Nemuno saloje nyksta sakuros

Kauniečiai traukia į Nemuno salą pasigrožėti sakurų žiedais, tačiau akylesni žmonės pastebėjo, kad prieš 12 metų buvo pasodinta 100 japoniškų vyšnių, o liko tik 16. Atsodinti jų kol kas niekas neketina.

P.Mantauto nuotr.
P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

2015-04-27 15:33, atnaujinta 2018-01-05 18:04

Dendrologė Jolanta Šibūnaitė pasakojo, kad sakuros pas mus paprastai pražysta balandžio pabaigoje ar gegužės pradžioje. Gausiausiai šie medžiai žiedais apsipila gegužės 8-ąją, kai vardo dieną švenčia Stanislovai.

Nors šis pavasaris šaltas, kaitriau pašildžius saulei Nemuno saloje pasodintos sakuros jau šios savaitės pradžioje praskleidė rausvus žiedus.

Kauniečiai grožisi japoniškų vyšnių žydėjimu, tačiau kasmet pastebi, kad medelių vėl sumažėjo.

2003 metų balandžio 24 dieną minint Japonijos ir Lietuvos diplomatinių santykių užmezgimo 80-metį saloje buvo pasodinta 100 sakurų alėja.

Dabar galima suskaičiuoti tik 16 išlikusių japoniškų vyšnių.

Japonų diplomato Chiune Sugiharos fondo „Diplomatai už gyvybę“ vadovas Simonas Dovidavičius sakė, kad kai kurios sakuros neatlaiko žiemų šalčio ir nušąla, kitas nulaužo stipresnis vėjas.

„Kai kurias sakuras išsikasa gamtos „mylėtojai“. Užuot įsigiję sodinukų medelyne, eina jų vogti“, – stebėjosi S.Dovidavičius.

Kaunietis sakė, kad kol kas nėra planų atsodinti sakurų. Reikia sulaukti, kai paaiškės Nemuno salos užstatymo planas, o naujoji miesto valdžia atnaujins santykius su japonais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.