Kaune pirmasis prekybos centras, kurio fasado plytelės valys orą

Sparčiai vykdant Kaune įsikūrusi prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“ plėtros darbus, pastato pagrindinis fasadas bus uždengtas aplinkai draugiškomis inovatyviomis plytelėmis, kurios mažina oro taršą, veikdamos panašiai kaip žaliuojantys medžiai.

„Mega“ vizualizacija.<br>„Mega“ nuotr.
„Mega“ vizualizacija.<br>„Mega“ nuotr.
„Mega“ vizualizacija.<br>„Mega“ nuotr.
„Mega“ vizualizacija.<br>„Mega“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 31, 2016, 11:32 AM, atnaujinta May 23, 2017, 3:15 PM

Pasak „Megą“ valdančios bendrovės „Baltic RED“ rinkodaros vadovės Rasos Vyšniauskienės, paskaičiuota, kad 6,5 tūkst. kv. metrų plytelių, dengsiančių prekybos centro fasadą, atstos net 455 medžius.

Titano dioksidu padengtos inovatyvios plytelės pasižymi savaiminio nusivalymo efektu – ultravioletinių spindulių aktyvuotas plytelių paviršius lyg magnetas traukia vandenį prie savęs, todėl, lietuj lyjant, vanduo patenka po nešvarumais ir juos nuplauna. Taip pat šios plytelės pasižymi antibakteriniu poveikiu, dėl kurio ant pastato fasado neaugs samanos, dumbliai bei kerpės.

„Tai reiškia, kad fasado priežiūra taps žymiai paprastesnė ir retesnė, todėl sumažės ir gamtai žalingų cheminių valiklių naudojimas“, – sako R.Vyšniauskienė.

Pasak jos, „Mega“ jaučia atsakomybę prisidėti prie aplinkos užterštumo mažinimo. Prasidėjus „Megos“ statybos darbams ir žaliųjų zonų pertvarkymui, daugiau kaip 100 medžių buvo saugiai ir atsakingai perkelti į kitą vietą. Tai padaryta naudojant specialią techniką, su kuria medžiai persodinti nepažeidžiant jų šaknų. Dar 100 medžių bus persodinta vasaros laikotarpiu.

„Agro Buchtal GmbH“ pardavimų atstovas Baltijos šalims Nedas Bobinas tikina, kad „Megos“ pasirinktos plytelės gerins oro kokybę aplink prekybos centrą.

„Ant plytelių paviršiaus esantis titano dioksidas sąveikauja su šviesa ir sukelia fotokatalitinę reakciją. Dėl jos bet kokie aplinkoje esantys teršalai, prisilietę prie fasado paviršiaus, paverčiami žmogui nekenksmingomis mineralinėmis druskomis, kurias nuplauna lietus“, – sako N.Bobinas.

Lyginant su įprastinėmis, titano dioksidu padengtos plytelės yra 5–7 proc. brangesnės. Tačiau R.Vyšniauskienė įsitikinusi, kad papildomos investicijos yra prasmingos, atsižvelgiant į šios technologijos naudą aplinkai, taip pat – funkcionalumą bei ilgaamžiškumą.

Prekybos ir laisvalaikio centras „Mega“ yra pirmasis Baltijos šalyse tokio dydžio prekybos centras, kurio pastato fasadas bus išklotas titano dioksidu dengtomis plytelėmis. Dar vienas, tačiau gerokai mažesnis, prekybos centras, panaudojęs šios technologijos plyteles, yra įsikūręs Taline.

Po metus truksiančių darbų 2016 m. lapkritį „Mega“ taps didžiausiu vidurio Lietuvoje prekybos ir laisvalaikio centru ir duris atvers iš esmės atsinaujinęs. Šiuo metu įgyvendinamas centro plėtros projektas atsieis 47 mln. eurų investicijų.

Užbaigus plėtros darbus prekybos centro plotas padidės 40 procentų – iki 102 tūkst. kv. metrų, klientų patogumui bus įrengta erdvi daugiaaukštė automobilių parkavimo aikštelė. Planuojama, kad nuomininkų skaičius išaugs iki 200. Čia įsikurs 70 naujų parduotuvių, paslaugų ir pramogų centrų, tarp kurių – vieno didžiausių tarptautinių prekybos tinklų parduotuvė „H&M“, 7,5 tūkst. kv. metrų ploto sporto ir sveikatingumo centras „VS-Fitness“ bei kitų populiarių prekių ženklų operatoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.