

Kūrybinga ekomiestelių rengėjų komanda į veiklas įtraukė ne tik progimnazijos mokinius, bet ir pedagogus, Medelyno seniūnijos gyventojus, kitus miestiečius.

Į renginį susirinkusi bendruomenė ne tik pramogavo, bet ir sulaukė kompetentingų atsakymų į klausimus apie atliekų susidarymą bei rūšiavimą.

Atsakingai rūšiuoti atliekas mokantis ekomiestelių renginių ciklas iš viso aplankys net 30 Lietuvos miestų ir miestelių. Ekomiesteliai po šalį keliauja nuo vasario, o birželio 11 d. finišuos Pasvalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: NATO atriša rankas Ukrainai – kas keisis fronte?