Lietuvos ūkininkai atliks eksperimentą: pradedama naujos kartos aplinkosaugos priemonė

Lietuvoje nuo rugpjūčio pradedama taikyti naujos kartos agrarinės aplinkosaugos priemonė, kuri padės išsaugoti gausiai žydinčias natūralias pievas. Gegužės mėnesį paskelbus registraciją, ūkininkų aktyvumas pranoko lūkesčius.

 Šiuo metu mokslininkų ir gamtosaugos specialistų plačiai pripažintos į rezultatą orientuotos agrarinės aplinkosaugos priemonės gimė Prancūzijoje pačių ūkininkų iniciatyva.<br> Ž. Morkvėno nuotr.
 Šiuo metu mokslininkų ir gamtosaugos specialistų plačiai pripažintos į rezultatą orientuotos agrarinės aplinkosaugos priemonės gimė Prancūzijoje pačių ūkininkų iniciatyva.<br> Ž. Morkvėno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aplinkos ministerijos aplinkos projektų valdymo agentūra

Aug 13, 2020, 11:14 AM

Iš daugiau nei tūkstančio pasiūlytų hektarų, bandomajai priemonei atrinkti beveik trys šimtai, priklausantys dvidešimt penkiems ūkininkams. Šiuo metu su jais pasirašomos trejų metų trukmės bendradarbiavimo sutartys.

Pasak priemonės koordinatoriaus Žymanto Morkvėno, jos išskirtinumas yra tai, jog ūkininkai bus skatinami ne už nustatytų reikalavimų įvykdymą (pavyzdžiui, šienavimą po liepos 15 d.), o už pasiektus rezultatus.

Šiuo metu mokslininkų ir gamtosaugos specialistų plačiai pripažintos į rezultatą orientuotos agrarinės aplinkosaugos priemonės gimė Prancūzijoje pačių ūkininkų iniciatyva. Ūkininkai pradėjo rengti žydinčių pievų čempionatus ir varžėsi tarpusavyje, kieno pieva žydi gausiausiai. Plačiau – vaizdo reportaže:

Jas tyrinėjant vėliau paaiškėjo, jog tokiu būdu buvo pasiekti puikūs rezultatai puoselėjant natūralias, didele gamtine įvairove pasižyminčias pievas.

Atrinkti ūkininkai gaus indikatorinių rūšių sąrašą, pagal kurį patys vertins, kaip kinta jų pievų gamtinė įvairovė. Viena iš atrinktų dalyvių – tai nuo 2004 metų ekologinį ūkį Paparčiuose turinti Audronė Neniškienė.

Daugiau informacijos – naturalit.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.