Įspėjo dėl jūros druskos. Joje rasta pavojingų medžiagų

Jūros druska, išgaunama iš viso pasaulio vandenynų, yra mėgstamas daugelio šefų ir paprastų žmonių pagardas. 

 Mažos plastiko dalelės buvo rastos jūros druskoje, kuri parduodama Europoje, taip pat JAV ir Kinijoje.<br> 123rf.com nuotr.
 Mažos plastiko dalelės buvo rastos jūros druskoje, kuri parduodama Europoje, taip pat JAV ir Kinijoje.<br> 123rf.com nuotr.
 Plastikas plinta ne tik mūsų kasdieniniame gyvenime, bet ir aplinkoje.<br> 123rf.com nuotr.
 Plastikas plinta ne tik mūsų kasdieniniame gyvenime, bet ir aplinkoje.<br> 123rf.com nuotr.
 Tokios jūrų gėrybės, kaip menkė ir vėžiagyviai, turi plastiko dalelių.<br> 123rf.com nuotr.
 Tokios jūrų gėrybės, kaip menkė ir vėžiagyviai, turi plastiko dalelių.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 9, 2017, 6:16 PM, atnaujinta Sep 9, 2017, 7:25 PM

Tačiau neseniai mokslininkai joje aptiko plastiko pėdsakų.

Mažos plastiko dalelės buvo rastos jūros druskoje, kuri parduodama Europoje, taip pat JAV ir Kinijoje.

Tai patvirtina teiginius, kad plastikinės atliekos pasiekia pasaulio vandenynus. Čia jos skyla ir vėliau patenka į mūsų maistą.

Ankstesni tyrimai parodė, kad tokios jūrų gėrybės, kaip menkė ir vėžiagyviai, turi plastiko dalelių.

Tyrėjai mano, kad dauguma teršalų lieka nuo mikropluoštų ir vienkartinių plastikinių talpų, tokių, kaip plastikiniai buteliai.

Niujorko valstybinio universiteto Fredonijoje (JAV) profesorė Sherri Mason pastebėjo, kad plastikas plinta ne tik mūsų kasdieniniame gyvenime, bet ir aplinkoje.

„Plastikas yra paplitęs visur: ore, vandenyje, mūsų valgomose jūrų gėrybėse, mūsų geriamame aluje, mūsų naudojamoje druskoje. Plastikas tiesiog yra visur“, – citavo profesorę „Daily Mail“ interneto svetainė.

Profesorė Sh.Mason bendradarbiavo su Minesotos universiteto tyrėjais, tirdama, ar yra mikroplastiko druskoje, aluje ir geriamame vandenyje. Ji ištyrė 12 rūšių druską, kurią pardavinėja JAV prekybos centrai, įskaitant dešimt rūšių jūros druskos iš viso pasaulio. 

Daugumoje produktų buvo rasta plastiko. Tikėtina, kad amerikiečiai įkvepia iki 650 plastiko dalelių kasmet, teigiama jos ataskaitoje, kurią skaitė „Guardian“ žurnalistai.

Manoma, kad pasiekęs jūrą plastikas kaip magnetas traukia toksinus ir teršalus. Tačiau trūksta duomenų, kaip jo suvartojimas paveikia žmogaus sveikatą.

Pirmąkart plastiko mokslininkai aptiko Kinijoje 2015 metais. Mikroskopinių dalelių nuo veido šveitiklių, kosmetikos ir plastikinių butelių buvo rasta penkiolikoje druskos produktų mėginių, rastų Kinijos parduotuvėse.

Šiemet kiek anksčiau mokslininkai iš Prancūzijos, Jungtinės Karalystės ir Malaizijos ištyrė 17 druskos rūšių aštuoniose šalyse. Visose rūšyse, išskyrus vieną, rasta mažyčių plastikinių dalelių.

Po „Daily Mail“ įvykdytos kampanijos Jungtinėje Karalystėje buvo uždrausta naudoti mikroplastiką tokiuose produktuose, kaip veido šveitikliai.

Plimuto universiteto (JK) tyrėjai taip pat aptiko, kad vienoje iš trijų žuvų, sugautų Anglijos kanale, įskaitant menkę, juodalopę menkę ir skumbrę, buvo plastikinių dalelių.

Tuo metu Eksterio universiteto mokslininkų tyrimai parodė, kad visa jūros sutvėrimų mitybos grandinė – nuo zooplanktono iki vėžiagyvių, dvigeldžių moliuskų, krabų, omarų ir žuvų – vis labiau tampa užteršti plastiku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.