Ketina suvienodinti mokesčio už atliekų tvarkymą taisykles

Lietuvoje šiuo metu nėra vieningos metodikos, pagal kurią visose šalies savivaldybėse būtų skaičiuojamas mokestis už atliekų tvarkymą. Todėl skirtingos savivaldybės taiko skirtingas metodikas, tuo kartais sukeldamos gyventojų nepasitenkinimą: esą kodėl savo gyventojų skaičiumi ir kitais parametrais panašiose vietovėse už komunalinių atliekų tvarkymą reikia mokėti labai skirtingo dydžio sumas.

Aplinkos ministerija jau parengė Atliekų tvarkymo įstatymo ir kitų teisės aktų pataisas, kuriomis būtų įteisintas vieningas komunalinių atliekų tvarkymo kainodaros modelis.<br>P.Lileikio nuotr.
Aplinkos ministerija jau parengė Atliekų tvarkymo įstatymo ir kitų teisės aktų pataisas, kuriomis būtų įteisintas vieningas komunalinių atliekų tvarkymo kainodaros modelis.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Apr 21, 2015, 3:42 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 6:58 AM

Tačiau jau netolimoje ateityje situacija turėtų keistis iš esmės. Aplinkos ministerija jau parengė Atliekų tvarkymo įstatymo ir kitų teisės aktų pataisas, kuriomis būtų įteisintas vieningas komunalinių atliekų tvarkymo kainodaros modelis.

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas sako, kad įvedus naująją tvarką daugiau aiškumo bus gyventojams. „Nesinori nieko kaltinti piktnaudžiaujant esama situacija ar panašiai, vis dėlto tenka konstatuoti, kad vieningos metodikos šiuo metu nėra. Todėl rinkliavos už komunalinių atliekų tvarkymą skirtingose savivaldybėse skaičiuojamos atsižvelgiant į jų specialistų supratimą ar netgi politikų įtaką, todėl priimami labai skirtingi sprendimai“, – teigė ministras. Ministerijos siūloma metodika leistų gyventojams aiškiai suvokti, kiek ir už ką būtent jie sumoka atliekų tvarkytojams. Preliminariai siūlomas mokesčio modelis būtų dvinaris, susidedantis iš pastovios – nekintamos – ir kintamos dalių. Pastaroji priklausytų nuo konteinerių pakėlimo ir išvežimo skaičiaus.

„Mūsų siūloma metodika įteisintų vieningą komunalinių atliekų tvarkymo kainodaros modelį, tačiau drauge paliktų laisvės ir pačioms savivaldybėms. Dabar mokestis taikomas remiantis visiškai skirtingais parametrais. Todėl praktikoje tikrai būna atvejų, kai panašiose savivaldybėse gyvvenantys žmonės už atliekų tvarkymą moka toli gražu nepanašias sumas. Vienur komunalinių atliekų rinkliavos mokestį bandoma skaičiuoti nuo turto vieneto, kitur – nuo gyvenamojo ploto. Logika sako, kad bene teisingiausia mokestį už atliekų tvarkymą būtų skaičiuoti nuo asmens, tačiau mūsų gyvenamosios vietos deklaravimo sistema tokią galimybę daro sunkiai įmanoma. Žmonėms keičiant gyvenamąją vietą, toli gražu ne visi jų tuoj pat suskuba tai deklaruoti“, – kalbėjo K.Trečiokas.

Jei Aplinkos ministerijos siūlomos pataisos bus priimtos, šalies savivaldybės jau nuo kitų metų liepos 1-osios turės rinkliavas iš gyventojų už komunalinių atliekų tvarkymą apskaičiuoti pagal vienodas taisykles. Šią naujovę pajus tiek daugiabučių, tiek ir individualių gyvenamųjų namų gyventojai.

Pataisose taip pat yra siūloma, kad į rinkliavos dydį nebūtų įskaičiuotos sąnaudos, kurios patiriamos iš specialiųjų surinkimo konteinerių kartu su antrinėmis žaliavomis surenkant ir kitas komunalines atliekas. Taip gyventojai būtų skatinami aktyviau rūšiuoti susidarančias atliekas. Specialistai pabrėžia, kad bus siekiama suvienodinti atliekų tvarkymo mokesčio apskaičiavimo metodiką. Tačiau tai nereiškia, kad visose šalies savivaldybėse gyventojai už atliekų tvarkymą mokės tiek pat. Galutinę kainą gyventojui lemia daugybė faktorių, pavyzdžiui, atstumas iki sąvartyno ar atliekų apdorojimo aikštelės. Tačiau panašaus dydžio savivaldybių gyventojai už atliekų tvarkymą turėtų mokėti panašaus dydžio mokestį.

Susipažinti su siūlomomis įstatymo pataisomis gyventojai gali Aplinkos ministerijos tinklalapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.