ES teismas išplėtė GMO taisykles naujiems metodams

Augalai ir gyvūnai, sukurti naudojant naujus manipuliavimo genais metodus, turėtų būti laikomi lygiaverčiais genetiškai modifikuotiems organizmams (GMO), todėl jiems turi būti taikomos Europos Sąjungos taisyklės, turinčios užkirsti kelią šių organizmų potencialiai žalai aplinkai ir žmonių sveikatai, trečiadienį paskelbė aukščiausioji ES teismo institucija.

Žemės ūkis,javai,laukai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žemės ūkis,javai,laukai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-07-25 21:06

„Mutagenezės būdu gauti organizmai yra GMO“, – sakoma Europos Teisingumo Teismo (ETT) pranešime spaudai. Jame minimas metodas, naudojamas kurti augalų, atsparių kai kuriems herbicidams, sėkloms.

Kitaip negu GMO kūrimui plačiau naudojami genų inžinerijos metodai, mutagenezės metodas leidžia pakeisti organizmo genomą, neįterpiant į jį kitos rūšies DNR. Aplinkosaugos organizacijos reikalavo, kad šis metodas pagal ES įstatymus būtų pripažintas lygiaverčiu kitoms GMO kūrimo priemonėms.

ETT padarė išvadą, kad „mutagenetinės technologijos arba metodai modifikuoti organizmo genetinę medžiagą tokiu būdu, kuris nepasitaiko natūraliai“, turėtų būti reguliuojami pagal ES GMO direktyvą.

Vis dėlto teismas pažymėjo, kad ši nuostata neturėtų būti taikoma organizmams, gautiems mutagenezės metodais, bet „plačiai naudojamiems įvairioms reikmėms ir kurių saugumas buvo įrodytas per ilgą laiką“, sakoma pranešime.

Ši teismo nutartis buvo paskelbta reaguojant į Prancūzijos aukščiausiosios teismo institucijos užklausą dėl bylos, iškeltos aštuonių prancūzų žemės ūkio asociacijų, tarp jų – profesinės sąjungos „Confederation Paysanne“, dėl šalyje taikomo minėtų organizmų teisinio reguliavimo.

„Labai džiaugiamės šiuo sprendimu, – sakė vienas iš „Confederation Paysanne“ įkūrėjų Guy Kastleris. Jo organizacija reikalauja, kad „visi produktai, įskaitant gyvūnus, gautus naudojant metodus, sukurtus po 2001 metų... privalo būti reguliuojami kaip GMO“.

Žaliųjų organizacija „Greenpeace“ irgi pasveikino ETT nutartį ir sakė, jog šis sprendimas patvirtin „mokslininkų perspėjimus, kad šios genetinės modifikacijos gali sukelti nenumatytas DNR pažaidas ir netikėtų pasekmių“.

Tuo metu viena mokslo tyrėjų grupė – Prancūzijos augalų biotechnologijų asociacija (AFBV) – Europos Teisingumo Teismo sprendimą laiko „pribloškiančiu“, nes „tik mokslo grupės turėtų spręsti dėl mokslo faktų“. AFBV perspėjo, kad ši nutartis gali vesti prie „faktinio draudimo“ Europos Sąjungoje kurti ir naudoti naujas technologijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.