Saugomose teritorijose – talkininkų desantas

To dar nebuvo. Estams pakvietus, per 150 valstybių rugsėjo 15-ąją dalyvaus pasaulinėje iniciatyvoje už švaresnę aplinką „World Cleanup Day“. Lietuvoje šią dieną bus tvarkomos saugomos teritorijos.

 Organizacija "Mes Darom", kurios iniciatyva prie Estijos akcijos prisijungė ir Lietuva, pakvietė tvarkyti saugomas teritorijas.  <br> G.Bitvinsko nuotr. 
 Organizacija "Mes Darom", kurios iniciatyva prie Estijos akcijos prisijungė ir Lietuva, pakvietė tvarkyti saugomas teritorijas.  <br> G.Bitvinsko nuotr. 
 Arlaviškių kadagių slėnio takas išrinktas gražiausiu Lietuvoje pažintiniu taku, tačiau jame reikia atnaujinti tako lenteles ir paremontuoti infrastruktūrą.  <br> A.Murauskaitės nuotr. 
 Arlaviškių kadagių slėnio takas išrinktas gražiausiu Lietuvoje pažintiniu taku, tačiau jame reikia atnaujinti tako lenteles ir paremontuoti infrastruktūrą.  <br> A.Murauskaitės nuotr. 
 Arlaviškių kadagių slėnio takas išrinktas gražiausiu Lietuvoje pažintiniu taku, tačiau jame reikia atnaujinti tako lenteles ir paremontuoti infrastruktūrą.  <br> A.Murauskaitės nuotr. 
 Arlaviškių kadagių slėnio takas išrinktas gražiausiu Lietuvoje pažintiniu taku, tačiau jame reikia atnaujinti tako lenteles ir paremontuoti infrastruktūrą.  <br> A.Murauskaitės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 12, 2018, 3:51 PM, atnaujinta Sep 13, 2018, 3:55 PM

Sumani estų dovana

Švęsdama savo valstybės 100-metį 2018 m. Estija sumanė išskirtinę pilietinę akciją – pakvietė pasaulio valstybes per vieną dieną sutvarkyti visą pasaulį. Ir jai jau pritarė 155 valstybės.

Organizacija „Mes Darom“, kurios iniciatyva prie šios akcijos prisijungė ir Lietuva, šiemet pakvietė tvarkyti saugomas teritorijas.

Saugomos teritorijos – tai regioniniai bei nacionaliniai parkai, kurie yra didžiausia kiekvienos šalies vertybė. Jose esančios natūralios augalijos buveinės yra būtinos ekologinei pusiausvyrai išlaikyti.

Lietuvoje jos apima apie 17 procentų šalies ploto.

Ir kiekvienas gamtininkas pasakys, kad tai yra didžiausias, todėl ir saugomas valstybės turtas: retos augalų, gyvūnų, grybų rūšys, miškai, pelkės, vandens telkiniai, o kartu – ir kraštovaizdis.

Vieta stebėti bei pažinti

„Saugomos teritorijos, kaip ir valstybiniai miškai, nuolat yra tvarkomi. Vienur tuo rūpinasi parkų direkcijos, kitur – Valstybinių miškų urėdijos padaliniai bei girininkijos.

Priežiūra yra nuolatinis procesas, kuris būtinas tam, kad tomis teritorijomis galėtų džiaugtis jų lankytojai: ir keliaujantys po jas lietuviai, ir atvykstantys užsieniečiai“, – sakė aplinkos viceministras Martynas Norbutas.

Jis neabejoja: apsilankius regioniniuose ar nacionaliniuose parkuose nebesunku suprasti, kodėl jie yra saugomi ir svarbūs Lietuvai. Todėl yra skatinama juose lankytis, kad žmonės pažintų ir pamiltų mūsų šalies gamtą, augmeniją, pažiūrėtų, kai atrodo unikalūs kraštovaizdžio reljefai, pavyzdžiui, upių slėniai ar išraiškingos kalvos.

Be to, yra ir griežtos apsaugos zonos – gamtiniai rezervatai, kuriuose žmonėms nevalia vaikščioti. Tai ypač jautrios teritorijos, kuriose saugomos labai retos augalų bei gyvūnų rūšys, svarbios ne tik Lietuvai, bet ir visai Europai.

„Taigi kiekvienas žmogus gamtoje yra svečias, todėl tinkamai turi joje ir elgtis. Nes tai pažintinės vietos, kuriose turi būti garantuota ne tik biologinės įvairovės apsauga. Jose nuo žmonių invazijos saugomas ir kraštovaizdis, ir kultūrinis ar archeologinis paveldas. Objektai gali būti kuo įvairiausi, bet tikslas bendras – išsaugoti ateities kartoms tai, ką turime geriausio“, – kalbėjo viceministras.

Vis dėlto, anot M.Norbuto, labai svarbu, kad tvarkymosi akcijos nesukurtų dar didesnės taršos problemų. Tai liudija ir pavasarinių „Darom“ talkų patirtis. Nes būta ne vieno atvejo, kai talkininkų šiukšlių prikrauti maišai atsiduria pamiškėse, bet niekur neišgabenami ir tampa sąvartynais. Nes keliaudami žmonės pamato, kad kažkas jau sukrovė maišus, ir ten pat sumeta savuosius.

Parinko priimtiną dieną

Pasak viešosios įstaigos „Mes Darom“ valdybos pirmininko Igno Brazausko, rugsėjo 15-oji pasauline akcijai „Word Cleanup Day“ buvo pasirinkta ne atsitiktinai, bet įvertinus tai, jog tai optimalus tvarkytis laikas įvairiose klimato zonose.

„Savo ruožtu galvojome, ką padaryti kitaip, nei įprasta per pavasarines „Darom“ akcijas. Dėl to ir nutarėme tvarkyti 30 regioninių bei 5 nacionalinius parkus. Tai didelės teritorijos, į kurias patenka kone trečdalis Lietuvos miškų.

Dėmesį telksime ne į šiukšles, bet tvarkysime infrastruktūrą: tiltelius, pavėsines, pažintinius takus“, – kalbėjo I.Brazauskas.

Be to, į akciją kviečiami ne pavieniai talkininkai, bet įmonės ir kitos organizuotos struktūros, tų, kurios turi galimybę, prašoma pasiimti įrankių, medienos, dažų.

Pasak I.Brazausko, tradiciškai „Darom“ akcijų metu žmonės tvarko arčiausiai namų esančias teritorijas. O šiuo atveju teks išsirengti į kelionę, pavyzdžiui, iš Vilniaus nukakti į Dzūkijos arba Aukštaitijos nacionalinius parkus. Taigi akcija suteiks dar ir puikią progą jiems apžiūrėti.

Šiukšlių jau sumažėjo

„Pradžiugino tai, kad akcijos organizatoriai pasiūlė tvarkyti būtent saugomas teritorijas. Tačiau jose tikrai nebereikia dėmesio skirti šiukšlėms – jų smarkiai sumažėjo. Nes didėja žmonių sąmoningumas, taromatai taip pat smarkiai pagelbėjo, nes parkuose nebesimėto tuščia gėrimų tara.

Užtat nemenku rūpesčiu tampa senstanti, lūžtanti rekreacinė parkų infrastruktūra. Vienur reikia suoliukus perdažyti, kitur reikia laiptų pakopas sutvarkyti ar atnaujinti informacinius stendus“, – kalbėjo Valstybinių saugomų teritorijų tarnybos atstovė Diana Rakauskaitė.

Kitas vertus, jei akcijoje dalyvauti kviečiamos įmonės bei įstaigos, jų pagalba, anot pašnekovės, labai praverstų tvarkant buveines – sudarant jose tinkamas augmenijai sąlygas. Taigi yra vietų, kur šakas išgenėti tiesiog būtina.

„Pavyzdžiui, ties Kauno mariomis yra Arlaviškių kadagių slėnio takas. Jis išrinktas gražiausiu Lietuvoje pažintiniu taku. Tačiau jame reikia atnaujinti tako lenteles bei paremontuoti infrastruktūrą“, – sakė D.Rakauskaitė.

Neprasta žinia yra ta, kad parkuose talkininkai bus sutikti prie lankytojų centrų. Jie pirmiausia sužinos, kokių parke yra vertybių – kas ir kodėl saugoma. O tada jau kibs į darbus.

„Visa tai, ką padės nuveikti talkininkai, skirta ne kam kitam, bet žmonėms. Besirūpindami aplinkosauga juk patys gauname grąžos – oro gaivą, estetinį pasigėrėjimą ir, žinoma, galimybę pailsėti“, – priminė pašnekovė.

Reikia darbščių rankų

Kiekvienoje iš 35 saugomų teritorijų yra parinkta po tris vietas, kuriose laukiama talkininkų. Taigi iš viso pagalbos reiks maždaug tokiam skaičiui vietovių, kiek metų sukako ir Lietuvos, ir Latvijos, ir Estijos valstybėms.

„Mus talkininkų reikia Ladakalnio piliakalnio šlaitams sutvarkyti bei nušienauti Laukagalio pelkei Labanore“, – pratarė Aukštaitijos nacionalinio parko direktorius Gedas Kukanauskas.

Ant Ladakalnio Aukštaitijos nacionalinio parko darbuotojai patys išpjovė bei išgenėjo įvairius krūmokšnius ir taip „sutvarkė kraštovaizdį“ – atvėrė nuostabų vaizdą į ežerą bei apylinkes.

„Iškirsti tuos krūmokšnius tai iškirtome, bet nutempti viską nuo šlaitų ir sukrauti papėdėje nėra paprasta. Reikia daug darbo rankų“, – sakė talkininkų belaukiąs G.Kukanauskas.

O štai šiukšlinti parko lankytojai jau beveik atprato. Ši problema smarkiai sumenko, kai parke nebeliko konteinerių, nes juos nuguldavo ir iš miestų sugabentos atliekos.

Dabar gi žmonių prašoma tiesiog patiems išsivežti šiukšles. O jei kas ir numeta ją po vieną kitą, prie kiekvienos iš jų vėliau pasilenkia parko darbuotojai.

„Stengiamės surinkti“, – šyptelėjo Gedas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.