Vilniaus centre jaunuoliui įgėlė angis

Vilniaus širdyje – netikėtas įvykis. Antradienį apie 19 val. vilniečiui M. Gedimino kalno papėdėje įgėlė angis. Vienintelė Lietuvoje nuodų turinti angis – pavojingas gyvūnas. Laiku nesuteikus pagalbos, žmogui nuo šio roplio įkandimo gali kilti komplikacijų.

Angis vaikinui įkirto prie Gedimino pilies kalno papėdėje.<br>Lrytas.lt montažas.
Angis vaikinui įkirto prie Gedimino pilies kalno papėdėje.<br>Lrytas.lt montažas.
Vilniaus centre jaunuoliui įkando angis.<br>123rf.com nuotr.
Vilniaus centre jaunuoliui įkando angis.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 27, 2015, 5:50 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 2:46 PM

Jaunuolis buvo nugabentas į Vilniaus universitetinę ligoninę. Vilniaus vicemero Gintauto Palucko, kurio bičiuliui ir įkando angis, teigimu, greitoji pagalba į įvykio vietą atvažiavo gana greitai – per 15 minučių.

Medikams suteikus pagalbą, jaunuolis tą pačią dieną išleistas į namus. Vaikinui buvo sulašinta viena lašelinė. 

Pasak vicemero, šiuo metu jaunuolis jaučiasi gerai.

Patarė saugotis

Angis vilniečiui kirto Gedimino kalno papėdėje, akmenimis grįsto tako, vedančio ant kalno viršūnės, kairėje pusėje. Vicemero teigimu, toje vietoje esanti medinė tvora skiria taką nuo žolės, tačiau žmonės ten vistiek gali praeiti.

Kaip vicemerui pasakojo pats nukentėjusysis, įkandusi gyvatė nušliaužė toliau. Gyvatė jaunuoliui kirto taip, kad žaizdoje liko danties likutis.

„Kiek jų ten yra, kokios jos – niekas negali pasakyti. Dėl to tas rūpestis ir yra“, – teigė vicemeras. Todėl jis patarė vaikams ir jų tėvams saugotis ir vaikštant šalia Gedimino pilies žiūrėti po kojomis. 

„Nežinau, ar darysime tyrimą, bet būtų geriau, kad vilniečiai pasisaugotų. Įkandimas nėra pavojingas, tik šiek tiek skausmingas ir nemalonus. Bet vaikams ar alergiškiems žmonėms reikėtų pasisaugoti“, – įspėjo vicemeras.

Kanda tik gindamasi

Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių sveikatai situacijų centro apsinuodijimų informacijos biuro duomenimis, angis gyvena drėgnuose miškuose, miško aikštelėse, aukštapelkėse, pamiškėse. Šis roplys mėgsta šiltas ir saulėtas vietas.

Patariama gamtoje būti atidesniems – neužlipti ant gyvatės, nekišti rankos po šaknimis, kelmais pamačius gyvatę negaudyti jos.

Angis kanda tik gindamasi, jei leisime jai ramiai pasišalinti, ji pati nepuls. Miške patartina avėti aulinius batus. Karštomis dienomis gyvatės gali atšliaužti į daržus, prie šulinių, namo, tvarto pamatų.

Angies nuodų kiekis priklauso nuo metų laiko ir nuo paskutinių gyvatės įkandimo. Pirmieji pavasariniai įkandimai sukels sunkesnius apsinuodijimus, nes per žiemą gyvatė pagamino daug ir didelės koncentracijos nuodų.

Reakcija – nemaloni

Paciento savijauta po įkandimo priklauso nuo bendros organizmo būklės, amžiaus (jautresni vaikai ir vyresnio amžiaus žmonės), įkandimo vietos (kuo arčiau galvos ir kaklo, tuo ryškesni bus apsinuodijimo požymiai).

Pirmomis valandomis daugeliui pacientų kyla bendroji reakcija: baimė, galvos svaigimas, silpnumas, gali atsirasti vėmimas, viduriavimas, padažnėti širdies ritmas, kristi kraujospūdis.

Dažniausiai įgeliamos galūnės, todėl jos ima pamažu tinti,sunkiais atvejais tinimai gali kilti iki liemens, tada visus galūnės audinius apima uždegimas, jie skausmingi, oda patamsėja, prasideda kraujagyslių ir limfagyslių uždegimas.

Priešnuodžių yra

Priešnuodžiai yra leidžiami tik tiems pacientams, kuriems yra didelis ir stiprus sisteminis nuodų poveikis. Visiems kitiems yra taikomas simptominis gydymas.

Nekomplikuotais atvejais paprastai pasveikstama per 2-7 dienas. Įkandus angiai visada reiktų kreiptis į medikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.