Vilniečiai dalyvavo rainuotųjų vėžių gaudymo varžybose

Vilniečiai buvo pakviesti į rainuotųjų vėžių gaudymo varžybas, bet laimikiu niekas per daug nesidžiaugė – šiuos atsibasčiusius gyvius pavyko išnaikinti jau anksčiau.

Rainuotųjų vėžių gaudymo varžybos vyksta kelis kartus per metus.<br>„Zvejosvetaine.lt“ nuotr.
Rainuotųjų vėžių gaudymo varžybos vyksta kelis kartus per metus.<br>„Zvejosvetaine.lt“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Aug 10, 2015, 6:34 AM, atnaujinta Oct 21, 2017, 7:56 AM

Prie Balsio ežero penktadienio vakarą surengus rainuotųjų vėžių gaudymo varžybas, jų dalyviai iš anksto buvo įspėti: ieškant dar užsilikusių gyvių teks pavargti.

Aplinkos apsaugos specialistai džiūgavo, kad jų spėjimai pasitvirtino: „Keletą metų rinkome rainius iš Balsio ežero ir beveik išrinkome. Šiemet jų dar mažiau nei pernai, todėl laimikiu džiaugėsi tik patys kantriausi, išmaniausi ir išradingiausi.“

Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcija rainuotųjų vėžių gaudymo varžybas rengia jau keletą metų.

Plačiažnyplių ir siauražnyplių vėžių gaudymo sezonas tęsiasi iki spalio 14-osios, o invazinius rainuotuosius vėžius galima gaudyti ištisus metus.

Mažinant rainuotųjų vėžių populiaciją Balsio ežere per tokias varžybas ankstesniais metais buvo surenkama 1500–2000 individų.

Atskiros rinkėjų grupės džiaugdavosi 120–170 vėžių laimikiu.

Anot Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcijos Gamtos ir kultūros paveldo skyriaus vedėjos Jolantos Radžiūnienės, akivaizdu, kad agresyvių atsibasčiusių atėjūnų kur kas sumažėjo.

Kas turėjo daugiausia įtakos, sunku pasakyti, matyt, gamtotvarkinių priemonių rinkinys.

Mat per rainuotųjų vėžių populiacijos mažinimo akcijas ir viešų renginių metu ugdomas visuomenės gamtosauginis sąmoningumas.

Mokslinių tyrimų duomenimis, šių vėžių gausumas Balsio ežere dar prieš ketverius metus buvo grėsmingai didelis. Per 10 minučių specialistams pavykdavo sugauti dešimt individų.

Rainuotieji vėžiai kelia grėsmę vietos faunai ir florai.

Pirmiausia šie gyviai priskiriami prie tokių rūšių, kurių poveikis vietinei ežero bendrijai yra didesnis, nei jų sudaroma bendrijos dalis. Todėl rainuotieji vėžiai keičia vietos biologinę įvairovę. Be to, rainuotieji vėžiai atsparesni už vietinius vėžius, kuriuos išstumia.

Patys būdami atsparūs, rainuotieji vėžiai gali platinti vėžių marą – grybinės kilmės ligą, kuri yra mirtina plačiažnypliams ir siauražnypliams vėžiams. Būdami ežere rainuotieji vėžiai dėl neteisėtų perkėlimų ar plisdami natūraliai gali patekti į kitus vandens telkinius. („Sostinė“)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.