Gyventojai sunerimo dėl upelio, nusekė palei visą jo vagą ir kreipėsi į aplinkosaugininkus

Stasiūnų, kėdainiečiams labiau žinomo Ąžuoloto vardu, kaimo gyventojai sunerimo dėl Smilgaičio upelio. Žmonės, išvydę upelio vagoje ryškias dėmes, įtarė, kad jis gali būti užterštas srutomis. Jie kreipėsi į aplinkosaugininkus. Šie atvykę išsiaiškino situaciją ir nuramino gyventojus, kad iš fermų į upelį srutos patekti negalėjo. Visgi ši vieta bus stebima kaip po padidintu stiklu.

Į Aplinkos apsaugos departamentą Vilniuje kreipėsi Ąžuoloto gyventoja Nijolė Artickonienė. Moteris pranešė, kad palei jos sodybą tekančiame upelyje pastebėjo tamsiai rudas dėmes.<br>Rinkosaikštė.lt/ Nijolės Artickonienės nuotr.
Į Aplinkos apsaugos departamentą Vilniuje kreipėsi Ąžuoloto gyventoja Nijolė Artickonienė. Moteris pranešė, kad palei jos sodybą tekančiame upelyje pastebėjo tamsiai rudas dėmes.<br>Rinkosaikštė.lt/ Nijolės Artickonienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dimitrijus Kuprijanovas, rinkosaikštė.lt

Feb 6, 2021, 12:37 PM, atnaujinta Feb 6, 2021, 12:40 PM

Pamatė vietos gyventoja

Į Aplinkos apsaugos departamentą Vilniuje kreipėsi Ąžuoloto gyventoja Nijolė Artickonienė. Moteris pranešė, kad palei jos sodybą esančiame upelyje pastebėjo tamsiai rudas dėmes.

„Gal mes tų dėmių ir nebūtume pastebėję, mat jos yra ant sniego. Juk visi žinome, kaip smarkiai snigo. Bet tos dėmės mums tikrai pasirodė labai įtartinos, todėl apie jas ir pranešėme aplinkosaugininkams.

Mes paskambinome į Vilnių, ir ten mums pažadėjo, kad visą informaciją perduos Jonavos aplinkosaugos inspekcijai“, – dėstė moteris.

Ėjo aukštyn upeliu

Moteris, kartu su savo vyru, ėjo aukštyn upeliu, tikėdamiesi prieiti galimą taršos šaltinį. Palei upelį jie sukorė du kilometrus.

„Smilgaičio upelis yra Smilgos intakas. Tad pamanėme, kad teršalai galėjo patekti ir į ją. Juk netoliese yra Josvainių fermos, visai šalia ir Keleriškės.

Ėjome Smilgaičio upeliu į viršų apie du kilometrus. Ir visą tą atstumą upelio viduryje matėme rudą dėmę. Ji atrodė kaip fekalijos. Tačiau taršos šaltinio taip ir neradome.

Nežinome, kodėl ruduoja vanduo, bet manome, kad taip neturėtų būti.

Gyvename čia pat, Ąžuoloto sodyboje, tad mums tikrai neramu“, – kalbėjo Nijolė Artickonienė.

Apžiūrėjo vietą

„Rinkos aikštė“ susisiekė su Aplinkos apsaugos departamento Kauno valdybos Jonavos aplinkos apsaugos inspekcijos viršininku Kęstučiu Celiešiumi.

Specialistas patikino, kad gyventojų įtarimai nepasitvirtino, tačiau aplinkosaugininkai prevenciškai upelį stebės kur kas atidžiau.

„Mes atvykome į įvykio vietą ir įvertinome situaciją. Iš fermų srutos ten patekti tikrai negalėjo, mes viską patikrinome.

Be to, radome, kad toks rudokas vanduo atiteka ir iš miškelio grioveliu. Akivaizdžių teršalų nebuvo matyti, būdingo kvapo taip pat nebuvo.

Greičiausiai čia pati gamta taip padarė, todėl toks vaizdelis ir sukėlė nerimą gyventojams“, – informavo aplinkosaugininkas.

Prašo informuoti

K. Celiešius dėkoja vietos gyventojams, kad šie praneša apie pastebėtus įtartinus reiškinius gamtoje. Jis prašo pastebėjus kažką panašaus, visuomet informuoti aplinkosaugininkus.

„Mes tą upelį dabar tikrai stebėsime atidžiau. Pavasarį dar kartą apvažiuosime, dar kartą patikrinsime. Jei reikės, atliksime tyrimus.

Gyventojai tikrai gali būti ramūs, o jei jiems kils kažkokių įtarimų, drąsiai gali skambinti ir mums pranešti. Mes tikrai tikrinsime, tirsime, aiškinsimės“, – žadėjo K. Celiešius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.