„Darom“: prezidentės Dalios Grybauskaitės pavyzdys neįkvėpė

Kai prezidentė Dalia Grybauskaitė šeštadienio rytą kuopė Vilnios pakrantes, Naujosios Vilnios gyventojai gyveno įprastu savaitgalio ritmu. Kas keliavo į turgų, kas aptarė savaitės naujienas, kas tvarkė savo reikalus.

D.Grybauskaitė džiaugėsi, kad vietos gyventojai galės pasidžiaugti švaresne aplinka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
D.Grybauskaitė džiaugėsi, kad vietos gyventojai galės pasidžiaugti švaresne aplinka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 25, 2015, 1:04 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 10:27 PM

Atrodė, kad vietos žmonės vadovavosi rusišku posakiu: „Darbe, darbe, nebijoki, mes tavęs neliesim.“

Prie Naujosios Vilnios turgavietės sutikta pusamžė moteris rusų kalba perklausė: „Darom? Darom tolko syr v myšelvoke“ (Dykai? Dykai tik sūris pelėkautuose). Regis, apie akciją „Darom“ ji nebuvo girdėjusi.

Žodžio „darom“ lietuviškai ji nesuprantanti. O rusiškai „darom“ – „dykai“.

„Užtenka, per savo gyvenimą prisidirbau dykai. Štai dabar net susilenkti negaliu“, – piktinosi pašnekovė.

Jos kaimynė mėgino tikinti, kad prisidės prie akcijos „Darom“, nors tuo metu renginys jau buvo įpusėjęs.

„Nėjau ir neisiu į jokias akcijas. Valstybė nuo manęs paskutinius marškinius plėšia, o aš dar nemokamai turiu dirbti? Nesulauksite“, – piktai mostelėjo ranka Igoris Fomčenka. Dėl paskutinių marškinių jis gal ir persūdė. Buvo neprastai apsirengęs, iš turgaus vilko maišą, kuriame buvo matyti bulvių, dešros, mėsos.

Du jaunuoliai iš parduotuvės namo keliavo su degtinės buteliu. „Išgersime, sveikatą pataisysime, o tada į darbus“, – paklausti apie „Darom“ šypsojosi palaiminga šypsena abudu.

Ramiai Naujosios Vilnios gatvėje kalbėjosi ir du vyriškiai. Stasys tvirtino, kad jam „Darom“ nereikia, – jis ir taip pluša savo sode.

„Kiekvienas turi savo plotą susitvarkyti. O miesto plotus tegu tvarkdariai tvarko. Už tai jie pinigus gauna“, – dėstė savo požiūrį Stasys.

Jo draugas numojo ranka: „Girdėjau per radiją, kad prezidentė pas mus atvažiavo. Tai kiek reikės apsaugos, policijos? Vienas dirba, o penki prižiūri.“

Čia jis buvo teisus: prie Gerovės parko, kur dirbo D.Grybauskaitė, rikiavosi bent trys policijos ekipažai, dairėsi visas būrys Vadovybės apsaugos departamento apsaugininkų.

Tad Naujojoje Vilnioje gyvenimas tekėjo ramiai, tik Gerovės parke buvo juntamas sujudimas. Naujos šluotos ir grėbliai, netrūko raudonų maišų šiukšlėms ir pirštinių. Akcijai „Darom“ čia buvo pasiruošta kaip reikiant.

„Vyrai, matau vandenyje padangą“, – stovėdama ant tilto pirštu į Vilnios dugną rodė prezidentė, ir akcijos „Darom“ dalyvis baidare nedelsdamas priplaukė.

Taip prezidentės nurodymu iš vandens buvo ištrauktos bent kelios padangos. „Na, štai, vietos gyventojai galės pasidžiaugti gražesne aplinka“, 0 šypsojosi D.Grybauskaitė.

Tik ta aplinka Naujosios Vilnios žmonėms bent iki šiol nelabai rūpėjo. Štai Irena Paškevič pasakojo, kad kadaise gražus buvęs Gerovės parkas vis labiau apleistas, niekam nerūpi jo sutvarkyti.

„Ten buvo paplūdimys, smėlis, o dabar kas belikę? Gerai, pernai bent sausuolius išpjovė, bet ir tai ne vietos žmonės, o savivaldybė turėjo rūpintis“, 0 aiškino I.Paškevič.

Akcijos „Darom“ dalyviai pašiurpo radę į Vilnią nuleistą nuotekų vamzdį. Kaip taip galima teršti čia pat tekančią upę?

„Tai iš to raudono namo“, 0 nė nedvejodamas ranka parodė į teršėją Naujosios Vilnios gyventojas. Anot jo, niekam ne paslaptis, kas nuotekas išleidžia į upę.

Ar mėgino jis apie tai pranešti aplinkosaugininkams, policijai? „O kam?“ – dar kartą pribloškė vyro klausimas akcijos dalyvius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.