Varnos apdergia net jaunavedžius

Senoliai sako: skrendančio paukščio „paženklintas“ žmogus bus turtingas. Tokia liaudies išmintis nedžiugina amžinąją meilę Kauno rotušėje prisiekiančių jaunavedžių ir jų sveikintojų. Ar vestuvininkai išvengs iš dangaus krintančių „bombų“?

Varnos Rotušės aikštę pamėgo dėl aukštų medžių, kuriuose gali sukti lizdus. Vienintelis būdas jas išvyti – apgenėti šakas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Varnos Rotušės aikštę pamėgo dėl aukštų medžių, kuriuose gali sukti lizdus. Vienintelis būdas jas išvyti – apgenėti šakas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė („Lietuvos rytas“)

May 4, 2015, 11:20 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 11:53 PM

Bundantis pavasaris jungia kauniečių širdis, todėl savaitgaliais „Baltąją miesto gulbę“ užplūsta jaunavedžių poros, gausi jų palyda ir būriai pasveikinti atėjusių bičiulių, giminių ar kolegų.

Šį šurmulį iš visai šalia Rotušės augančių liepų budriai stebi čia susuktuose lizduose apsigyvenusios varnos.

Pagalbos taip ir nesulaukė

Naktį varnos čia nakvoja, paryčiais pakedena plunksnas, o dieną vieną po kitos leidžia „kulkas“ ant grindinio, po medžiais pastatytų suolelių, kuriuos vestuvininkai nukloja vaišėmis, saldainiais ir šampano buteliais.

Nuo varnų paleistų „bombų“ yra nukentėjęs ne vieno jaunikio kostiumas, prabangi nuotakos suknelė ar išsipusčiusių viešnių apdarai. Sunku patikėti, kad varnų išmatomis apdergta ką tik aukso žiedus sumainiusi pora nuoširdžiai tikėtų, jog tai atneš vedybinę laimę. Įprastai tokios staigmenos sugadina ne tik drabužius, bet ir nuotaiką.

„Paukščiai aplinką prie Rotušės dergia ne vienus metus. Esame kreipęsi į aplinkosaugininkus, tačiau niekas nepasikeitė“, – kalbėjo Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Agnė Augonė.

Teks paukščius pakęsti

T.Ivanausko zoologijos muziejaus ornitologas Saulius Rumbutis tvirtino, jog Rotušės aikštę varnos pamėgo ne šiaip sau, o dėl itin aukštų medžių, kuriuose šiems paukščiams patogu nakvoti.

„Vienintelė išeitis būtų medžius nupjauti arba bent jau smarkiai apgenėti, tačiau dėl to, manau, sulauktume dar didesnio visuomenės pasipriešinimo, nei leisdami juose gyventi varnoms. Todėl teks susitaikyti su šių paukščių draugija“, – kalbėjo ornitologas.

Išvaikyti labai sunku

Varnos bėdų kelia ir kitose Kauno vietose – Laisvės alėjoje, senamiestyje, parkuose, tačiau jas išvaikyti labai sunku. „Varnos ne tik dergia, bet ir kelia triukšmą. Tai – atsargūs ir gudrūs paukščiai. Išgyvendinti varnas iš miesto parkų ir kitų vietų nėra paprasta.

Tarkime, neapsikentusios triukšmo jos pradėtų ieškoti naujos vietos, tačiau mieste šaudyti ir triukšmu baidyti paukščių negalime. Draudžiama ardyti ir varnų lizdus, ypač šiuo metu, kai paukščiai peri“, – kalbėjo Aplinkos apsaugos skyriaus darbuotoja Giedrė Rondamanskienė.

Padėtį ištaisė apgenėti medžiai

Prieš kelerius metus varnos drumstė miesto centre, visai šalia Kauno miesto savivaldybės esančios L.Sapiegos gatvės gyventojų ir čia dirbančių žmonių ramybę.

Valdininkai svarstė kelis varnų vaikymo būdus, net buvo kalbama apie galimybę įsigyti specialų įrenginį, kuris būtų įmontuotas medžiuose ir skleistų žmonėms negirdimą garsą. Jis neva turėtų taip išerzinti varnas, kad šios paliktų savo buveinę.

Tačiau imtasi veiksmingiausios kovos su varnomis priemonės – buvo pažeminti L.Sapiegos gatvės medžiai, ir paukščiai neteko galimybės sukti lizdų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.