Miško ekosistemų teikiamos paslaugos

 

 M.Patašiaus nuotr.
 M.Patašiaus nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 27, 2017, 3:38 PM, atnaujinta Apr 27, 2017, 5:25 PM

Ekosistema – tai gyvosios ir negyvosios gamtos elementų junginys tam tikroje vietoje sąveikaujantis energijos ir kitais ryšiais. Prekyba mediena, jos perdirbimas yra viena iš miško ekosistemų teikiamų paslaugų, kurią galima lengvai įvertinti rinkos principais, suteikti jai piniginę išraišką, tačiau yra daugiau ekosistemų paslaugų, kurios šiuo metu neturi rinkos vertės. Tokios paslaugos labai svarbios, tačiau jomis negali būti prekiaujama rinkoje, todėl jos neturi piniginės išraiškos ir visuomenė jų neišsaugo, o vėliau tai brangiai kainuoja.

 

Dabartinė rūšių nykimo sparta pasaulyje neturi precedento: rūšių nykimo, kurį daugiausia lemia žmogaus veikla, tempas nuo 100 iki 1000 kartų viršija natūralų nykimo tempą: remiantis FAO duomenimis, 60 procentų pasaulio ekosistemų būklė suprastėjo arba tos ekosistemos naudojamos nedarniai. Apskaičiuota, kad kiekvienais metais iškertama 13 mln. hektarų atogrąžų miškų, o 20 procentų pasaulio atogrąžų koralinių rifų jau išnyko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.