Klaipėdoje pasaulį išvydę tigriukai urzgia tarsi murkia

Netoli uostamiesčio veikiančio privataus Klaipėdos zoologijos sodo

Savanorė Viktorija Tilvikaitė, zoologijos sodo savininkas Edvardas Legeckas ir darbininkas Vaidas Mažonas tik neseniai tigriukus galėjo paimti ant rankų.<br>A.Ziabkaus nuotr.
Savanorė Viktorija Tilvikaitė, zoologijos sodo savininkas Edvardas Legeckas ir darbininkas Vaidas Mažonas tik neseniai tigriukus galėjo paimti ant rankų.<br>A.Ziabkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Apr 30, 2015, 8:01 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 7:49 AM

Vos prieš mėnesį gimę plėšrūnai kol kas labiau panašūs į meilius tingius katinus ir jokio pavojaus dar nekelia. Tiesa, paėmus ant rankų tigriukai išleidžia nagus, kuriais stipriai įsikabina į rūbus ir jau bando urgzti, tačiau jų leidžiami garsai kol kas primena murkimą.

Tigriukus paleidus ant pievelės susipažinti su naujaisiais zoologijos sodo gyventojais atbėgo katė, kuri smalsiai uostinėjo besiraivančius žvėrelius.

„Dar po mėnesio, kito tigriukams paaugus katė taip drąsiai paskui juos nebėgios“, – šypsojosi zoologijos sode talkinanti savanorė Viktorija Tilvikaitė.

Apžiūrėti tigriukus zoologijos sodo darbuotojai galėjo tik neseniai, kai juos atsivedusi tigrė savo vaikus trumpam jau palieka vienus. Tik tuomet paaiškėjo, kad gimė du patinėliai ir patelė.

„Visi trys tigriukai yra žvalūs, sveiki ir stiprūs. Jokių bėdų jie mums dar nekelia, nes juos puikiai prižiūri pati tigrė“, – džiaugėsi zoologijos sodo savininkas Edvardas Legeckas.

Mažyliai maitinasi tigrės pienu, o mėsos pradės ragauti tik po dviejų mėnesių.

Įdomu tai, kad gerai apkramtytus mėsos gabalėlius jiems atrenka pati tigrė, tačiau pagrindinis mažylių maistas dar ilgai bus motinos pienas, nes tigrės savo vaikus žindo net iki pusės metų. Gamtoje tigrės savo vaikais rūpinasi net iki dviejų metų, kol šie lytiškai nesubręsta.

E.Legeckas pasakojo, kad didžiausi rūpesčiai prasidės po trijų mėnesių, kai tigriukai voljere jau pradės laipioti ant pakylų, nuo kurių dar netvirtai ant kojų stovintys mažyliai gali nukristi ir susižaloti.

„Iš pradžių juos ant paaukštinimų užneša pati tigrė. Tačiau kol ji nusileidžia pasiimti kito vaiko, viršuje atsidūręs tigriukas bando eiti paskui nuliuoksėjusią motiną. Tuomet mes jau turime akylai prižiūrėti, kad jauniklis nenusiristų į apačią“, – sakė gerai šių plėšrių žvėrių būdą jau perpratęs E.Legeckas.

Dabar Klaipėdos zoologijos sode auga net 11 tigrų: 5 suaugę plėšrūnai ir 6 jaunikliai.

Prieš pusmetį baltoji tigrė buvo atsivedusi taip pat tris neįprasto šviesaus plauko tigriukus, kurie jau dabar yra didelio šuns dydžio ir iškišę plačias letenas oriai žvalgosi nuo voljero pakylų.

Baltosios tigrės jaunikliai netrukus bus paskolinti Kalvarijos zoologijos sodui, o uostamiesčio zoologijos sode liks naujieji mažyliai.

„Parduoti jų neketiname, nes jie yra mišrūnai ir nėra paklausūs. Tokie tigrai nėra tinkami veisimui ir auginami eksponavimui. Jais galėtų susidomėti tik privatūs kolekcininkai“, – pasakojo zoologijos sodo šeimininkas.

E.Legeckas sakė, kad šią vasarą zoologijos sodo lankytojai išvys ir daugiau naujų žvėrių.

Vasaros pradžioje jauniklių turėtų atsivesti lūšis. Šiuo metu kergiasi pumos porelė. Jauniklių laukiama įpusėjus vasarai. Iš Lenkijos planuojama atsivežti jauną liūto patelę, kurią vėliau bus mėginama sukergti su čia gyvenančiu liūtu.

Iš viso Klaipėdos zoologijos sode auginama apie 50 rūšių gyvūnų ir paukščių – apie 200 žinduolių ir per 100 paukščių, kuriuos prižiūri 6 darbuotojai ir 4 savanoriai.

Čia laikomi ir reti gyvūnai – vienintelės Baltijos šalyse esančios Afrikos karvės su neįprastai ilgais ragais, vieninteliai Lietuvoje jaguarai ir baltieji tigrai.

Per metus Klaipėdos zoologijos sodą aplanko apie 50 tūkst. žmonių.˙ Didžiosios dalies lankytojų sulaukiama šiltuoju metų laiku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.