Vyksta tai, ko bijojo Vilnius: į Nerį jau teka srutos

Buvęs aplinkos viceministras Linas Jonauskas socialiniame tinkle „Facebook“ dalinosi nuotraukomis, kuriose užfiksuotas Vilniui itin prastas vaizdas. Penktadienį, trūkus vamzdžiui, Vilniuje atsivėrė smegduobė, o dabar į Nerį ėmė tekėti srutos.

Penktadienį, trūkus vamzdžiui, Vilniuje atsivėrė smegduobė, o dabar į Nerį ėmė tekėti srutos.<br>T.Bauro nuotr.
Penktadienį, trūkus vamzdžiui, Vilniuje atsivėrė smegduobė, o dabar į Nerį ėmė tekėti srutos.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2016, 10:52 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:59 PM

Remigijus Šimašius STOP kanalizacijos nuotekų paleidimui į NERĮ! Ieškokit kitų būdų! Žala gamtai bus katastrofiška!Gelbėkim NERĮ! Spaudžiam DALINTIS!Gintautas Paluckas užteks sirgti, be tavęs Vilnius nežino ką daryti!“, – tokiu įrašu L.Jonauskas pasidalijo feisbuke.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius jau anksčiau kreipėsi į Jeruzalės, Baltupių, Žirmūnų ir Antakalnio mikrorajonų gyventojus, kad šie į nuotekų tinklus leistų kuo mažau vandens.

Kas laukia?

Šeštadienio rytą „Vilniaus vandenų“ Komunikacijos skyriaus vadovas Antanas Bubnelis pranešė, kad naktį į avarijos vietą buvo suvežtas gruntas ir užpilta šalia nutrauktų vamzdžių susidariusi duobė. Šiuo metu gruntas yra tvirtinamas, šeštadienį popiet ketinama pradėti nuotekų vamzdžių atstatymo darbus.

Po vakar įvykusios avarijos keletą valandų nuotekos buvo kaupiamos tarpinėje nuotekų stotyje, esančioje už kelių šimtų metrų nuo avarijos vietos. Tačiau vakare, persipildžius tarpiniams rezervuarams, jos buvo pradėtos leisti į Neries upę, netoli tilto šalia Edukologijos universiteto.

Nutrauktais magistraliniais nuotekų vamzdžiais iš siurblinės Upės gatvėje nuotekos įprastai pumpuojamos į netoli Gariūnų esančią Vilniaus Nuotekų valyklą. Šiais vamzdžiais nuotekos teka iš Žirmūnų, Antakalnio, Baltupių ir Jeruzalės mikrorajonų. Dalis šių nuotekų, kiek leidžia technologinės galimybės, yra pumpuojamos aplinkinėmis trasomis. Šioje vietoje buvo įrengti du vamzdžiai, vienas įprastai naudojamas kaip atsarginis. Deja, avarijos metu buvo nutraukti abu vamzdžiai.

Paskelbta ekstremalioji padėtis

Po penktadienio popietę sostinės Upės gatvėje įvykusios avarijos, kurios metu buvo nutraukti du magistraliniai nuotekų vamzdžiai, savivaldybėje buvo skubiai sušaukta Ekstremaliųjų situacijų komisija, kuri mieste paskelbė ekstremaliąją padėtį.

Šiuo metu avarijos vietoje likviduojamos jos pasekmės. Įgriuvoje susikaupusios nuotekos šiuo metu yra išsiurbiamos, vėliau ši duobė bus užpilta gruntu. Tam prireiks maždaug apie 800 kubinių metrų grunto.

Įgriuvos gylis siekia apie 5-6 metrus, plotis – apie 7 m, ilgis – apie 10 metrų. Nutraukti vamzdžiai yra beveik 2 metrų gylyje. Gruntas bus pilamas, paskirstomas ir suslegiamas, kad būtų galima sujungti lūžusius vamzdžius.

Tik sutvirtinus šį gruntą specialistai galės suremontuoti nutrauktus vamzdžius.

Iki tol dalis šių nuotekų, nors ir apvalytos, neišvengiamai pateks į Neries upę.

Planuojama, kad specialistai įvykio vietoje dirbs ir per naktį, o avarijos pasekmes tikimasi pašalinti dar per šį šventinį savaitgalį.

Lrytas.lt dieną jau skelbė, kad praėjus daugiau nei valandai po pirmojo pranešimo, gatvėje, kurioje atsivėrė smegduobė, gabalais žemyn krito asfaltas.

Buvo pažeistas ir vandentiekio vamzdis, todėl į gatvę bėgo vanduo. Policija Upės g. atkarpoje ties „Barclays“ pastatu užtvėrė gatvę ir sustabdė bet kokį judėjimą.

Vėliau Vilniaus miesto savivaldybė pranešė, kad aplink smegduobę esančioje teritorijoje laikinai uždraustas tiek transporto, tiek pėsčiųjų eismas.

Tuo metu pastate dirbę žmonės evakuoti, tačiau vėliau, vakare, apie 20 val. „Green Hall“ atstovė pranešė, kad pastatas vėl atvėrė duris ir bus dirbama įprastu režimu.

„Darbas „Barclays“ vyksta visą parą keliomis pamainomis. Penktadienį, 20.00 val. „Barclays“ biuras atnaujino veiklą. Upės gatvėje laikinai bus įrengtas „G4S“ saugos tarnybos postas, kad „Green Hall“ dirbantys žmonės galėtų patogiai patekti į pastatą“, – sakė „Green Hall“ verslo slėnį vystančios bendrovės „Urban Inventors“ direktorius Lionginas Šepetys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.