Paprastas būdas išvengti kenkėjų namuose – iškratyti butelius

 Biologas L. Grigaliūnas iš bendrovės „Dezinfa“. <br>Asmeninio archyvo nuotr. 
 Biologas L. Grigaliūnas iš bendrovės „Dezinfa“. <br>Asmeninio archyvo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 8, 2017, 9:00 AM


Biologas L. Grigaliūnas iš bendrovės „Dezinfa“ sako, kad gyventojai patys nepastebimai į savo būstą privilioja įvairių kenkėjų, kai nesilaiko elementarių švaros taisyklių, pavyzdžiui, palieka neišplautus indus, namuose kaupia ir netvarkingai laiko įvairias pakuotes su gėrimų likučiais. 


Juodosios skruzdėlės – saldumynų mėgėjos


Specialistas atkreipia dėmesį, kad pirmiausia muses, skruzdėles ar vapsvas suvilioja atvirose vietose, lauke palikti maisto ir gėrimų likučiai. „Vaikai gimtadienį šventė kieme. Terasoje ir ant pievelės valgė tortą, gėrė saldų limonadą. Vadinasi, ant žemės nukrito maisto trupinių ir gėrimo likučių. Štai kitą dieną terasoje jau ropoja juodosios skruzdėlės, zuja musės“, – paprastą pavyzdį pateikia L. Grigaliūnas.


Smulkūs kenkėjai gali lengvai persikelti į namo vidų. Anot biologo, pirmosios pavasarį namuose dažniausiai pasirodo saldumynų mėgėjos juodosios skruzdėlės. Jos nėra pavojingos žmogaus sveikatai, tačiau gali skaudžiai įkąsti, taip pat iš lauko ant kambarinių augalų perneša amarus.


„Jeigu į namus atklydo juodųjų skruzdėlių, pirmiausia reikia pasirūpinti švara. Po valgio kruopščiai nuvalykite stalą, nepalikite neplautų indų. Dažniau išneškite šiukšles, kiekvieną kartą išplaukite šiukšlių kibirą, nekaupkite tuščios taros su gėrimų likučiais. Taip išginsite skruzdėles iš savo namų“, – sako L. Grigaliūnas. 


Puikiai slepiasi ir platina ligas


Švaros ir higienos reikalavimų privaloma laikytis ir kovojant su musėmis. Vis dėlto šie vabzdžiai lengvai nepasiduoda. Kenkėjų naikinimu užsiimančios bendrovės atstovas teigia, kad namuose žmogus pastebi tik vieną musę iš dvidešimties – vienai matomai musei tenka 19 pasislėpusių. 


Taigi, jeigu šeimininkė butelį su saldžios giros likučiais paslepia spintelėje po kriaukle, gali būti, kad pakuotę ji padeda tiesiai prieš akis ramiai tamsoje tupinčioms musėms. Ilgainiui kvapas tik sustiprėja ir musės pradeda puotą.


„Visi žinome, kokios vislios ir įkyrios yra musės arba vaisinės muselės drozofilos. Kad galėtų daugintis joms užtenka nedidelių maisto išteklių ir palankios temperatūros. Skraidydamos po lauką ir namus musės nutupia ant paviršių ir perneša įvairius nešvarumus, platina užkratus. Todėl kartais žmonės net nenutuokia, kad infekcine liga užsikrėtė būtent per musę“, – pastebi L. Grigaliūnas.


Pražudyti gali vienas įgėlimas


„Dezinfa“ specialistai pastebi, kad kovodami su kenkėjais gyventojai kartais pasirenka netinkamas priemones ir patys su sukelia grėsmę, pavyzdžiui, pakampes pribarsto boro rūgšties ir cheminė medžiaga tampa pasiekiama mažiems vaikams ir naminiams gyvūnams. 


Taip pat pasitaiko, kad šeimininkai patalpas išpurškia įvairiais chemikalais, neįsigilinę į šių medžiagų poveikį ir naudojimo instrukciją. 


Biologas L. Grigaliūnas kovą su kenkėjai siūlo pirmiausia pradėti nuo švaros, o languose įtaisyti tinklelius nuo musių ir kitų vabzdžių. „Jeigu šiukšlių kibiras namuose bus sandariai uždarytas, spintelėse ir ant grindų nepaliksite taros su gėrimo likučiais, į jūsų namus rečiau atklys musės, skruzdės ar širšės. Juk ne vienas esame girdėjęs, kad alergiškam asmeniui širšės įgėlimas gali būti mirtinas“, – perspėja pašnekovas. 


L. Grigaliūno teigimu, širšių pagausėja antroje vasaros pusėje, kai gamtoje išauga jų kolonijos, o įvairių gėrimų likučiai itin gundo šiuos skraidančius vabzdžius – kartais jie taikosi net į rankoje laikomą limonado butelį ar stiklinę gaivos.


Karštą vasaros dieną apie būtinybę iki paskutinio lašo iškratyti gėrimų pakuotes gyventojams primena ne vien įkyrūs vabzdžiai, bet ir stiprus pakuočių surinkimo vietose tvyrantis kvapas. Jeigu gyventojai iškratytų gėrimų likučius grąžindami tarą, taros pridavimas būtų malonesnis visiems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu