Klimato kaitos padariniai: ateityje prastės pasaulyje plačiai pamėgto gėrimo kokybė

Etiopijoje ateityje gali išaugti mažiau specialios kavos rūšies. Šią išvadą pristato tarptautinė tyrėjų grupė, kuri nagrinėjama klimato pokyčių poveikį Etiopijoje. Tai svarbi žinia ne tik gamtos puoselėtojams, bet ir kavos mėgėjams visame pasaulyje.

 Klimato kaitos padariniai: spračiai prastės pasaulyje plačiai pamėgto gėrimo kokybė.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Klimato kaitos padariniai: spračiai prastės pasaulyje plačiai pamėgto gėrimo kokybė.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 17, 2021, 9:56 AM

„Jei klimato kaita ir toliau nebus kontroliuojama, aukštos kokybės kavos rūšys, vertinamos dėl gėlių, vaisių ir aštrių natų, greičiausiai sumažės. Tai smūgis ne tik kavos mėgėjams, bet vietos žemės ūkio vertės kūrimui“, – sako mokslininkas Abelis Chemura.

Tinkamos sąlygos prastėja

Tyrėjai atsleidė, jog jei temperatūra tampa šiltesnė, kavos vyšnia subręsta greičiau nei išsivysto pupelės, o tai lemia prastesnės kokybės kavą.

Garsiausias „Yirgacheffe“ tipas, vienas seniausių ir labiausiai ieškomų kavos rūšių, auginamas Etiopijos pietvakariuose, pagal blogiausią scenarijų, XXI amžiaus pabaigoje gali prarasti daugiau nei 40 proc. auginimui tinkamo ploto. Mokslininkai teigia, kad panašios tendencijos gali būti taikomos ir kituose pasaulio regionuose, kuriuose auginama kava

Tai paveiktų ne tik kavos gėrėjus visame pasaulyje, ypač tuos, kurie mala savo pupeles ar mėgsta rafinuotus mišinius, bet ir turėtų įtakos Etiopijos ekonomikai bei visai kavos rinkai.

Parengta pagal sciencedaily.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.