Studentų sukurti išmanieji skėčiai tikrins oro užterštumą

Studentai iš Kopenhagos sukūrė įrenginį, kuris padės miestams sukurti žemėlapį, rodantį atmosferos užterštumo lygį realiu laiku, skelbia „The Guardian“.

Skėčiai saugos nuo lietaus ir tikrins oro užterštumą.<br>123rf nuotr.
Skėčiai saugos nuo lietaus ir tikrins oro užterštumą.<br>123rf nuotr.
Skėčiai miestiečiams praneštų, ar jie vaikšto užterštoje aplinkoje.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Skėčiai miestiečiams praneštų, ar jie vaikšto užterštoje aplinkoje.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 27, 2016, 3:24 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 7:30 AM

Pasinaudodami itin dažnu aksesuaru Kopenhagos interaktyvaus dizaino instituto studentai Simonas Herzogas, Saurabhas Datta ir Akarshas Sanghi modernizavo paprastą skėtį. Studentai sukūrė įrenginį, kuris matuoja oro užterštumo lygį maža dėžute, įmontuota į skėčio kotą.

„Mes įrengėme gana sudėtingą jutiklį viduje, kuris užfiksuoja azoto dioksido, anglies dioksido kiekius, pamatuoja temperatūrą ir drėgmės lygį, – pasakoja S.Herzogas. – Nusprendėme kreipti didžiausią dėmesį į tuos teršalus, nes tikriausiai jie yra mažiausiai pastebimi paprastam žmogui.“

Prie paprasto iš parduotuvės pirkto daikto prijungę specialią Arduino Yuno sukurtą mikroskopinę plokštelę kūrėjai sukonstravo prašmatnų skėtį. Dinamiškas LED ekranas, įsiūtas į skėtį, pateikia vaizdą su besikeičiančiomis spalvomis ir ritmiškumu, priklausomai nuo realaus laiko teršalų lygio svyravimų.

Vis dėlto ne tik paprasti žmonės gatvėje gali sužinoti apie aplinkos taršos pokyčius. Pasak S.Herzogo, jautrusis skėtis gali būti prijungtas prie belaidžio interneto tinklų ir priklausomai nuo laiko bei vietos nusiųsti į tinklą teršalų lygio duomenis, kad būtų atlikta išsamesnė analizė. 

Kūrėjų nuomone, didelis skaičius šių skėčių, naudojamų mieste, galėtų sukurti vietos oro užterštumo žemėlapį.

Nors ir nusiteikę optimistiškai, kūrėjai dar neplanuoja prekiauti savo skėčiais.

„Mes neplanuojame tuojau pat steigti savo įmonės, – teigė S.Herzogas. – Bet, manau, žmonių nuovokumas rinkti duomenis ir prisidėti kuriant geresnį gyvenimą yra itin svarbus, o šis prietaisas yra vienas iš daugelio to pritaikymų būdų.

Parengė Neringa Dovydaitytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.