Marijampolėje kompostavimo dėžes dalins dar aktyviau

14 tūkstančių žaliosioms atliekoms skirtų kompostavimo dėžių. Tiek jų praėjusiųjų metų pabaigoje įsigijo Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centras (MAATC). Lėšų, už kurias buvo įsigyta kompostavimo dėžių, pavyko sutaupyti įgyvendinant mechaninio-biologinio atliekų apdorojimo įrenginių statybos projektą.

Virtuvės, sodo, daržo atliekas gyventojai raginami ypač aktyviai kompostuoti, o ne mesti jų bendruosius atliekų konteinerius.<br>T.Bauro nuotr.
Virtuvės, sodo, daržo atliekas gyventojai raginami ypač aktyviai kompostuoti, o ne mesti jų bendruosius atliekų konteinerius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Jun 8, 2015, 2:25 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 6:01 PM

Už sutaupytas lėšas įsigytos kompostavimo dėžės nemokamai dalijamos individualių valdų ir sodų bendrijų sklypų savininkams.

Tiesa, iš pradžių dėžių dalybos vyko gana vangiai: per pirmąjį mėnesį buvo išdalinta maždaug 1000 kompostavimui skirtų dėžių. Tačiau vėliau situacija pasikeitė ir dėžes imta dalinti kur kas aktyviau.

„Dėžių dalybos apsunkino mūsų darbuotojų darbą: jas dalijo klientų aptarnavimo ir kontrolės specialistai, kurie tuo laikotarpiu iš esmės neturėjo galimybės atlikti savo tiesioginių pareigų. Todėl pavasariop buvo nuspręsta dėžes dalinti tik du kartus per savaitę Marijampolėje ir dar po vieną dieną – kitose apskrities savivaldybės. Tačiau nuo gegužės priėmėme į darbą papildomą darbuotoją. Todėl dabar kompostavimo dėžės Marijampolės gyventojams dalinamos kiekvieną darbo dieną“, – aiškino MAATC prevencinės veiklos organizatorė Liucija Burbienė.

Kalvarijoje, Šakiuose, Kazlų Rūdoje bei Vilkaviškyje dėžės dalinamos kartą per savaitę – trečiadieniais.

Nemokamai dalinti praėjusiųjų metų pabaigoje įsigytas kompostavimo dėžes planuojama iki šių metų rugpjūčio 22 dienos. Birželio 2 d. duomenimis, apskrities gyventojams jau buvo išdalinta apie 11,5 tūkstančio kompostavimo dėžių. Daugiausia jų pasiėmė Marijampolės savivaldybės gyventojai – per 6 tūkstančius. Ėmus dėžes dalinti kasdien, per dieną jų pavyksta išdalinti apie 100 vienetų.

Marijampolės apskrityje kompostavimo dėžes nemokamai gauna tie individualių valdų bei sodų sklypų savininkai, kurie yra sutartimi įsipareigoję žaliąsias atliekas tvarkyti savo valdoje.

L.Burbienė pasakojo, kad kompostavimo dėžes suvalkiečiai ima noriai. „Žmonės pageidauja, kad dar būtų dalinama ir po antrą dėžę vienai valdai. Nupirktos dėžės yra vokiškos, talpina 700 litrų žaliųjų atliekų“, – kalbėjo MAATC atstovė.

Virtuvės, sodo, daržo atliekas gyventojai raginami ypač aktyviai kompostuoti, o ne mesti jų bendruosius atliekų konteinerius. Patekusios į sąvartynus šio tipo atliekos pūna išskirdamos kenksmingas dujas. Tuo metu kompostuojant jas specialiose dėžėse, kurios gyventojams dalinamos nemokamai, pagaminamas kompostas.

Marijampolės apskrityje taip pat veikia penkios žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelės – po vieną visose apskrities savivaldybėse. Į jas gyventojai taip pat nemokamai gali priduoti susidariusias žaliąsias atliekas. Pernai regiono gyventojai bei juridiniai asmenys į šias aikšteles pristatė beveik 4500 tonų kompostavimui tinkamų bioskaidžių atliekų.

Iš viso pernai regione buvo surinkta daugiau kaip 8500 tonų žaliųjų atliekų. Iš jų buvo pagaminta daugiau kaip 3 tūkstančiai tonų stabilato, kurio didžioji dalis buvo panaudota sąvartyno perdengimui, bei beveik 1800 tonų komposto. Efektyviau rinkti žaliąsias atliekas padėjo ir tai, kad sezono laikotarpiu regione buvo pastatyta daugiau nei pusšimtis bendrojo naudojimo konteinerių šioms atliekoms surinkti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas