Laukdami įkurtuvių pasirūpinkite ir atliekomis

Jei šią vasarą esate suplanavę keisti gyvenamąją vietą, laukiančių rūpesčių ir reikalų sąrašas – nemažas. Reikia susipakuoti daugybę daiktų, išrinkti ir išmesti atgyvenusius, nereikalingus ar tiesiog nusibodusius, perkraustyti juos ir jaukiai įsikurti naujoje erdvėje.

Stiklo duženas reikia mesti į stiklo atliekų konteinerius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Stiklo duženas reikia mesti į stiklo atliekų konteinerius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Jun 25, 2015, 2:32 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 11:04 AM

Tačiau planuodami, kaip dėliosite daiktus, kaip patogiausiai juos gabensite į naujus namus ir mintyse jau dėliodami ant sofos pagalvėles, lentynose – knygas bei planuodami įkurtuves naujuose namuose, nepamirškite pasirūpinti ir tais daiktais, kurių jums jau nebereikia.

Juk dažnai keisdami gyvenamąją vietą atidžiau apsižvalgome savo erdvėse ir nusprendžiame, kad kai kurių baldų, buitinės technikos įrenginių, dekoratyvinių interjero elementų, virtuvės rakandų ir dar daugybės daiktų mums nebeprireiks. Tačiau tam, kad kraustynės neapkarstų ir nevirstų galvos skausmu ar netgi piniginėmis baudomis, minėtais nebereikalingais daiktais rekomenduojama pasirūpinti iš anksto.

Todėl jei nusprendėte išmesti seną stalą, kėdes, sofą, jei nutarėte keisti skalbimo mašiną ar dujinę viryklę ir senoji jums jau nebereikalinga, pirmiausia reikėtų susirasti arčiausiai esančią stambiagabaričių atliekų aikštelę, pasitikslinti jos adresą ir darbo laiką bei priimamų atliekų kiekus. Tokių aikštelių visoje Lietuvoje yra beveik 90, didesniuose miestuose jų įrengta bent po kelias, ir būtent į jas reikia vežti senus baldus, stambią buitinę techniką, taip pat tokias didelių gabaritų atliekas kaip seni langų rėmai, sugedę dviračiai ir panašūs daiktai.

Įprastai iš gyventojų tokio tipo atliekos yra priimamos nemokamai. Tačiau prieš vežant jas reikėtų pasirodėti, ar visas jūsų planuojamas atvežti atliekas priima konkreti, jau nusižiūrėta aikštelė.

Jeigu naujakurystės rūpesčiai neišvengs ir statybos ar remonto darbų, gyventojams taip pat būtina žinoti, kad šio tipo atliekas reikėtų vežti į minėtąsias aikšteles. Jokiu būdu negalima jų krauti į komunalinių atliekų konteinerius, nes taip įvairios statybos bei remonto medžiagos ne tik juos užgriozdina ir atima daug vietos, bet ir skleidžia į aplinką kenksmingas medžiagas. Tai ypač galioja kalbant apie tokias atliekas kaip įvairūs lakai, dažai, klijai, tirpikliai.

Nebereikalingų tekstilės gaminių taip pat negalima mesti į buitinių atliekų konteinerius. Šio tipo atliekas ypač lengva panaudoti pakartotinai – tam yra daugybė būdų. Geresnės kokybės drabužius ar kitus tekstilės gaminius galite paaukoti labdarai ar nunešti į komiso parduotuvę. Jei tekstilės gaminiai netinkami dėvėti, tuomet juos reiškia išmesti į tekstilės atliekų konteinerius.

Nereikalingas knygas, indus, įvairius virtuvės rakandus įvertinkite atidžiau: jie gali tikrai pradžiuginti skurdžiau gyvenančią šeimą. Taip ir padarysite gerą darbą, ir suteiksite naują gyvenimą atitarnavusiems, bet dar geriems daiktams.

Jei namų ūkyje susikaupę didesni tokių atliekų kaip tušti buteliai, senos baterijos, naudotos padangos, jas taip pat reikia versti ne į vieną krūvą prie konteinerio, bet išrūšiuoti ir išmesti tam skirtose vietose.

Stiklo duženas reikia mesti į stiklo atliekų konteinerius, o jei tai stikliniai buteliai – nepatingėti grąžinti į prekybos vietas ir atsiimti sumokėtą užstatą, baterijas išmesti tam skirtose surinkimo vietose, kurių yra kone kiekviename didesniame prekybos centre, o naudotas padangas gabenti į stambiagabaričių atliekų aikšteles.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.