„Jei klimato kaita ir toliau nebus kontroliuojama, aukštos kokybės kavos rūšys, vertinamos dėl gėlių, vaisių ir aštrių natų, greičiausiai sumažės. Tai smūgis ne tik kavos mėgėjams, bet vietos žemės ūkio vertės kūrimui“, – sako mokslininkas Abelis Chemura.
Tinkamos sąlygos prastėja
Tyrėjai atsleidė, jog jei temperatūra tampa šiltesnė, kavos vyšnia subręsta greičiau nei išsivysto pupelės, o tai lemia prastesnės kokybės kavą.
Garsiausias „Yirgacheffe“ tipas, vienas seniausių ir labiausiai ieškomų kavos rūšių, auginamas Etiopijos pietvakariuose, pagal blogiausią scenarijų, XXI amžiaus pabaigoje gali prarasti daugiau nei 40 proc. auginimui tinkamo ploto. Mokslininkai teigia, kad panašios tendencijos gali būti taikomos ir kituose pasaulio regionuose, kuriuose auginama kava.
Tai paveiktų ne tik kavos gėrėjus visame pasaulyje, ypač tuos, kurie mala savo pupeles ar mėgsta rafinuotus mišinius, bet ir turėtų įtakos Etiopijos ekonomikai bei visai kavos rinkai.
Parengta pagal sciencedaily.com.