Valome Lietuvos upes: netikėčiausi radiniai ir nusikaltimai gamtai

Antroji „Atliekų kultūros“ laida mirgės mūsų ekranuose kaip jau tapo įprasta – sekmadienio rytą. Pagalba valant įvairius vandens telkinius, unikali popieriaus perdirbimo gamykla Baltijos šalyse, dažniausios rūšiavimo klaidos ir slaptos kameros vaizdai – visa tai ir dar daugiau mums paruošė laidos kūrybinė komanda.

„Atliekų kultūros“ nuotr. 
„Atliekų kultūros“ nuotr. 
„Atliekų kultūros“ nuotr. 
„Atliekų kultūros“ nuotr. 
„Atliekų kultūros“ nuotr. 
„Atliekų kultūros“ nuotr. 
„Atliekų kultūros“ nuotr. 
„Atliekų kultūros“ nuotr. 
„Atliekų kultūros“ nuotr. 
„Atliekų kultūros“ nuotr. 
„Atliekų kultūros“ nuotr. 
„Atliekų kultūros“ nuotr. 
„Atliekų kultūros“ nuotr. 
„Atliekų kultūros“ nuotr. 
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 27, 2019, 9:22 AM, atnaujinta Jun 15, 2022, 10:48 AM

Po vasaros atostogų į darbus kimbame rimtai – laidoje matysite, kaip gamtai neabejingi žmonės imasi tvarkyti mūsų neatsakingumo pasekmes. Klausiate, kokios gi jos? Nagi labai paprastos – įvairiuose vandens telkiniuose vis dar begėdiškai šiukšliname atsikratydami ir mažomis ir didelėmis atliekomis. „Remiantis valstybinio monitoringo duomenimis, daugiau nei pusė Lietuvos upių neatitinka geros ekologinės būklės kriterijų“, – teigia Ieva Budraitė, „Žaliosios politikos instituto“ direktorė. Žinoma, didžioji dalis taršos ateina iš žemės ūkio veiklos ar netvarkingų nuotėkų sistemų, tačiau upėse galima rasti ne tik trąšomis užteršto vandens, bet štai sudilusių padangų ar prekybinių vežimėlių. Kodėl vis dar atsikratome atliekų pakrantėse ar tiesiog įmesdami į vandenį? Juk visiškai nemokamai galime jas išvežti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles, kurių, su kiekviena diena, Lietuvoje vis daugėja.

Išmokę atsakingai elgtis su atliekomis turime nepamiršti ir rūšiavimo svarbos. Būtent dėl mūsų atsakingo rūšiavimo galime didžiuotis unikalia popieriaus perdirbimo gamykla, kuri Baltijos šalyse veikia tik pas mus. „Grigeo“ gamyklos įdomybes ir paslaptis laidoje paaiškins įmonės vadovas Gintautas Pangonis. Sužinokite, kuo ypatinga yra ši gamykla ir kodėl jos produkcija keliauja net daugiau nei į 20 pasaulio šalių.

Sezoną pradėjome kartu su naujais laidos personažais – Vaciuku ir Vacyte, kurie paprasčiausia ir „žmogiška“ kalba nori dalintis žiniomis apie tinkamą atliekų tvarkymą ir rūšiavimo svarbą. Praėjusią laidą jie išsamiai paaiškino, kaip veikia Vilniuje pasirodžiusi naujovė stotelė „DĖK’ui“, kur galite palikti veikiančius, tačiau nereikalingus daiktus, kad juos galėtų pasiimti kiti žmonės, o šioje laidoje vaikai paaiškins, kodėl nereikėtų įvairiausių atliekų sukrauti į vieną indelį prieš jį išmetant. Kokie jūsų atliekų rūšiavimo įpročiai? Kartu išsiaiškinkime, kokie įpročiai turėtų būti pamiršti ir kodėl.

Namuose galbūt turite sukaupę krūvas laikraščių, kuriais galėtumėte ištapetuoti ne tik savo sienas, bet ir kaimynų? Su šia problema susidūrė ir dizaineris Simonas Tarvydas, kuris kasdien perka dieraščius ir ilgainiui jų susikaupia nemažos krūvos. Bežiūrint į senus laikraščius Simonui kilo idėja iš popieriaus gaminti funkcionalius šviestuvus: „Pastebėjau, kad mano paties ir draugų namuose trūksta įdomių šviesos sprendimų. Ir dabar stiprėja tendencija atsigręžti į primirštas medžiagas ir manau, kad šiais laikais nebėra šiukšlių ir atliekų, o yra galimybės“, – mintimis dalijasi „INDI“ prekės ženklo kūrėjas Simonas.

Jeigu praėjusį kartą pasigedote „Slaptos kameros“ rubrikos ir apsidžiaugėte, kad jos nebeveikia arba, kad jau nebesielgiame begėdiškai palikdami atliekas ne joms skirtose vietose – labai apsigavote. Todėl sekmadienį 11 valandą įsijunkite „Lietuvos ryto“ televiziją, kur ir vėl rodysime „Slaptos kameros“ medžiagos kadrus bei paskelbsime laimėtoją, teisingai atsakiusį į praėjusioje laidoje užduotą klausimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.