Rūšiuojame maisto atliekas – saugome gamtą

Lietuvoje veikia daugiau nei 10 tūkstančių viešojo maitinimo įstaigų, kurių duomenimis per metus surenkama apie 1000 tonų maisto atliekų. Savaimė suprantama, kad ne visos atliekos deklaruojamos – didžioji dalis maisto atliekų nukeliauja į sąvartynus.

Didžioji dalis maisto atliekų nukeliauja į sąvartynus.<br>T.Bauro nuotr.
Didžioji dalis maisto atliekų nukeliauja į sąvartynus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 2, 2016, 12:26 PM, atnaujinta May 9, 2017, 6:30 PM

Remiantis galiojančiais įstatymais, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įpareigoja visas įstaigas, kuriose susidaro maisto atliekos, jas rūšiuoti bei perduoti atliekas tvarkančioms įmonėms. Šiose įmonėse maisto atliekos tampa energijos ištekliais – iš jų gaminamas biokuras, o iš augalinės kilmės produktų atliekų – kompostas.

Europos Sąjunga yra numačiusi finansavimą komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūros plėtrai. Dalis šių lėšų bus panaudota ir maisto atliekų surinkimo sistemai diegti. O kol ši sistema nėra įdiegta siūloma gyventojams atkreipti dėmesį į saikingą vartojimą.

Pagal Europos Sąjungos reikalavimus, 2020 metais Lietuvos sąvartynuose biodegraduojančių atliekų, lyginant su 2000 metais, turėtų sumažėti 65 proc. Norint to pasiekti, reikia, kad rūšiuoti pasiryžtų kiekvienas žmogus, puoselėdamas ne tik antrinių žaliavų, bet ir maisto atliekų rūšiavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.