Per Žolinę – karštis, kitą savaitę – orų permainos

Karščių išlepinti Lietuvos gyventojai ketvirtadienį ir penktadienį pajus vėsesnius orus, o savaitgalį nusiris karštesnio oro banga. Paskutinėmis savaitės dienomis į Lietuvą atkeliauja šiltesni, sausesni, bet ramūs orai. Šeštadienį, Žolinės šventės metu, termometro stulpeliai šoktelės net iki 29 laipsnių karščio.

Per Žolinę temperatūra kils: sulauksime ir 29 laipsnių karščio.<br>M.Patašiaus nuotr.
Per Žolinę temperatūra kils: sulauksime ir 29 laipsnių karščio.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 13, 2015, 5:53 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 5:05 PM

Pasak sinoptikės Teresės Kaunienės, penktadienio naktis bus gaivesnė – apie 11–16 laipsnių, tik Kuršių nerijoje turėtų būti truputį šilčiau. Penktadienio dieną numatoma 22–26 laipsnių šiluma.

Užplūs karštis

Šeštadienio naktį temperatūra gali siekti tik 8–9 laipsnius. Diena bus gerokai šiltesnė, be lietaus ir pūs nestiprus vėjas. Dienos metu temperatūra gali pakilti net iki 29 laipsnių karščio.

Sekmadienį vėl sugrįš 22–27 laipsnių šiluma. Nuo pirmadienio numatomi vėsesni ir vėjuoti orai. Trečiadienį jau galima sulaukti ir lietaus, ir stipresnio vėjo.

Puoselėja Žolinės tradicijas

Gyventojai aktyviai puoselėja Žolinės tradicijas. Pasak etnologės Gražinos Kadžytės, rugpjūčio 15-ąją žmonės švenčia ir šventina žolynų puokštę. Tai gražus besibaigiančios vasaros paminėjimas.

„Lietuvoje buvo gyva tradicija, kai Žolinė buvo laikoma padėkos diena už šių metų derlių, kurį subrandino žmogus savo darbu ir padedamas aukštesniųjų jėgų.

Šventės metu į šventovę būdavo nešami pirmojo derliaus pavyzdžiai – javų maišelis, daržo gėrybių krepšys, darželio gėlynai, vaistažolių puokštelės. Šios tradicijos dabar beveik prarandamos“, – pasakojo G.Kadžytė.

Pasak etnologės, taip žmogus pasijusdavo vienovę su Dievu, saule, vėju ir lietumi. Su visomis jėgomis, kurios jam padėjo sulaukti derliaus ir užtikrinti, kad šeima sočiai gyvens tamsųjį rudens metą.

Šiais laikais Žolinė švenčiama kita forma – vyksta giminių suvažiavimai. Taip pat pastebimi išnykusių kaimų ir buvusių kaimynų susitikimai.

Etnologė priminė, kad šeštadienį visose Lietuvos bažnyčiose švenčiama ši tradicija. Didžiausi atlaidai vyks Krekenavoje ir Pivašiūnuose. Didelę šventę organizuoja Lietuvos liaudies buities muziejus Rumšiškėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.