Karšti vasaros orai jau negrįš

Rudens pradžią gamta sutinka nualinta užsibuvusių sausų orų: pageltę ir byrantys medžių, krūmų lapai, varganai atrodantys gėlynai, nurudavę laukai.

Karšti vasaros orai jau negrįš.<br>D.Umbraso nuotr.
Karšti vasaros orai jau negrįš.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alva Nagelytė („Lietuvos rytas“)

Sep 2, 2015, 7:03 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 11:05 PM

Rugpjūčio sausra daug labiau paveikė augaliją negu buvusi birželio mėnesį, nes drėgmę augalai dar imdavo iš gilesnių dirvožemio sluoksnių, skelbia „Lietuvos rytas“.

Rugpjūčio mėnesį Lietuvoje palijo vidutiniškai 6 dienas, tačiau dažniausiai lietus vos sudrėkino žemės paviršių. Daugiametis vidurkis yra apie 80 litrų į kvadratinį metrą, tačiau praėjusio mėnesio kritulių suma daug kur Vidurio, Šiaurės Lietuvoje nesiekė net 10 litrų.

Tikimasi, kad virš Europos suaktyvėjus ciklonams dirvožemio drėgmės atsargos pirmąjį rugsėjo dešimtadienį turėtų bent jau iš dalies atsikurti. Vidutiniškai gali išlyti 20–30 litrų vandens, t.y. truputį daugiau nei norma.

Ciklonai išgins ir karštus vasaros orus. Vidutinė paros temperatūra pirmąjį rugsėjo dešimtadienį grįš į daugiametės normos ribas ir svyruos apie 14–15 laipsnių šilumos.

Šiandien daug vėsesni orai jau užkariavo didesnę Lietuvos dalį. Vakarų, Vidurio Lietuvoje temperatūra bus tarp 18 ir 23 laipsnių. Kraštiniuose rytiniuose rajonuose iki vidurdienio temperatūra dar gali kilti iki 24–27 laipsnių, bet popiete jau ims sparčiai slūgti.

Vėsesnių orų įsitvirtinimą daug kur palydės trumpas lietus, šalies rytuose kai kur su perkūnija. Pūs stiprokas vakarų vėjas.

Rytoj numatomi ramūs, sausi, bet gaivoki ir gana debesuoti orai. Temperatūra naktį – tarp 8 ir 13, pajūryje – tarp 14 ir 16 laipsnių, dieną bus nuo 18 iki 23 laipsnių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.