Kūriniuose iš atliekų – atjauta gamtai ir žmogui

Plastiko atliekos. Būtent į jas sutelkti dėmesį kviečia Europos atliekų mažinimo savaitė. Šio renginio tikslas – paskatinti žmones susimąstyti apie aplinkosaugos problemas, kurias kelia besaikis vienkartinių plastiko gaminių naudojimas

 Plastiko atliekos lengvos, o jų prisikaupia daugiausiai. Vienkartiniai indai smarkiai padidina jo sankaupas. <br> D.Umbraso nuotr. 
 Plastiko atliekos lengvos, o jų prisikaupia daugiausiai. Vienkartiniai indai smarkiai padidina jo sankaupas. <br> D.Umbraso nuotr. 
 Plastiko atliekos lengvos, o jų prisikaupia daugiausiai. Vienkartiniai indai smarkiai padidina jo sankaupas. <br> P.Mantauto nuotr. 
 Plastiko atliekos lengvos, o jų prisikaupia daugiausiai. Vienkartiniai indai smarkiai padidina jo sankaupas. <br> P.Mantauto nuotr. 
 Plastiko atliekos lengvos, o jų prisikaupia daugiausiai. Vienkartiniai indai smarkiai padidina jo sankaupas. <br> A.Srėbalienės nuotr. 
 Plastiko atliekos lengvos, o jų prisikaupia daugiausiai. Vienkartiniai indai smarkiai padidina jo sankaupas. <br> A.Srėbalienės nuotr. 
 Plastiko atliekos lengvos, o jų prisikaupia daugiausiai. Vienkartiniai indai smarkiai padidina jo sankaupas. <br> A.Srėbalienės nuotr.
 Plastiko atliekos lengvos, o jų prisikaupia daugiausiai. Vienkartiniai indai smarkiai padidina jo sankaupas. <br> A.Srėbalienės nuotr.
 Plastiko atliekos lengvos, o jų prisikaupia daugiausiai. . <br> A.Srėbalienės nuotr.
 Plastiko atliekos lengvos, o jų prisikaupia daugiausiai. . <br> A.Srėbalienės nuotr.
 Kasmet, įvertinus Europos atliekų mažinimo savaitės dalyvių darbus, atrenkami geriausieji ir apdovanojami.<br> A.Srėbalienės nuotr.
 Kasmet, įvertinus Europos atliekų mažinimo savaitės dalyvių darbus, atrenkami geriausieji ir apdovanojami.<br> A.Srėbalienės nuotr.
 Iš atliekų pagamintas paveikslėlis.   <br> A.Srėbalienės nuotr.
 Iš atliekų pagamintas paveikslėlis.   <br> A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Oct 18, 2018, 8:00 AM, atnaujinta Oct 18, 2018, 10:05 AM

Geriausios atliekos yra tos, kurios nesusidaro. Bet jų vis dar neįmanoma išvengti. Tačiau kūrybingi žmonės kai kurias jų sugeba paversti naujais daiktais: šviestuvais, papuošalais, vitražais, paveikslais, interjero detalėmis, stilingais drabužiais. Visa tai priklauso nuo fantazijos

„Mane sužavėjo tai, kaip Islandijoje žmonės rūpinasi gamta. Dirbu kavinėje, kurioje, atrodytų, net smulkios taisyklės skirtos tam, kad kauptųsi kuo mažiau atliekų. Pavyzdžiui, jei klientai užsisako sulčių, nededame į stiklinę plastikinio šiaudelio, nebent jie patys paprašo.

Ištuštėjusios kečupo ar įvairių padažų plastikinės pakuotės ne išmetamos, o kasdien pripildomos iš didelės talpyklos. Ypač nustebino tai, kad stiklines įvairiems gėrimams reikia ant stalo palikti tas pačias – kaskart neplauti, net jei į jas išgėrus sultis bus pilamas alus.

Bet kokioje parduotuvėje visada klausiama, ar reikia vienkartinio maišelio pirkiniams. Pastebėjau, kad dauguma žmonių nešiojasi daugkartinius. Atrodytų, tai smulkmenos, bet jos liudija tai, kad islandai labai myli gamtą. Todėl ir savo draugų Lietuvoje prašau, kad jie taip pat elgtųsi“, – pasakojo Reikjavike dirbanti Agnė.

Kasmet tema – vis kita

Plastikas sveria palyginti mažai, bet jo atliekos užima didelį tūrį, o juk tai – antrinė žaliava, kurios susikaupia daug ir kurią galima perdirbti. Tačiau to nepadarius jis itin greitai tampa šiukšle ir aplinką užteršia net ne dešimtmečiams, bet šimtmečiams. Kaip to išvengti? Atsakymo paieškos nulėmė tai, kad Europos atliekų mažinimo savaitė Lietuvoje šiemet bus skirta vienkartinio plastiko temai.

Šis lapkričio pabaigoje vyksiantis renginys bus ketvirtas. Senosiose Europos valstybėse kasmet parenkant vis kitą temą jis organizuojamas nuo 2009-ųjų.

Lietuvoje šią savaitę, ypač regionuose, labiau ženklina kūryba, kuri padeda ugdyti jaunų žmonių sąmoningumą. Kartu tai skatina tvariai naudoti išteklius ir tinkamai tvarkyti atliekas.

O užsienio šalyse jame dažniausiai dalyvauja įmonės. Jų renginiai būna labiau reklaminiai, skirti verslui bendradarbiauti. Tačiau visų jų tikslas tas pats – supažindinti visuomenę su problema ir paskatinti žmones kartu ieškoti įvairių jos sprendimo būdų.

Svarbiausia – prevencija

Pasak renginį koordinuojančios Aplinkos ministerijos Atliekų departamento Atliekų prevencijos ir tvarkymo strategijos skyriaus vyriausiosios specialistės Linos Valintėlės, Europos atliekų mažinimo savaitę vykstantys renginiai yra skirti atliekų prevencijai.

„Jų dalyviai ne tik susipažįsta su esama situacija, bet ir yra skatinami pirmiausia ieškoti būdų, kaip mažinti susidarančių atliekų kiekį. Akcentuojama, kad taip yra taupomi gamtos ištekliai, finansai, darbo jėga ir laikas. O po to jau domimasi ir mokomasi, kaip tinkamai tvarkyti susidariusias atliekas, kurių vis dėlto nepavyko išvengti.

Renginių metu keičiamasi idėjomis, kaip galima atliekomis tapusius gaminius panaudoti antrą kartą. Taip pat žmonės įsisąmonina, kaip svarbu atliekas surūšiuoti, kad jos būtų perdirbtos ir vėl virstų žaliavomis“, – paaiškino L.Valintėlė.

Juk rūšiavimas – tai aplinkosaugos abėcėlė. Kuo daugiau atliekų surūšiuojama, o po to perdirbama, tuo mažiau jų patenka į sąvartyną. Kuo jų mažiau sąvartyne, tuo mažesnis ir neigiamas poveikis aplinkai – tuo mažiau išsiskiria šiltnamio efektą didinančių dujų ir mažesnė dirvožemio taršos grėsmė.

Skatina kūrybiškumą

Ankstesnių renginių patirtis liudija, kad jų dalyviai, kurių dauguma – darželinukai ir mokiniai, iš atliekų gamina žaislus, paveikslus, scenos dekoracijas spektakliams, kuria eilėraščius, siuva arba dekoruoja daugkartinio naudojimo maišelius, keičiasi nebereikalingais daiktais, rengia mados spektaklius.

„Tie renginiai yra nepakartojami. Jų dalyvių idėjos stebina, tokio efekto net nesitikėjome. Labiausiai mane sujaudino tai, kad juose vis daugiau atsiranda atjautos, pavyzdžiui, iš senų drabužėlių pagaminti gultai buvo padovanoti gyvūnų prieglaudai. Iš popieriaus atraižų ir jo likučių pagaminti Kalėdų atvirukai pradžiugino senelių namų gyventojus. Atsirado dalyvių, kurie iš įvairių atliekų pagamintus žaisliukus ir interjero puošybos gaminius pardavę parodoje-mugėje gautas lėšas paaukojo sveikatos problemų turinčiam kolegai“, – užsiminė L.Valintėlė.

Apskritai socialinės akcijos neišvengiamai daro teigiamą įtaką žmonių nuostatoms, susijusioms su aplinkos apsauga. Jos būna dar veiksmingesnės, jei žinios apie tai tinkamai paskleidžiamos.

Nugalėtojai – apie save ir kitus

„Turime projektą „Ekologijos takeliu“ – nebuvo sunku pernai lapkritį sukviesti vaikus į atliekų mažinimo savaitę. Be to, jau turėjome patirties. 2017-aisiais buvo trečias kartas, kai joje dalyvavome. Gaminome iš atliekų įvairius daiktus. Ir ne tik juos. Kartu tvarkėme ir Radviliškio pramogų ir laisvalaikio parką, ir gatves. Rinkome šiukšles, rūšiavome – dėjome į skirtingų spalvų maišus. O atgalinis ryšys netrunka atsirasti. Vaikai daug žino – šeimose patys daro įtaką. Tėvai prakalbo, kad anksčiau atliekų nerūšiavo, bet vaikai privertė tai daryti“, – taip kalbėjo gegužę apdovanojimą pelniusio Radviliškio vaikų lopšelio-darželio „Žvaigždutė“ auklėtojos Natalija Červonikova ir Nomeda Gulbinienė.

O ar pačios auklėtojos namuose rūšiuoja atliekas?

„Be vargo, – patikino N.Gulbinienė. – Gyvename individualiame name ir prie jo turime jau keturis konteinerius skirtingoms atliekoms. Buvo trys, bet neseniai buvo pastatytas ir ketvirtas, skirtas žaliosioms.“

Kviečia organizuoti renginius

Europos atliekų mažinimo savaitė – visose Europos šalyse vienu metu vykstanti kampanija, kurios tikslas – ugdyti visuomenės sąmoningumą tvaraus išteklių naudojimo ir atliekų prevencijos klausimais. Šiemet Lietuvoje daugiausia dėmesio numatoma skirti vienkartinių plastiko gaminių naudojimui sumažinti, nes aplinkos tarša jais sparčiai didėja.

Aplinkos ministerija lapkričio 17–25 dienomis kviečia organizuoti renginius, skirtus vienkartinių plastiko gaminių – vienkartinių puodelių, ausų krapštukų, šiaudelių, balionėlių laikiklių, plastikinių maišelių, vienkartinių stalo įrankių, drėgnų servetėlių ir kitokių – naudojimo prevencijai, antriniam jų panaudojimui, tinkamam plastiko atliekų tvarkymui.

Organizuoti renginius gali visi: valstybės institucijos, valstybinės ir privačios įmonės, mokslo ir švietimo įstaigos, bendruomenės, pavieniai dalyviai ir kiti.

Norintiems organizuoti renginius registruotis reikia spalio 15–31 dienomis. Registracijos anketa ir detali informacija teikiama ministerijos interneto svetainėje https://www.am.lt/VI/index.php#a/19688

Aktyviems, kūrybingiems dalyviams yra skiriama specialių prizų.

2017-aisiais per Europos atliekų mažinimo savaitę tarptautiniu mastu renginiuose dalyvavo 19 institucijų, Lietuvoje – 130 institucijų. Dalyviai suorganizavo apie 400 įvairių renginių.

Apskaičiuota, kas per pastaruosius ketverius metus (2013–2017 m.) Europoje ir kai kuriose kitose prie renginio prisijungusiose šalyse buvo suorganizuota kone 49 tūkst. oficialių atliekų mažinimo renginių, per juos išvengta apie 47 tūkst. tonų atliekų – tiek jų „išgelbėta“ nuo sąvartynų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.