Pakaunėje sodų bendrijos nariai bijo, kad užtvanka grius

Pakaunėje esančios sodų bendrijos „Kolegos“ nariai smarkiai sunerimo dėl griūvančios užtvankos per Jiesios upę. Beveik pusšimčio metų betoninį įrenginį sodininkai mėgina sutvirtinti savo jėgomis, tačiau jų pastangų nepakanka. Reikia kapitalinio remonto.

Maudynes pamėgo sodų bendrijos „Kolegos“ nariai ir kiti pramogautojai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Maudynes pamėgo sodų bendrijos „Kolegos“ nariai ir kiti pramogautojai.<br>M.Patašiaus nuotr.
J.Tilinskas tikino, kad jei užtvanka sugriūtų, kiltų pavojus gamtai ir žmonėms.
J.Tilinskas tikino, kad jei užtvanka sugriūtų, kiltų pavojus gamtai ir žmonėms.
Daugiau nuotraukų (2)

Iveta Skliutaitė

2015-08-20 23:45, atnaujinta 2017-10-19 17:19

Išskirtiniu grožiu garsėjanti Jiesios upė, tekanti pro Garliavos apylinkių seniūnijoje esančią sodų bendriją „Kolegos“, akmenimis ir betonine siena buvo užtvenkta 1970 metais.

Upę kertantis hidrotechninis įrenginys šioje vietoje, kaip ir esantys kitose upės atkarpose, pakeitė vandens tėkmę, pakėlė jo lygį ir tapo vaizdingų Jiesios šlaitų apsauga nuo griūties bei nuošliaužų.

Nuo užtvankos krentantis sraunus Jiesios vanduo tapo atgaiva sodininkams. Šią vietą ypač vasaromis pamėgo pramogautojai.

Karštomis dienomis prie užtvankos galima išvysti Jiesios vandenyje besipliuškenančius vietos vasarotojus ir net maudynių ištroškusius atvykėlius iš Kauno.

Vasaros pabaigoje šioje vietoje užtvenktos upės gylis siekia apie 1,5 metro, plotis – 15 metrų.

Šalia užtvankos įsikūrę sodų bendrijos nariai neslėpė nerimo dėl jau kelerius metus smarkiai prastėjančios jos būklės.

„Akmenų užtvankoje smarkiai sumažėjo, ne pirmos jaunystės betoninė užtvankos dalis griūva ir skilinėja. Tai kelia grėsmę gamtai ir žmonėms, ypač besimaudantiems ir plaukiantiems baidarėmis. Neaišku, kada gali atskilti ir nukristi koks gabalas betono“, – kalbėjo šalia užtvankos sodo sklypą turintis Juozas Tilinskas.

Vyras su sūnumi ir kitais sodininkais ne kartą įvairiais būdais tvirtino griūvančią užtvanką, paskutinįsyk tai darė šią vasarą.

Tačiau vien tokių darbų nepakanka. Įrenginį būtina remontuoti kapitaliai.

Garliavos apylinkių seniūnijos seniūno pavaduotojas Rytis Venckus tvirtino, jog sodininkai šios problemos valdininkams nėra išsakę.

„Žmonės pirmiausia turi kreiptis į seniūniją. Tuomet bus galima ieškoti būdų šiai problemai spręsti“, – kalbėjo seniūnijos atstovas.

Pažiba – atodangos

Kauno vandens turistai turi vaizdingą, ranka pasiekiamą upę – Jiesią, kuri pramogautojus baidarėmis labiausiai masina pavasarį. 68 km ilgio upė teka pro Išlaužą, Garliavą, Rokus. Kaune, žemiau Panemunės, ties Napoleono kalnu, įteka į Nemuną.

Jiesia turi 16 intakų, tačiau tik 4 iš jų ilgesni kaip 10 kilometrų: Šventupė, Girmuonis, Šlapakšna ir Vyčius. Pakrantėse auga lapuočiai, vagoje nemažai akmenų, pasitaiko bebrų užtvankų.

Vasarą žvejai čia pagauna karosų, šapalų ir aukšlių, kartais – vieną kitą lydeką. Į upę kasmet patraukia būriai nėgių, kurias vietiniai žmonės gaudo tiesiog rankomis.

Upės pažiba – atodangos. Jiesios žemupio atodangose, netoli Pajiesio kaimo, galima pamatyti ledynmečio nuosėdų pjūvį: apačioje – aleuritai ir priesmėliai, viršuje – juostuotieji moliai.

Lietaus vanduo išplovė lengvesnius gruntus, todėl dalis atodangų įgavo senovinių pilių, dantytų kuorų kontūrus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.